Какво значи леко мътният поглед при кучетата

куче Снимка: iStock

А ко очите са прозорец към душата, тогава не е никак чудно, че всеки стопанин на куче се притеснява, когато забележи, че погледът на домашният му любимец сякаш изглежда леко „мътен“. В крайна сметка – не искаме нашите космати другари да загубят зрението си или да се чувстват неудобно, нали?

Така наречените „мътни очи“ при кучетата могат да са естествена част от процеса на стареене. Ако обаче не е обвързан с възрастта на домашния ви любимец, тогава замъгленият поглед може да е симптом на редица очни проблеми.

 Може да бъде трудно да направим разлика между това кое е нормално и кога имаме поглед за притеснение, за това най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар винаги, когато имате колебания относно здравословното състояние на четириногия си приятел, напомнят от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Най-честите причини, свързани със замъгления поглед при по-възрастните кучета са катаракта или начален стадий на склероза. Има обаче и някои други състояния, които могат да причинят „мътните очи“ при домашния ви любимец. И всички те изискват незабавна намеса от специалист. Нека ги разгледаме заедно:

 • Склероза на лещата на окото на кучето

Наричано още „ядрена склероза“, това е състояние, характерно за по-възрастните кучета. За щастие рядко причинява увреждане на зрението на животното. За съжаление обаче, влошава драстично способността на кучето да се фокусира. Обикновено засяга и двете очи едновременно. 

Лесно е да се обърка този вид склероза с катаракта, защото и двете състояния карат лещата на окото на кучето да изглежда мътна. Има обаче някои съществени разлики. При склерозата на лещата погледът на домашния ви любимец обикновено ще изглежда мътен, със синкаво оцветяване, докато катарактата е като „бяла, непрозрачна пелена“.

Най-важното, което трябва да знаете е, че ядрената (лещовидната) склероза не причинява загуба на зрението на кучето. Не е необходимо и специално лечение, но може би е добра идея да обсъдите отслабващите очи на домашния си любимец с вашия ветеринарен лекар, за да знаете какво да очаквате. 

За съжаление, четириноги, при които се наблюдава промяна на лещата на окото, често се развива и катаракта. За това и ако забележите размътване в погледа на животното, задължително го заведете на преглед при ветеринарния си лекар, който най-вероятно ще назначи провеждане на редовни прегледи с цел да следи за появата на катаракта.  

кучеСнимка: iStock

 • Катаракта при кучетата

Кучетата развиват катаракта точно, както и хората. Това състояние се характеризира с бели, „млечни“ промени в лещата/ите на окото/очите и е резултат от анормалния метаболизъм на лещата. 

Лещата на домашните ни любимци (подобно на нашата) е изградена от протеин и вода. Тези материали са организирани по много специфичен начин, за това, когато протеините започват да се слепват – било в резултат на възраст или травма, те могат да образуват катаракта. Тези плътни протеинови нишки постепенно затъмняват лещата, което затруднява зрението на вашето куче и в някои случаи може да причини пълна слепота.

Съществуват различни причини за появата на катаракта при кучетата, като най-честите от тях са: възраст, травма, метаболитни заболявания като диабет и генетика.

Някои породи четириноги са по-податливи към наследствени прояви на катаракта от други. Първите прояви на заболяването могат да се проявят още, когато кутретата са съвсем малки или пък в зряла възраст – в зависимост от наследствената катаракта. Обикновено засегнати са и двете очи. Сред по-често засегнатите от катаракта породи са:

 • Австралийска овчарка
 • Бишон Фризе
 • Бостън териер
 • Френски булдог
 • Американски Стафордширски териер
 • Хаванска болонка
 • Силки териер
 • Мини шнауцер
 • Пудел
 • Кокер шпаньол
 • Лабрадор ретривър
 • Сибирско хъски
 • Западнохайландски бял териер

В някои случаи катарактата само замъглява погледа на вашия космат приятел, но не създава допълнителни проблеми освен самата загуба на зрение. Друг път обаче, може да доведе до по-сериозни медицински състояния като глаукома. 

кучеСнимка: iStock

Тъй като заболяването прогресира бързо, своевременната реакция и поставяне на точна диагноза е много важно. Има и хирургично решение за катаракта, но ако се установи по-рано може да се лекува и без оперативна намеса. 

 • Глаукома при кучетата

Глаукомата при четириногите възниква, когато налягането вътре в самото око на животното се повиши. Това води до увреждане на структурите в него. Състоянието е болезнено, а много високото вътреочно (във вътрешността на окото) налягане се счита за спешна ветеринарна ситуация, тъй като може да доведе до трайно увреждане на зрителния нерв и необратима загуба на зрението при кучетата. 

Съществуват два вида глаукома: първична (наследствена) и вторична, която обикновено се причинява от друго състояние като катаракта, луксация или сублуксация на лещата (когато лещата се измества в окото), рак, възпаление или отлепване на ретината. 

Наследствената глаукома засяга много популярни породи кучета,включително Бигъл, Кокер шпаньол, Чау-Чау, Басет, повечето видове хрътки, Джак Ръсел териер, Шар-Пей, както и Самоед, Сибирско хъски и Норвежки елкхунд. 

Мътният поглед не е единственият симптом на глаукома. Може да забележите и, че бялото на окото е зачервено или раздразнено, както и че има изпъкналост на самото око. Възможно е да има сълзене, отделяне на секрет, разширени зеници, кривогледство и най-тревожното – постепенна загуба на зрение. Тъй като кучетата могат компенсаторно при слепота с едното, да използват другото си око, състоянието е трудно за откриване освен, ако не установите някой от гореизброените симптоми. 

