Могат ли кучетата да пият ядково или соево мляко?

куче Снимка: iStock

П рез последните години млечните алтернативи като соево, кокосово, овесено или бадемово мляко стават все по-популярни. Веганите ги обожават, защото са чудесен заместител на млечните продукти, което значи, че на практика те не съдържат добавка на странични животински продукти. За сметка на това са богато на полезни съставки като калций, витамин А, витамин D и протеини.

соево млякоСнимка: iStock

Да, на теория тези продукти са полезни за консумация от всеки. Но какво да кажем за домашните ни любимци? Дали и те ще извлекат същите ползи от ядковите млека, както вие? И най-важното – дали трябва да избягваме добавянето им към диетата на косматия си другар или напротив? Предлагаме ви, преди да дадете на кучето си глътка от вашето соево мляко, да разгледаме заедно този въпрос по-детайлно.

Алтернативи на млякото: да или не?

Кучетата ни могат да пият някои алтернативи на прясното мляко, но само при положение, че в тях няма добавени изкуствени подсладители. Особено важно е да се избягва ксилитолът, тъй като е токсичен за кучета. За съжаление, именно той се използва често в млеката, обозначени като „без добавки на захар“ като соевото и бадемовото с цел леко подслаждане. 

Dogsandcats.bg

Ядковите млека са подходящи за кучета с алергии, макар че, ако домашният ви любимец има непоносимост към соя, логично, едва ли е добра идея да го черпите със соево мляко.

соево млякоСнимка: iStock

Ключово при консумацията на млечните алтернативи е да ги давате в малки количества на питомеца си. Само така може да сте спокойни, че няма да разстроите стомаха на животното и то ще успее да усвои полезните съставки в продуктите. 

Изключение прави кокосовото мляко, в което често се съдържат някои масла, които могат да причинят диария на четириногия ви другар. Така че, специално него е по-добре да избягвате, дори и в малки количества. Същото се отнася и за бадемвото мляко, тъй като кучетата не усвояват добре бадемите, които са и с високо съдържание на мазнини. 

Най-важното, свързано с отговора на въпроса – могат ли кучетата ни да пият алтернативи на млякото е, че те не се нуждаят от тях. Що се отнася до хидратация, прясната вода си остава най-добрият начин да задоволите жаждата на четириногия си другар.

кучеСнимка: iStock

Признаци на храносмилателни проблеми при кучета

Ако кучето ви оближе няколко пъти чаша или купа, в която е имало овесения ядки със соево мляко, например, няма от какво да се притеснявате – всичко ще бъде наред. При консумация на по-големи количества обаче, особено на бадемово или кокосово мляко, вероятността да не се почувства добре и да получи хранително разстройство е по-голяма. 

Ако забележите диария, повръщане, регургитация, прекомерно слюноотделяне, коремни болки, подуване на стомаха, загуба на апетит или дехидратация, не губете време да посетите ветеринарния си лекар. 

Добре ли е диетата на кучето да включва краве мляко?

кучеСнимка: iStock

Кравето мляко, както повечето алтернативни млека, е безопасно за кучетата само в малки количества. Няколко супени лъжици тук и там, от време на време са приемливи, но ако дадете на животното да си цяла купичка, например, има голям риск това да разстрои стомаха му и да му причините проблеми като диария, редки изпражнения и повръщане. 

Някои четириноги имат и непоносимост към лактоза, поради което реагират зле на млякото. Ако помагате на малко кученце със захранването, важно е да го храните със заместител на млякото, който е с формула на адаптирано мляко за кутрета. Не му давайте в никой случай краве мляко или ядкови/соеви алтернативи, дори адаптирано мляко не е добра идея. 

В заключение можем да кажем, че

някои алтернативни млека като соевото и овесеното могат да се консумират от кучета, но само в малки количества и само ако не съдържат изкуствени подсладители.

Ако вашият възрастен домашен любимец обича краве кисело или прясно мляко, можете да го черпите с няколко супени лъжици от време на време. Но ако забележите признаци на разстроен стомах или друг вид дискомфорт, бъдете готови да го заведете при ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред. 

соево млякоСнимка: iStock

 

Виж още