Могат ли кучетата да пият газирана вода

куче Снимка: iStock

П рез летните месеци често се разхлаждаме с бутилка газирана вода навън. Докато за нас това е приятен начин да се хидратираме в жегите, замисляли ли сте се как стои въпроса с домашните ни любимци? Дали е безопасно да я споделим с тях?

кучеСнимка: iStock

Краткият отговор е: да, кучетата спокойно могат да пият газирана вода. Тя няма да им навреди стига да се уверите, че не включва добавени ароматизатори или вкусове. 

Най-важното през горещите месеци е да хидратираме домашния си любимец, за да сведем до минимум риска от прегряване или получаване на топлинен удар.

Dogsandcats.bg

Прясната вода е най-добрият начин да постигнем това, но понякога е възможно да нямаме под ръка. Газираната, особено естествено, всъщност не съдържа нищо повече от … вода с мехурчета. Тя може да е добър вариант особено в случаите, когато домашния ви любимец не е склонен да пие много вода навън. Бутилката сода ще пробуди любопитството му и той в крайна сметка ще пие, а това е по-добре от нищо, нали?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Признаци на дехидратация при кучетата

Как мога безопасно да дам газирана вода на кучето си?

Винаги четете добре етикета на бутилката с газирана вода, която сте си купили и имате намерение да споделите с домашния си любимец. Някои търговски марки съдържат допълнителни аромати и изкуствени подсладители, включително ксилитол – те не са подходящ избор. Напитките, които съдържат натрий също могат да повлияят зле на организма на косматия ви приятел. 

Към момента няма данни относно препоръчителното количество газирана вода, което е добре да давате или не на кучето си, но не е добре да прекалявате, защото – подобно на ефекта на содата върху хората, и при животните мехурчетата водят до подуване на корема. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – ако през лятото сте някъде навън и се наслаждавате на бутилка студена газирана вода, не се колебайте да налеете малко и на домашния си любимец. Гарантирано ще го освежи и със сигурност няма да му навреди. А през останалото време – уверете се, че кучето ви има на разположение целодневно прясна вода. 

 

Вижте още: 

10 причини защо кучето ви се облизва

 

 

 

Виж още