Кучешки грип: Симптоми, лечение и профилактика

куче болно Снимка: iStock

К огато става въпрос за кучешки грип, важно е винаги да сте подготвени. Въпреки че повечето случаи не са фатални, този грипен вирус може да разболее неприятно домашния ви любимец, причинявайки му (а и на вас), много стрес и време, прекарано в кабинета на ветеринарния ви лекар. 

Бързаме да ви успокоим – кучешкият грип не бива да предизвиква паника у собствениците на четириноги. Необходимо е обаче да се запознаете със симптомите, за да знаете какво да търсите в случай, че вирусът избухне във вашия район. 

куче болноСнимка: iStock

Какво е кучешки грип?

Кучешкият грип или кучешкият грипен вирус е инфекциозно респираторно заболяване, причинено от грипен вирус А, подобен на вирусните щамове, които предизвикват грип и при хората. В САЩ, по данни на Американския киноложки клуб, са известни два вида кучешки грип: H3N8 и H3N2.

Dogsandcats.bg

Щамът H3N8 всъщност произхожда от коне. Вирусът е прескочил върху кучетата, превръщайки се в грип някъде около 2004 г., когато са регистрирани и първите огнища, засегнали състезателни хрътки на писта във Флорида. H3N2, от друга страна, произхожда от Азия и за него учените смятат, че е прескочил върху домашните любимци от птици.

H3N2 е вирусът, отговорен за огнищата на кучешки грип през 2015 г. и 2016 г. в Средния запад и продължава да се разпространява в Съединените щати.

Как се разпространява кучешкият грип?

Подобно на човешките форми на грип, и този при кучетата се предава по въздух. Респираторните секрети се освобождават в околната среда под формата на кашляне, лай и кихане, а след това се разпространяват чрез вдишване от нов кучешки гостоприемник. 

кучетаСнимка: iStock

Важно е да знаете, че кучешкият грип се разпространява и чрез замърсени предмети и повърхности в околната среда като общи купи с вода, нашийници, помещения за игра и сън (в развъдници и приюти), както и чрез контакт с хора, които са имали пряко взаимодействие със заразено четириного. 

Претъпканите зони в приютите и развъдниците, груминг салоните, дневните центрове и кучешките паркове са местата, където вирусът се размножава най-безпроблемно. Близостта на животните означава, че лаещо, кашлящо или кихащо четириного може лесно да предаде заболяването на всички около себе си. 

Ситуацията се усложнява и от факта, че 

домашните ни любимци са най-заразни именно по време на инкубационния период – тоест, преди да започнат да проявяват симптоми. 

Колко време отнема заразено куче с грип да се възстанови?   

Инкубационният период на кучешкия грип е приблизително два до четири дни след първоначалното излагане на вируса. Кучетата, заразени с щама H3N8 имат нужда от приблизително 10 дни, за да се излекуват, докато при тези с H3N2 е необходимо повече време – обикновено между 3 до 4 седмици.

куче болноСнимка: iStock

Повечето ветеринарни лекари препоръчват изолиране на животните през периода на лечение, за да се намали риска от предаване на вируса. Почти всички четириноги, които влезнат в контакт с болестта, ще се заразят, но не всички от тях ще покажат симптоми. 

Около 20-25 процента от заразените кучета са асимптоматични, но те все още могат да разпространят болестта. Ако имате повече от един домашен любимец и единият от тях хване грип, но другият изглежда незасегнат, не забравяйте, че той все още може да е носител. Обсъдете с ветеринарния си лекар карантинните процедури в подобни случаи.

Симптоми на кучешки грип

И така, как да разберете дали вашето куче има грип?

куче болноСнимка: iStock

Има няколко симптома, с които всички собственици на домашни любимци е добре да се запознаят. Случаите на кучешки грип варират от леки до тежки и за разлика от човешкия вирус, не са сезонни. Внимавайте за следните признаци на заболяването, които могат да се появят през цялата година:

  • Кашлица (влажна и суха)
  • Кихане
  • Секреция от носа
  • Гной от носа
  • Течащи очи
  • Висока температура
  • Летаргия
  • Затруднено дишане

Част от симптомите на кучешкия грип приличат на тези на развъдна кашлица – заболяване, за което също трябва да сигнализирате на ветеринарния си лекар. 

Повечето случаи на кучешки грип са леки, но понякога състоянието на животното може да се влоши, то да развие пневмония, затруднено дишане и висока температура. За щастие, смъртността е сравнително ниска, като по-малко от 10 процента от случаите завършват със смърт.

Лечение на кучешки грип

Вирусът на кучешкия грип изисква преглед и диагностициране от ветеринарен лекар, който ще назначи подходящо лечение. То най-често е поддържащо с цел да се облекчи дискомфорта на животното по време на протичане на заболяването и възстановяването му след това. Някои четириноги може да се нуждаят от поддържащи грижи, допълнителни течности или нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на температурата. 

куче болноСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да съставите хранителен план, може да предпише и антибиотици за лечение на вторични бактериални инфекции.

Предотвратяване на зараза с кучешки грип

Най-добрият начин да предпазите домашния си любимец от заразяване с кучешки грип е да го държите далеч от обществени места или развъдници, където наскоро има докладвани случаи. Ако влезете в контакт с друго куче, за което подозирате, че е болно или наскоро е било изложено на вируса, задължително измийте добре ръцете си, а дрехите – сменете, преди да докосвате собствения си четириног другар. Това ще намали риска да му предадете грипа.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча ваксината въз основа на начина ви на живот. Например, ако живеете в район с висока честота на кучешки грип, кучето ви редовно прекарва време в развъдник или пътува по изложби в чужбина, то е изложено на повишен риск от заразяване и ваксинацията може би е точната превенция за него.

болно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да изберем ветеринар за кучето си

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

 

Виж още