Могат ли кучетата да ядат ягоди

куче ягоди Снимка: iStock

Я годите са вкусна и здравословна закуска за нас, но можем ли да ги споделим с домашните си любимци?  За нас, хората, тези вкусни малки горски плодове са нещо като суперхрана, която може да бъде добавена към различни неща - от закуската, през десерта до междинните хранения. Въпреки това, докато се наслаждавате на тези сочни червени хапки сладост, доста вероятно е да бъдете наблюдавани от чифт големи, меки и влажни очи, умоляващи ви да им позволите да опитат само една хапка...

Всеки собственик на домашен любимец познава прословутият трик с „кучешкия поглед“. И нека си го признаем, всички сме ставали негова жертва! Но могат ли действително четириногите да хапват ягоди? Полезни ли са те за тях или по-скоро не?

куче ягодиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат ягоди?

Краткият отговор е

Dogsandcats.bg

да, кучетата могат да ядат ягоди. Въпреки че не са токсични за домашните ни любимци обаче, в тях се съдържа захар, така че винаги трябва да се подхожда умерено.

Уверете се, че давате само малко количества (точно, както бихте направили с всяка лека закуска) и следвате насоките, че лакомствата не бива да съставляват повече от 10% от дневния калориен прием на животното. 

Полезни ли са ягодите за кучетата?

Не, плодовете с високо съдържание на захар могат да доведат до редица здравословни проблеми при кучетата, включително затлъстяване, зъбни заболявания и диабет. Факт е, че в ягодите се съдържа цял набор от витамини и минерали, но ако домашният ви любимец има добре балансирана и пълноценна диета, той няма допълнителни ползи от консумацията им. 

куче ягодиСнимка: iStock

Мога ли да давам на кучето си консерва или ягоди в сироп, когато пресните не са в сезон?

Не, в никой случай не давайте на кучето си консервирани ягоди или такива в сироп. Те са с много високи нива на захар, което не е полезно за четириногия ви другар. Освен това, в изброените продукти се съдържат и изкуствени подсладители, както и консерванти. 

Как най-безопасно да почерпим кучето си с ягоди?

На първо място, трябва да ги измиете старателно, за да почистите всякакви замърсявания или остатъци. След това отрежете стъблото и нарежете ягодата на по-малки парченца, за да предотвратите задавяне. Ако имате по-дребен домашен любимец или питомецът ви предпочита мека храна, можете да намачкате или пасирате ягодата.

куче ягодиСнимка: iStock

Въпреки че кучетата могат да ядат ягоди, когато им давате за първи път, винаги е по-добре да внимавате, в случай че им причинят диария. Ако вашият домашен любимец развие стомашно разстройство или някакви проблеми след ядене на ягоди, избягвайте да му давате от плодовете в бъдеще. 

Не забравяйте, че точно като нас, нашите кучета имат вкусови предпочитания, така че ако извърнат нос незаинтересовано, откажат или лапнат, а след това изплюят ягодата, значи тези плодове просто не са за тях. 

Вижте още: 

Защо кучето ни не трябва да яде грозде

Безопасно ли е да даваме яйца на кучето си

 

Виж още