Могат ли кучетата да получат слънчево изгаряне

куче Снимка: iStock

С викнали сме да се пазим от жарките, слънчеви лъчи през най-горещите часове на летните дни. Съжаляваме, ако звучи леко драматично, но е факт – никой не е застрахован от изгаряне. Това важи и за домашните ни любимци. Защото, макар препичането на слънце да е сред любимите занимания на кучетата ни, те също могат да изгорят, при това – доста неприятно.

кучеСнимка: iStock

Рисковете от силното слънце за кучетата ни

Точно като хората, четириногите могат да развият рак на кожата в следствие от честото и незащитено излагане на слънце, информират от Американския киноложки клуб. Белезите или зоните след операция (в случай, че се е състояла наскоро и животното все още се възстановява) също са по-нежни участъци, които следва да бъдат покрити със слънцезащитен крем, подходящ за кучета.

Някои породи са по-чувствителни към слънцето от други

Ако сте със светла кожа, знаете добре силата на UVA и UVB лъчите. И едва ли си позволявате да се показвате на слънце или да ходите на плаж без подходяща защита, нали? По подобен начин, кучетата с тънка или бяла козина са по-податливи на изгаряне, отколкото тези с тъмно и гъсто кожухче. Относно породите без косми – при тях защитата е абсолютно задължителна. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

По-чувствителни зони, които да пазите

Кучетата най-често получават слънчеви изгаряния по гърба си, но експертите от ветеринарната клиника Vet West посочват, че има още някои участъци, които е добре да бъдат защитени от жарките слънчеви лъчи. Муцуната, коремчето и ушите са сред по-уязвимите зони, където със сигурност е добре да се нанесе слънцезащитен крем.

кучеСнимка: iStock

Слънцезащитен крем, подходящ за кучета

Никога, повтаряме – никога, не бива да нанасяте човешки слънцезащитни продукти върху кучета. Знаете, че домашните ни любимци обичат да се облизват, а това прави лесно поглъщането на съставки като цинков оксид и пара-аминобензоена киселина (PABA), които се срещат в този тип козметика.

Най-добрата защита от слънцето за четириногия ви другар са водоустойчивите продукти, разработени специално за кучета. Ветеринарните специалисти съветват да заложите на SPF 15 или по-висок фактор. Нанесете приблизително 20 минути преди излагане на слънце, за да има време кремът да попие в кожата. И следете, при възможност, животното да не се облизва. 

Допълнителна профилактика

Нищо не може да се сравни с хладно, сенчесто място. Да, слънцезащитните продукти са важни, но не бива да забравяте да осигурите на косматото си приятелче чадър или тента, където да си почине от слънцето. 

кучеСнимка: iStock

Излизането на разходка преди 9 часа и след 16 часа също е добра гаранция, че домашният ви любимец няма да бъде изложен на най-силните и опасни слънчеви лъчи. 

Лечение за кучета, получили слънчево изгаряне

Ако забележите, че ръбовете на ушите на вашето куче или муцунката му изглеждат сухи и напукани, вероятно животното е получило слънчево изгаряне. В случай, че четириногото хленчи и видимо изпитва дискомфорт, ближе или се опитва да почеше някое определено място, това също може да е лоша новина. 

кучеСнимка: iStock

Външните признаци на слънчево изгаряне, характерни за хората като яркочервена кожа, например, обикновено не се проявяват при кучетата. Въпреки това, ако забележите по-ярки участъци, които са и твърде топли при допир, незабавно заведете любимеца си на сянка и поставете влажна, хладна кърпа на засегнатите участъци, за да успокоите раздразнената кожа. 

Помнете - 

кучетата също могат да получат треска, ако изгарянето е достатъчно силно. Дори и да не ви изглежда тежко, при съмнения за слънчево изгаряне добре е да се свържете и с ветеринарния си лекар за съвет. 

Колкото и да обичаме лятото, не можем да отречем факта, че слънцето е сурово. За това – пазете се, вземете предпазни мерки – не само за себе си, но и за домашният си любимец. Точно, както бихте защитили себе си, така следва да се погрижите и за четириногия си другар. Бъдете сигурни – той би направил същото за вас!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още