Можем ли да дадем на кучето си ананас

куче ананас Снимка: iStock

А нанасът е любим плод на много хора. Той е тръпчив, сладък и остър, а тропическият му произходи ни кара да го свързваме с лятото и като цяло – с места с по-топъл климат. В умерени количества, той може да бъде и здравословно лакомство за кучето ви, подобно на други сезонни плодове като ягоди и диня.

Какво трябва да имате предвид, преди да дадете на кучето си ананас?

Зрелият, суров ананас съдържа голямо количество витамин С, заедно с тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин в6 и фолат. Ананасът е и богат на минерали, включително манган, мед, калий, магнезий, желязо и малки количества калций, фосфор и цинк. Това го прави богата на хранителни вещества закуска – както за нас, така и за домашните ни любимци. 

куче ананасСнимка: iStock

Всички тези витамини и минерали правят ананаса чудесен избор за лакомство за четириногия ви другар. Но има и някои други неща, които е добре да имате предвид, преди да почерпите домашния си любимец с ароматния плод. Ананасът е с високо съдържание на фибри и съдържа значително количество естествена захар. Ключовото тук е умереността. В малки количества плодът е полезен, но ако се прекали, той може да има неблагоприятни ефекти върху храносмилателната система на вашето куче. 

Dogsandcats.bg

Винаги, когато въвеждате нова храна в менюто на домашния си любимец, наблюдавайте го. Ако получи диария или показва признаци на домашно разстройство, тогава ананасът не е подходяща плодова закуска за него. Важно е да премахнете и твърдата централна сърцевина на плода, тъй като има потенциала да причини затруднения с преглъщането или задавяне. 

куче ананасСнимка: iStock

Безопасно ли е кучетата да ядат ананас?

Краткият отговор е да, суровият ананас е отлична закуска за кучета. Консервираният, от друга страна, трябва да се избягва, тъй като сиропът в него съдържа много захар. 

Няколко парчета суров ананас обикновено са достатъчни за повечето кучета, при условие, че са обелени и нарязани на парчета с големината на хапка. За свежо лакомство пък, можете да ги замразите през лятото.

плодова салатаСнимка: iStock

Вижте още: 

Краставиците - разхлаждащо лакомство за кучетата в летните жеги

12 сезонни плодове и зеленчуци, които да споделите с кучето си това лято

 

Виж още