Защо малките кучета живеят по-дълго от големите

кучета Снимка: iStock

К огато става въпрос за продължителността на живота на любимите ни кучета, изследователите са категорични: размерът има значение. Собствениците на представители на по-дребните породи могат да очакват да се насладят на няколко години отгоре с четириногите си другари в сравнение с тези, които отглеждат по-едри животни. 

Изглежда, сякаш няма много смисъл в това, нали? Защото големите бозайници, като слоновете и китовете, например, живеят много по-дълго, в сравнение с мишките, например. Знаейки тези факти, няма как да не се запитаме – защо малките кучета имат по-дълъг живот в сравнение с големите?

кучетаСнимка: iStock

Това явление смущава учените от години и въпреки че все още не се знае с абсолютна сигурност защо това е така, има някои теории, които хвърлят известна яснота по въпроса. Освен че са важни за здравето на самите домашни любимци, учените се надяват, че чрез изследванията си по темата ще ни позволят да надникнем по-детайлно и да разберем по-добре процеса на стареене на човека. Защото с напредване на възрастта четириногите изпитват много от същите здравословни състояния, които имаме и ние – артрит, диабет или рак. 

Dogsandcats.bg

Човешки срещу кучешки години

Важно е да разберем какво всъщност значи възрастта на кучето ни. Защото, хората и четириногите остаряват с много различни темпове. Когато домашният ни любимец навърши първата си годинка, ветеринарните лекари смятат, че то е зряло почти толкова, колкото 15-годишен тийнейджър. 

Втората година от живота на кучето се равнява на още 9 човешки години. И едва след това процесът на стареене започва да варира спрямо размерите на животното. 

Вижте още: На каква възраст е кучето ви в човешки години

Защо размерът има значение?

Въпреки че големите бозайници са склонни да имат по-дълъг живот, малките размери на тялото в рамките на един биологичен вид се свързва с по-дълъг живот и по-бавно стареене. Canis familiaris – домашното куче, е вид, съдържащ в себе си огромен диапазон от размери, когато става въпрос за различните породи.  

кучетаСнимка: iStock
                          

Мащабно проучване на д-р Корнелия Краус, еволюционен биолог от университета в Гьотинген в Германия, извършено над 74 породи и повече от 56 000 кучета е установило, че големите четириноги остаряват с ускорени темпове и „животът им сякаш преминава по-бързо“. 

В изследването е доказано още, че по-едрите кучета по-често страдат от рак, отколкото по-малките. Защо? Една от възможностите, които д-р Краус предполага, че това се дължи на факта, че те растат по-бързо и следователно е по-вероятно да изпитат анормален клетъчен растеж(наблюдаван при рак) в сравнение с по-дребните четириноги. Или казано с други думи –

тъй като остаряват по-бързо, големите кучета по-рано се сблъскват със заболявания свързани именно с възрастта. Звучи като парадокс, но за съжаление, е самата истина. 

  • Развъждане

Друг фактор, който изследователите проучват, е връзката между размера на популацията на размножаването и нейното въздействие върху здравето и дълголетието на животните. Проучване, базирано върху кучета-компаньони „не е открило значителни разлики в продължителността на живота между чистокръвни и смесени породи“. Въпреки това – породите с по-голям ефективен размер на популацията и/или по-ниски коефициенти на инбридинг (близкородствено размножаване) живеят със средно три до шест месеца по-дълго спрямо породите с по-малък ефективен размер на популацията или с по-високи коефициенти на инбридинг. Което, казано по-ясно показва, че мерките за генетично разнообразие могат да повлияят на продължителността на живота на представителите на дадена порода. 

кучетаСнимка: iStock

  • Здраве на зъбите

Експерти са открили, че при сравнението на две кучета – при равенство на останалите фактори, роля играе и ежегодното почистване на зъбите, провеждано от ветеринарен лекар. Всъщност, тази процедура, вярвате или не, намалява риска от смърт с почти 20 процента. И да, напълно възможно е да има пряка връзка между добрата дентална грижа и общото здравословно състояние на едно куче.

  • Тегло

Според последно изследване на Центъра за хранене на домашни любимци към Университета в Ливърпул, кучетата с наднормено тегло и тези, които страдат от затлъстяване имат по-кратък живот спрямо останалите. 

Собствениците на домашни любимци често не се замислят, че ако косматият им другар е с наднормено тегло, това неминуемо оказва въздействие върху цялостното му здравословно състояние. Освен повишаване на риска към поява на някои ставни заболявания, проблеми с дишането и видове рак, тези четириноги имат по-лошо качество на живот. 

кучетаСнимка: iStock

Търсенето продължава

Изброените дотук открия и експерименти са само върхът на айсберга в нашето разбиране за продължителността на живота на кучетата и това, което я определя. Освен размерът обаче, със сигурност можем да кажем, че гените, начинът на живот и околната среда също оказват своето влияние върху скоростта на стареене на кучето. 

Как да удължим живота на домашния си любимец?

Благодарение на напредъка на ветеринарната наука и превантивната медицина, продължителността на живота на домашните ни любимци може да се увеличи. Да, ние сме в състояние да помогнем на четириногите ни другари да имат по-качествен и следователно – малко по-продължителен живот, чрез:

  • Здравословна и балансирана диета
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Редовни физически и умствени упражнения, подходящи за породата и възрастта на кучето
  • Регулярни профилактични прегледи при ветеринар и редовна ваксинация
  • Предоставяне на превантивна стоматологична помощ
  • Защита от злополуки

кучетаСнимка: iStock

И разбира се – много обич! Независимо от размера му!

 

Вижте още: 

На каква възраст кучетата спират да растат

10 най-дълголетни породи кучета

 

Виж още