Лечението на глаукомата варира според това на кой етап е установена тя от ветеринарния ви лекар, както и дали е първична или вторична. Своевременното диагностициране е важно, защото това заболяване прогресира и започва с едното, като след това се прехвърля и на двете очи. Освен медикаментозно лечение, специалистът може да назначи лазерна терапия, поставяне на импланти, инжекции с антибиотик и циклокриотерапия. При по-тежките случаи е необходима хирургичната процедура.

кучеСнимка: iStock

 • Сухо око

Понякога мътният поглед при кучетата може да изглежда така, сякаш има нещо по повърхността на самото око на животното, което му пречи да вижда добре. 

„Сухото око“ или кератоконюнктивитът (keratoconjunctivitis sicca) се появява, когато тялото на вашето куче не произвежда достатъчно сълзи. Те са необходими за „смазване“ и цялостното здраве на очите. Когато няма достатъчно течност по повърхността на окото и то не изглежда влажно (както обикновено), това причинява дразнение, могат да се образуват язви и рани, а при по-тежките случаи – да се стигне дори до перфорация на самото око. 

В повечето случаи това състояние е резултат от анормална реакция на имунната система на организма на домашния ви любимец. Някои породи са по-податливи от други, като Мопс и Йоркширкски териер, например. 

Освен мътните очи, сред другите симптоми, които ще забележите, са зачервяване около бялото на окото, отделяне на лигав секрет, подуване на тъканта по повърхността на окото и клепачите, начален стадий на кривогледство или прекомерно мигане. Сухото око често се свързва с автоимунно възпаление на сълзните жлези. То може да бъде хронично състояние, което да съпътства животното до края на живота му. 

кучеСнимка: iStock

Диагнозата включва очен преглед, както и тест за измерване на количеството влага и сълзоотделяне в окото. За щастие, ако се установи своевременно, това състояние обикновено се лекува със стимулиращи лекарства и локални антибиотици. Само при по-тежките случаи се налага хирургична намеса, чиято цел е да насърчи увеличаването на производството на сълзи. 

 • Язви на окото

Язвите се образуват в резултат на сухота, травми от триене на очите в грапави повърхности или надраскване от друго животно, бактериални или вирусни инфекции, както и някои други офталмологични проблеми като ентропион (сгънати навътре клепачи) или дистихии (растящи в грешната посока косми). Всичко това може да придаде и размътен поглед на домашния ви любимец.

Язвите са рани по роговицата (мембраната в предната част) на окото на кучето. Те могат да изглеждат синкави, червеникави или просто като „мъглив облак“. Подобно на други сериозни проблеми с очите, и те могат да бъдат болезнени, като често са придружени от кривогледство. Ако не се лекуват навреме, могат да доведат до тежки и трайни увреждания на зрението.

Язвите на роговицата обикновено се лекуват с медикаментозни капки, за да се предотврати инфекция и да се облекчи болката. При по-тежките случаи може да се наложи операция, за да се спаси окото. За това е важно да заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар веднага, щом забележите признаци на очен дискомфорт като кривогледство или триене на окото с лапа. 

 • Преден увеит при кучетата

Предният увеит (Anterior Uveitis) също може да причини мътен вид на погледа на домашния ви любимец. Увеята се отнася до частта на окото, съставена от хороидеята, цилиарното тяло и ириса – тъканта в предната част на окото. Предният увеит е възпаление на една или на всички тези структури. Състоянието е много сериозно и може да доведе до необратима загуба на зрението. 

Симптомите на предния увеит включват зачервяване, отделяне на секрет, кривогледство, необичайна форма на зениците, подуване на очната ябълка, размътен поглед. 

кучеСнимка: iStock

Причините за това болезнено състояние са различни, включително и автоимунни заболявания, рак, травма, метаболитни заболявания, паразити и гъбични, вирусни и бактериални инфекции. Вашият ветеринарен лекар ще проведе серия от тестове с цел да постави точна диагноза, а лечението зависи от причината. Най-често то включва капки за очи, очни мехлеми и перорални лекарства.

 • Дистрофия на роговицата при кучетата

Някои четириноги развиват състояние, наречено роговична дистрофия, което придава на роговицата непрозрачен, мътен вид. Това често срещано състояние обикновено е наследствено и се разделя на три типа в зависимост от местоположението в окото.

Епителната дистрофия на роговицата засяга повърхностните й слоеве. Често се среща при Шетландските овчарки (Шелти), който изглежда са най-податливата порода. 

Стромалната дистрофия на роговицата засяга средния й слой. Среща се по-често при Еърдейл териер, Кокер шпаньол, Кинг Чарлз шпаньол, Самоед и Ваймаранер. 

Ендотелната дистрофия на роговицата засяга най-дълбокия й слой. Кучетата с това състояние обикновено са на по-зряла възраст. Като по-често срещано е това състояние при Бостън териери, Чиухахуа и Дакел, които са генетично предразположени към развитието му. Този вид дистрофия може да доведе до язви на роговицата. 

Диагностика и лечение на мътни очи при кучетата

Ветеринарният лекар е единственият човек, който може с точност да диагностицира причината за замъгления поглед на вашето куче и ако се налага, да ви изпрати при специалист по ветеринарна офталмология за по-нататъшно лечение. 

кучеСнимка: iStock

Диагнозата зависи от причината за появата на мътните очи, възрастта на вашето куче, степента на развитие на проблема и дискомфорта, който изпитва животното. Наблюдавайте внимателно косматия си приятел за други симптоми като повишено отделяне на секрет, присвиване или промяна във формата на очите, размера и цвета им. Свържете се с ветеринарния си лекар ако забележите зачервяване, кривогледство или лепкав секрет от очите на домашния ви любимец – в допълнение към разфокусирания му поглед. 

Виж още