Може ли студът навън да разболее кучето ни?

куче зима Снимка: iStock

В ъпреки че времето навън може да изглежда ужасно за вас, има голяма вероятност нито ниските температури, нито смразяващият вятър да са в състояние да повлияят на ентусиазма на кучето ви, което няма търпение да излезе на обичайната си разходка. Макар да не си личи по настроението му обаче, реалността е, че точно като хората, домашните ни любимци са податливи на редица заболявания, причинявани от излагане на студено време. Основните от тях са хипотермия, измръзване, настинка и кашлица. 

кучеСнимка: iStock

За да предпазите четириногия си другар, най-доброто, което можете да направите за него през зимата, е да ограничите излагането му на атмосферни влияния. Докато някои породи като Аляски маламут, Сибирско хъски и Самоед са специално развъждани и отглеждани да издържат на по-суров климат, повечето домашни любимци не са добре оборудвани за дългосрочно излагане на студ и са податливи на въздействието на зимата.

Могат ли кучетата да се разболеят от студ?

Краткият отговор е да. Вашият четириног другар може да се разболее, ако навън е студено и разходката му продължи твърде дълго. Лесно е да си помислим, че само, защото има дебело кожухче, кучето ни е защитено от зимното време. Това е валидно за породи, които имат и подкосъм, предназначен да ги изолира от студа. Но е важно да знаете, че повечето домашни кучета не са толкова издръжливи и не са подготвени да оцелеят за продължителни периоди от време при минусови температури.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Дали кучето ми не е настинало?

Може и да ви изненадаме с информацията, но вашето куче, също като вас, може да настине през зимните месеци. Добрата новина е, че то не може да се зарази от вас, нито вие от него. Вирусите, отговорни за тези медицински състояния при хората и четириногите, са различни. 

Симптоми на настинка при кучетата

  • Кашлица
  • Хрема
  • Кихане
  • Влажни очи

Вижте още: И кучетата страдат от настинка

Лечение на кучешката настинка

Кучешката настинка се лекува почти по същия начин, както бихте лекували себе си или друг член на семейството ви, когато е настинал. Това включва: 

  • Поддържане на топлина и комфорт на животното
  • Използване на овлажнител
  • Приемане на много течности, включително пилешки бульон
  • Медикаментозно лечение (след преглед при ветеринарен лекар)

Ако домашният ви любимец има само обикновена кучешка настинка, с малко грижи и комфорт у дома, той ще се възстанови напълно в рамките на няколко дни. Разбира се – прегледът при ветеринаря ви е задължителен, както и спазването на предписанията и препоръките му. 

куче зимаСнимка: iStock

Каква е разликата между настинката при кучетата и хората?

В по-голямата си част симптомите и лечението са почти идентични с тези при хората. Това е така, защото с домашните ни любимци споделяме едни и същи анатомични структури. Най-голямата разлика е, че вашият питомец не може да ви каже, че не се чувства добре и смята, че е настинал.  Въпреки че възстановяването от кучешка настинка трябва да настъпи след няколко дни, имунната система на кучето може да не е толкова силна, колкото нашата и то да се нуждае от лекарства, които да му помогнат да се възстанови.

Въпреки че е малко необичайно едно куче да настине, това е съвсем възможно и е състояние, което не бива да се пренебрегва, тъй като лесно може да прерасне в нещо по-сериозно. 

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: Кучешки грип: Симптоми, лечение и профилактика

 

 

Виж още