Как протича бременността при кучетата

бременно куче Снимка: iStock

К учетата, за разлика от хората, могат да забременяват веднъж на всеки осем месеца, през периода си на разгонване. Да установите, че кучето ви чака поколение обаче, може да се окаже малко по-сложна задача, особено за хора без опит в размножаването. Въпреки че не е така явно, това специфично състояние има своите признаци, съпътстващи физиологичните промени, настъпващи в тялото на вашия домашен любимец. 

Как да разберем, че кучето ни е бременно?

Обикновено бременността при кучетата трае между 61 до 65 дни (около 2 месеца). Единственият начин, по който можете да разберете, че домашния ви любимец очаква наследници, е посещение при ветеринар. Той може да потвърди състоянието на животното след 20-25-ти ден посредством „тест за бременност при кучета“ – при него се проверяват нивата на основните хормони. Другият вариант е да се направи ултразвук. 

Можете да разберете дали кученцата може вече да са на път и у дома – стига да разпознаете основните признаци, които са:

1. Липса на апетит и понижена активност. Тези два симптома могат да се появят както в самото начало, така и към края на бременността на кучето. Апатията, желанието за усамотение и спокойствие при иначе игриви и енергични животни също са индикатор за хормонални промени. Те могат да са и в другия полюс – повишена любвеобилности желание на животното постоянно да е до вас, да се гали и умилква.

Dogsandcats.bg

2. Около месец, до месец и половина след чифтосването може да се появи лек вагинален секрет. Причината за появата му е уголемяване на млечните жлези на кучето в следствие увеличаване на притока на кръв около зърната.

3. Гърдите и зърната се уголемяват. Цветът им става все по-наситен и различим още около първия месец от бременността.

4. Около 35-ия ден на бременността кучето ще започне да увеличава апетита си и да наддава на килограми. Нормално е общото тегло на домашния ви любимец да се увеличи с между 30% до 50%. Коремчето започва да става по-видимо, възможни са и леки неразположения като повръщане. Някъде в този период е добре да замените обикновената храна на кучето си с такава, специално предназначена за бременни.

5. През последните дни, близо до термина, ще забележите усилено „шаване“ и „мърдане“ на кученцата в корема на майката. Макар да изглежда леко плашещо от страни, това е съвсем нормално – те започват да се „нагласят“ в най-безопасната позиция за раждането.

6. След 30-ия ден на бременността можете да заведете кучето си отново на преглед, като вече ще може да се установи и бройката на кутретата, които очаква. Въпреки че това резултатите от този междинен преглед не са 100% сигурни – бъдете подготвени, че можете да се сдобиете с повече палета от предвиденото! 

Подгответе тихо и достатъчно уединено място в дома си, където да се случи самото раждане. Макар че женските кучета сами усещат кога е дошъл момента, добре е да предупредите ветеринаря си и самите вие да имате готовност да помагате при нужда. Мястото не бива да е на течение, можете да използвате стар кашон, например, който да застелете с чисти кърпи или одеяла. Помнете – вашето присъствие и окуражителни думи могат да успокоят осезаемо домашния ви любимец!

далматинец и малките муСнимка: iStock

Лъжлива бременност при кучетата

Това е едно от състоянията, за което всеки собственик на женско куче трябва да е подготвен. За съжаление е трудно да го различим от стандартната бременност – признаците са почти идентични: домашният ви любимец наддава на тегло, започва да отделя секрет и мляко, коремът става по-голям и тн. Ако по време на разгонването не сте го пускали на мъжки, то веднага можете да различите, че нещо не е наред. Ако обаче сте, ето какво да имате предвид:

„Лъжливата бременност“ при кучето се дължи на хормонални проблеми. Причината е, че понякога тялото на кучето се „подготвя“ за оплождане, макар такова да не последва. Увеличаването производството на някои хормони е и причината за появата на типичните признаци на бременност.

Това състояние може да настъпи и непосредствено след кастриране. Причината отново е хормонален дисбаланс в тялото на животното. Типично за лъжливата бременност е и промяна в поведението на домашния ви любимец. Женското куче става по-мило, по любвеобилно или обратно – по-раздразнително, дори може да прояви агресия, защитавайки играчките или паничката си. Ако забележите подобна промяна, не губете време да посетите ветеринар. Той ще ви препоръча най-доброто, съобразено с вашия домашен любимец и неговите потребности, лечение. 

Независимо дали кучето ви има истинска или лъжлива бременност, то става особено чувствително през този период от живота си. Важно е да му отделяте достатъчно внимание, да се чувства обичано, закриляно и обгрижвано.

Вижте още:

Разгонване при кучетата

Кастрация на кучето

Виж още