Могат ли кучетата да хванат стомашен вирус?

куче болно Снимка: iStock

К раткият отговор е да, кучетата могат да се заразят със стомашен вирус. По същество, гастроентеритът представлява възпаление на стомаха и червата, което може да се прояви и при домашните ни любимци. И макар че в общия случай вирусът изчезва без медицинска намеса, при по-тежките случаи е необходимо да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Какви са симптомите на гастроентерит при кучета?

Най-честите симптоми на гастроентерит при кучетата са периодично повръщане и диария. Повърнатото може да съдържа пенлива, жълта жлъчка, особено ако животното повръща на празен стомах. Четириногият ви другар може да изпитва коремни болки и да се съпротивлява, дърпа или ръмжи (показва чувствителност) при докосване в коремната област. Кучетата с гастроентерит често изглеждат апатични и летаргични.

куче болноСнимка: iStock

Какво причинява гастроентерит при кучетата?

Гастроентеритът се счита за заболяване, което се диагностицира по метода на изключване. Това означава, че вашият ветеринарен лекар ще го установи, като изключи алтернативните причини за дискомфорта на животното. Най-често – чрез кръвни, факални и/или образни изследвания (рентгенова снимка, ултразвук). 

Dogsandcats.bg

Някои от най-честите причини за появата на гастроентерит при кучета включват:

  • Инфекция на стомашно-чревния тракт (вирусна, гъбична, бактериална или паразитна)
  • Отравяне
  • Панкреатит
  • Чернодробно заболяване
  • Заболяване на бъбреците
  • Чуждо тяло в червата
  • Внезапна промяна в диетата
  • Инвагинация (червата се плъзгат в друга част на чревния тракт, причинявайки запушване)
  • Диабет

куче болноСнимка: iStock

Как се лекуват стомашните вируси при кучетата?

Лечението на гастроентерита при кучетата започва с рехидратиране на вашето куче и възстановяване на електролитния му баланс. Тъй като, както сами знаем, честите епизоди на диария или повръщане причиняват дехидратация и загуба на електролитите.

Ветеринарният ви лекар може да препоръча интравенозни или подкожни течности. Специалистът може да предпише (при нужда) антибиотици, антиеметици или гастропротектори.

куче болноСнимка: iStock

В заключение, домашните ни любимци не са застраховани от заразяване със стомашен вирус. Гастроентеритът е сериозно състояние, което не бива да бъде пренебрегвано. За щастие, понякога кучето се възстановява само, а ако случаят е по-тежък, намесата на ветеринарния ви лекар ще помогне за успешното му възстановяване сравнително бързо.

Вижте още:

Кое кара кучето да се държи летаргично

5 храни, подходящи за куче със стомашно разстройство

Виж още