Може ли вашият стрес да се отрази на кучето ви

куче човек стрес Снимка: iStock

Б ез съмнение, последните няколко години бяха трудни за всички ни. Много хора прекараха повече време у дома, а това означава, че са били около домашния си любимец повече от обикновено. Разбира се, не се съмняваме, че косматите ни другари са се насладили на допълнителното внимание! Но ако вие сте възприели пандемията и работата от вкъщи като стресова и предизвикваща тревожност ситуация, то вашият четириног другар може би е усетил повече, отколкото си мислите!

Често използваме кучетата си като източник на комфорт и търсим утеха при тях, когато се чувстваме зле. Според последни проучвания обаче, вашият собствен продължителен стрес може да предизвика негативни чувства у домашния ви любимец.

Как се случва това? Чрез повишение на нивата на кортизол, които скачат при наличие на стрес или безпокойство. И по същество – това може да се предаде и на кучето ни.

Dogsandcats.bg

куче човек стресСнимка: iStock

Но какво всъщност означава това? Как чувствата на стрес или безпокойство действително могат да повлияят на косматия ни другар и какво можем да направим по въпроса?

Как нашият стрес се прехвърля на домашния ни любимец?

Трудно е да се повярва, че емоциите ни могат да повлияят настроението на домашния ни любимец, но има няколко начина, по които четириногите, по-специално кучетата, могат да усетят нивата ни на стрес.

Като начало, когато някой от вашите хормони е повишен, животните могат да надушат промяната и да усетят, че нещо у вас е различно. Ако някога сте забелязали повишено внимание от страна на питомеца си, когато сте тъжни или стресирани, това не е просто съвпадение! Някои проучвания дори показват, че кучетата могат да разпознаят по изражението на човешкото лице дали сме щастливи или не. В резултат на това те могат да използват тези два източника на информация, за да си изградят представа дали сме радостни или тъжни. 

куче човек стресСнимка: iStock

Замисляли ли сте се защо кучетата толкова често се използват за терапевтични цели? Да, те могат да бъдат обучени да позволяват на хората да ги галят, да се гушкат и да се грижат за тях. Но тъй като четириногите могат да улавят емоциите ни, техните умения за емоционална подкрепа са още по-силни. Това им позволява да работят на места като:

  • Старчески домове
  • Центрове за ветерани
  • Болници
  • Училища
  • Стоматологични кабинети

Понякога няма нищо по-хубаво от това да се сгушим в домашния си любимец, за да намерим малко комфорт и спокойствие, ако се чувстваме стресирани. Но имайте предвид, че ако сте в това състояние дълго време, то неминуемо предавате тези чувства на косматия си другар. И това може да му причини повече вреда, отколкото полза. 

куче човек стресСнимка: iStock

Въздействието на стреса върху домашните ни любимци

Помислете как се чувствате, когато се оставите да ви завладеят тревожността и безпокойството. Е, представете си, че домашният ви любимец усеща нещата по същия начин и това може да причини различни проблеми, като:

  • Диария
  • Промени в апетита
  • Промени в съня
  • Повръщане

Може да започнете да забелязвате екстремни промени в поведението на косматия си другар. Те могат да бъдат от всякакво естество и, за съжаление, може да се стигне и до агресия от страна на животното.  

куче човек стресСнимка: iStock

Какво можете да направите?

Ако домашният ви любимец проявява странно поведение, важно е да установите причината. Дори вашият собствен стрес да се отразява върху него, има неща, които можете да направите, за да му помогнете да се успокои и да облекчите тревожността му. 

Очевидно, един от най-добрите начини е да намалите собствените си нива на стрес. Когато сте спокойни, вашият домашен любимец също ще се отпусне постепенно. Знаем, че понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но ако стигнете до корена на вашето безпокойство и намерите начини да се справите с него, това ще намали хормоните на стреса. А в резултат вашият домашен любимец ще започне да се чувства по-спокоен около вас.

Ако кучето ви изглежда стресирано или тревожно по други причини, има неща, които да направите, за да му помогнете. Можете да обмислите прием на алтернативни лекарства, които могат да помогнат за балансиране на хормоните на стреса в мозъка на домашния ви любимец. Разбира се, след консултация с ветеринарния ви лекар. Употребата на етерични масла и билки също може да има успокояващ ефект, а често – дори една по-дълга разходка е чудесно краткосрочно решение за тревожните чувства на косматия ви другар. 

куче човек стресСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата се прозяват шумно

Усеща ли кучето, че сме болни

Виж още