Могат ли кучетата да виждат през стъкло?

куче стъкло Снимка: iStock

З наем, че кучетата имат отлични сетива, а за мощното им обоняние се носят какви ли не легенди, включително че могат да усетят кога някой е болен от рак. Но какво да кажем за зрението им? Ако и вие като нас често забелязвате домашният си любимец, който се взира продължително през прозореца или балконската врата, то може би се питате – виждат ли кучетата през стъкло?

куче прозорецСнимка: iStock

Кучетата и стъклото: 5 неща, които трябва да знаете

  • Кучетата виждат по-добре при слаба светлина

Да, факт е, че кучетата виждат нещата много по-добре при слаба светлина. Специалистите смятат, че това умение е наследено от четириногите ни другари – наследство от техните диви предци вълците. Като цяло тези хищници са по-активни на здрач или зазоряване, като основната причина за това са часовете за лов. 

Така че, ако се опитвате да тествате способността на питомеца си да вижда през стъкло... уверете се първо, че стаята не е твърде светла или тъмна. 

Dogsandcats.bg

куче прозорецСнимка: iStock

  • Кучето ви вижда само сини и жълти нюанси

Ние хората приемаме цветовете за даденост, без да се замисляме, че някои животни не виждат толкова добре, колкото ние. Науката е доказала, че кучетата ни различават синьо и жълто, но не могат да видят червеното и зеленото. Или като цяло– всякакви други цветове. Това важи и за инфрачервените светлини. 

И така, как това е свързано с гледането през стъкло или в огледало? Е, тъй като, както споменахме, питомецът ви различава само два основни цвята, той вероятно не вижда през затъмнени стъкла или през боядисани такива.

куче прозорецСнимка: iStock

  • Виждат ли кучетата отражението си в огледалото?

Огледалце, огледалце на стената... Кое е най-доброто куче на земята? Да, тъй като сме на тема стъкло, би било любопитно да отговорим и на този въпрос – виждали ли четириногите ни другари отражението си в огледалото? Отговорът е да, но с едно уточнение. Все още не се знае дали кучетата осъзнават, че това, което виждат, са самите те. Или с други думи, домашният ви любимец може да се взира продължително в огледалото, но това не означава, че разбира, че това е той. 

Вижте още: Имат ли кучетата самосъзнание

  • Кучетата реагират, когато гледат през стъклото

И накрая, ясно е, че кучетата могат да виждат през стъкло, поради един прост факт: езикът на тялото им. Ако погледнете поведението на домашния си любимец, има различни издайнически признаци, които може да забележите. Включително реакции като: втренчване, лаене, напрежение в тялото, махане на опашка, наострени уши, накланяне на глава, бягане напред-назад. 

куче стъклоСнимка: iStock

Забележка: Всяко куче е различно, следователно не всички четириноги имат еднакви реакции.

  • Кучета с проблеми със зрението може да не виждат през стъкло

Имате причини за притеснение, когато домашният ви любимец се държи странно. От една страна, четириногото може да не вижда през стъклото, както другите кучета. Всъщност, вашият пухкав другар може дори да се удари във вратата, ако е почистена добре. В този случай се касае за проблеми със зрението – медицински проблем, който изисква ветеринарна намеса. 

куче стъклоСнимка: iStock

Вижте още: 5 начина да поддържате очите на кучето си здрави

Важно е да се отбележи, че кучетата реагират различно на стъклото в зависимост от предишния си опит с него. Или с други думи – ако са свикнали или не с него. Например, ако имате стъклена врата, която води към задния двор и тя стои предимно затворена, питомецът ви няма да е свикнал да минава през нея, дори и там да няма стъкло. Навикът кара питомецът ви да смята, че там има бариера и дори стъклото от вратата да е премахнато, той няма да опита да премине през нея. И с нетърпение ще ви чака да я отворите. 

куче стъклоСнимка: iStock

Освен че не притежават способността да разберат напълно ролята, която стъклото играе като бариера, четириногите ни другари нямат и толкова остро зрение, за да видят финото си отражение – това, което се очертава, когато гледаме през искрящо чист стъклен прозорец или врата. Тези отражения ни помагат да сме нащрек, че пред нас има стъкло и че то служи като вид бариера. 

Вижте още: Какво значи леко мътният поглед при кучетата

Виж още