Могат ли кучетата да имат лоши дни?

куче тъжно Снимка: iStock

К учетата са известни със своята безусловна любов, непоколебима лоялност и безграничен ентусиазъм. Когато мислим за домашния си любимец, просто не можем да не се усмихнем, нали? Е, може би ще ви изненадаме, но точно като нас и четириногите ни другари имат своите „кофти“ дни.

Разбиране на емоциите при кучетата

Домашните ни любимци могат да изпитват широк спектър от емоции. За съжаление, четириногите ни другари не могат да ги изразят така явно, колкото ние. Въпреки това, можете да сте сигурни, че в даден момент кучето ви изпитва:

 • Щастие

Виждаме това по време на игра, докато си взаимодействаме с домашния си любимец и като цяло – когато сме заедно! Обикновено кучетата показват, че са щастливи с махане на опашката, отпуснато и енергично движещо се тяло и „мек“ поглед.

куче нервноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Вълнение

Понякога щастието може бързо да се превърне във вълнение. Тази емоция четириногите предават чрез скачане или лай. Можете да видите това възбудено състояние най-често, когато животното се занимава с любимите си дейности или когато стопанинът му се прибира у дома.

 • Страх

Кучетата изпитват страх най-често, когато се сблъскат с непознати или заплашителни ситуации. Това включва силни шумове, непознати хора или животни, както и травматични преживявания от миналото. 

куче нервноСнимка: iStock

 • Тревожност 

Домашните любимци могат да станат тревожни в нова среда или ситуация, на непознато място или такова, което свързват с негативно преживяване в миналото. Някои кучета изпитват безпокойство и, когато останат сами.

 • Тъга

Малко по-трудно е да се долови кога едно куче изпитва тъга, най-вече, защото четириногите не предават емоциите си по същия начин, както ние. Обикновено можем да кажем, че едно четириного е тъжно, ако се държи нехарактерно, ако нивото на активност е различно или ако вече не се интересува от любимите си дейности. Нещата, които могат да натъжат едно куче, включват загуба на любим човек или друг домашен любимец, промени в рутината или физически дискомфорт.

куче нервноСнимка: iStock

 • Фрустрация

Разочарованието може да се появи, когато кучето ви усеща, че не съумява да изпълни или предаде своите нужди ефективно. Това може да доведе до лай, хленчене или превъзбуда.

 • Усещане за комфорт

Доволното състояние на кучето е това, при което то се чувства спокойно, удобно и сигурно в своята среда. Четириногите показват, че се усещат комфортно, като дремват и се протягат, въздишат или правят мек контакт с очите.

куче килимСнимка: iStock

И тъй като стана ясно, че домашните ни любимци имат богат емоционален свят, специалистите са категорични, че те са способни да имат както добри, така и лоши дни. 

Факторите, които влияят на настроенията на кучетата

Кучетата ни нямат способността да се тревожат за минали или бъдещи събития. За това настроението им се влияе пряко от случващото се тук и сега. Сред някои от факторите, които могат да направят деня на питомеца ви лош, са:

 • Физически дискомфорт

Кучетата, които имат определено заболяване, нараняване или просто остаряват, могат да страдат от болка и дискомфорт, които да повлияят на цялостното им настроение и поведение.

куче тъжноСнимка: iStock

 • Фактори на околната среда

Промените в средата – както големи, така и малки, могат да доведат до стрес и безпокойство. Това включва преместване в нов дом, екстремни климатични условия и дори – силни шумове, идващи от строителен обект от другата страна на улицата.

 • Рутинни промени

Кучетата са създания на рутината, те обичат всичко, свързано с ежедневието им да има предсказуемост. Когато нещо се промени в графика им, това може да причини стрес и безпокойство.

 • Социални фактори

Кучетата са социални животни и точно като нас, лошите взаимодействия могат да повлияят негативно на настроението им през останалата част на деня.

куче тъжноСнимка: iStock

 • Умствена стимулация

Кучетата се нуждаят не само от физическа активност, но и от умствено обогатяване, за да са във форма. Липсата на ментална стимулация може да доведе до скука и чувство на неудовлетвореност, което от своя страна на ескалира в проблемно поведение. 

 • Травматични преживявания

Минали травматични преживявания като кавги и други четириноги, пренебрегване или наказания, могат да повлияят на емоционалното състояние на кучето.

Какво можем да направим, ако кучето ни има лош ден

След като вече знаем, че кучетата могат да имат лоши дни и те невинаги могат да бъдат предотвратени, какво можем да направим, за да помогнем на питомеца си?

куче тъжноСнимка: iStock

 • Бъдете съпричастни

Всички познаваме чувството – просто има лоши дни, през които всичко сякаш върви наопаки и сякаш се обърква само. Имайте малко съчувствие към домашния си любимец и разберете, че той може да действа нехарактерно именно поради тази причина.

 • Създайте спокойна среда

Ако ви изглежда, че факторите на околната среда причиняват стрес на кучето ви, опитайте се да му създадете тихо и удобно местенце, където са се отпусне. 

 • Придържайте се към рутината

Ако промяната в ежедневната рутина е това, което създава стрес на кучето ви, направете всичко възможно, за да се придържате към установения му до момента график. Предсказуемостта ще помогне на четириногото да се почувства сигурно.

куче тъжноСнимка: iStock

 • Осигурете му допълнително внимание и комфорт

Прекарайте малко допълнително качествено време с домашния си любимец. А защо не – и още 10 минути разтриване на коремчето!

 • Ангажирайте се с любимите му дейности

Включете обучение в разходката си, играйте на донасяне или дърпане на въже. Всяка дейност, която допада на четириногия ви другар ще помогне за подобряване на настроението му. 

 • Забравете за наказанията и повишаването на тон

От решаващо значение е да избягвате каквато и да е било форма на наказание, когато питомецът ви има лош ден. Да му се карате или да му повишавате тон може само да увеличи стреса и да доведе до проблемно поведение в бъдеще.

 • Изключете физическия дискомфорт

От съществено значение е да се уверите, че кучето ви не изпитва болка или друг вид физически дискомфорт. 

куче тъжноСнимка: iStock

 • При нужда – потърсете професионална помощ

Ако лошите дни на кучето ви продължават или сте открили признак на заболяване, свържете се с ветеринарния си лекар, за да изключите възможни медицински проблеми. 

Кучетата действително могат да имат лоши дни, точно като хората. Техните емоции се влияят от различни фактори, включително физическото им състояние, околната среда и ежедневието. Въпреки че невинаги можем да ги предотвратим обаче, наша работа е да разбираме и съчувстваме на косматия си другар. Защото той разчита на нас да премине през тези неприятни дни.

Вижте още: 

Как да познаем, че кучето ни страда от депресия

9 признака, че кучето ви се чувства самотно

 

 

Виж още