Кое кара кучето да се държи летаргично

куче Снимка: iStock

Н икой не познава кучето ви по-добре от вас, но това не означава непременно, че винаги можете с абсолютна сигурност да разберете кога домашният ви любимец не се чувства добре. Основната трудност произтича от факта, че косматите ни спътници не могат да ни споделят, че нещо ги боли. Това, по което можем да установим, че нещо не е наред са промените в обичайното поведение и езика на тялото на четириногия ни другар. 

Намалената активност е един от най-честите симптоми на заболяване при домашните ни любимци. Винаги, когато едно куче изглежда летаргично, за това си има причина. Въпросът е да успеете да установите каква е тя. Защото здравословните проблеми и състояния, чиито симптом е летаргията варират от възпален мускул до животозастраващо заболяване. 

кучеСнимка: iStock

Как изглежда едно летаргично куче

Едно здраво куче спи около 10 часа на ден, прекарва и още определено време будно, но в неактивно състояние. Нормалното ниво на активност на косматия ви приятел до голяма степен зависи от породата и възрастта му. Колкото повече време прекарвате с домашния си любимец, толкова по-адекватно можете да определите кое за него е „нормално и рутинно поведение“. Важно е да имате най-малкото обща представа за енергийните нива на кучето си, така че ако нещо внезапно се промени, да можете да разпознаете разликата между един ленив ден при дъждовно време навън и проява на летаргия.

Dogsandcats.bg

Вижте още: От колко часа сън се нуждае кучето

Когато едно куче е летаргично, то спира да прави нещата, които обикновено харесва. Животното предпочита да лежи в тревата, например, вместо да гони любимата си топка за тенис, а кошчето му с играчки остава недокоснато цял ден. 

Четириного, което страда от летаргия, може да не отговаря на името си и да предпочита да остане в леглото си по-дълго от обичайното. Може да се наложи да употребите повече усилия и лакомства, за да го убедите да стане. Но ще забележите, че четириногият ви приятел има бавни реакции и сякаш е незаинтересован дори от редовната си разходка. 

кучеСнимка: iStock

Причини кучето да стане летаргично

След като установите, че домашният ви любимец наистина се държи необичайно неактивно, следващата стъпка е да определите причината. За съжаление, летаргията се свързва с дълъг и разнообразен списък от заболявания и проблеми при домашните ни любимци. Предлагаме ви 5 основни категории, които да ви послужат като ориентир за по-лесното установяване на причината за летаргия при вашия космат спътник:

 • Болест

Когато вие сте болни, всичко, което искате да правите през деня, е да лежите с дистанционно в ръка, нали? Е, вашето куче не може да избере да си пусне най-новия хитов сериал по Нетфликс, за това пък е съвсем нормално да търси тишина и спокойствие, докато организмът му се възстанови. 

Списъкът с възможни заболявания е твърде дълъг, за да бъде обхванат от тази статия, защото практически може да е всичко – от настинка, през кашлица, до грип. Не бива да изключвате и възможността за парвовирус – често срещан при млади животни и кученца. Четириногите, които обичат да прекарват повече време навън пък, са изложени на по-висок риск от заразяване с бактериално заболяване, наречено лептоспороза. Има и шанс кучето ви да има диабет или сърдечно заболяване. 

Макар да звучат страшно и да ви накарат веднага да се свържете с ветеринарния ви лекар, имайте предвид, че невинаги пристъпите на летаргия са животозастрашаващи. 

 • Физическа болка

Дългият поход в планината, допълнителното време за игри в кучешкия парк или неудобното качване/слизане от дивана…всичко това има потенциал да предизвика болки и дискомфорт при домашния ви любимец. Кучетата страдат и от възпалени мускули – точно, както и хората. 

кучеСнимка: iStock

Ако забележите, че четириногото е летаргично в ден след много физическа активност, тогава може и да се касае за преумора. Имайте предвид, че някои домашни любимци прекарват седмицата си на дивана или в леглото си, а уикенда – в катерене на планини и разходки сред природата. А тези дълги периоди на бездействие, съчетани с кратки изблици на пренапрежение, не са особено полезни за тялото на вашето куче. Така че – понякога летаргията е естественият отговор на тялото на животното при случаи на прекалено много упражнения за твърде кратък период от време.

Ако не се касае за мускулна болка, то проверете за по-сериозни наранявания, подуване или отоци. При домашни любимци с по-дълга козина – бъдете особено внимателни при проверката, защото травмираните места се забелязват по-трудно. 

 • Нещо, което е изяло

Кучетата ни не осъзнават, че неща като шоколад, лук или стафиди, могат да имат неприятни последици над организма им. Домашните ни любимци са склонни да изядат лакомо всичко, до което се докопат. Дори не е задължително да е храна – четириногите с радост поглъщат пластмаса, картон, гума, пръст… Други потенциални токсини, които трябва да се вземат предвид, са растения, които са отровни за кучета, както и някои торове и пестициди. 

Прекалено бързото хранене също може също да накара кучето да се почувства болно и летаргично.

 • Тревожност и депресия

Може би проблемът е психически, а не физически. Често летаргията при кучетата се смята за един от основните симптоми за депресия. Домашните ни любимци могат да се чувстват разстроени поради внезапното отсъствие на любим човек, липса на внимание, скука или обща нестабилност в живота им. 

Ако нямате усещането, че кучето ви страда от депресия, замислете се дали не е възможно то да изпитва някаква тревожност или нещо да предизвиква у него страх. 

кучеСнимка: iStock

 • Странични ефекти на лекарствата

Недостатък на някои от лекарствата за домашни любимци с рецепта е, че почти винаги те имат и странични ефекти. Летаргията е един от най-често срещаните от тях, 

Известно е, че нестероидните противовъзпалителни лекарства, използвани за лечение на хронични болки, могат да причинят увреждане на черния дроб и бъбреците на кучетата. Проблемът е, че няма как да знаете, че нещо се случва с органите на домашния ви любимец. Но самото животно усеща, че нещо не е наред – в този случай летаргията може да е признак на чернодробна или бъбречна недостатъчност. 

Кога имаме причина за притеснение?

кучеСнимка: iStock

Не всяка ситуация изисква спешно посещение при ветеринарен лекар. Знанието кога е време да се свържете със специалиста обаче, може да спаси живота на домашния ви любимец. Ако кучето ви е летаргично и отговаря на една или повече от изброените по-долу точки – най-добре е веднага да го заведете в близката ветеринарна клиника:

 • Летаргията продължава повече от 24 часа
 • Продължителна липса на апетит и пропускане на хранене
 • Продължително кашляне/кихане
 • Кървава диария
 • Кърваво повръщане
 • Температура над 39 градуса

Независимо дали сте забелязали постепенно намаляване на активността на домашния ви любимец или летаргията се е случила внезапно – най-доброто, което можете да направите е внимателно да наблюдавате поведението на животното. 

Обръщайте внимание на всеки допълнителен симптом и ако това състояние на „изключване“ продължава повече от ден, не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още: Могат ли кучетата да лъжат

 

Виж още