На какво разстояние мъжкото куче може да надуши разгонена женска

куче миризма Снимка: iStock

А ко вашето мъжко куче внезапно започне да се държи странно, това може да се дължи на факта, че е усетило разгонена женска. При това дори не е необходимо тя да е наблизо – животното може да я надуши на разстояние до 4-5 км, в зависимост от метеорологичните условия! 

куче миризмиСнимка: iStock

Носът знае

Една от причините, поради които мъжкото ви куче може да надуши разгонена женска от толкова далеч, е невероятното му обоняние. Носът на косматия ви другар е хиляди пъти по-чувствителен от вашия. Нещо повече, домашните ни любимци разчитат на обонянието си като основен метод на общуване, а благодарение на миризмите получават необходимата им информация за света около себе си. Когато кучето вдишва, въздухът се разделя на два отделни потока. Единият отива в белите дробове, докато другият се събира и задържа в специална част на носа на животното, за да може миризмата да бъде анализирана задълбочено.

Частта от мозъка на кучето, която обработва миризмите, е много по-голяма, отколкото в човешкия мозък. Знаем и, че косматите ни другари имат специален Якобсонов орган, който допълнително им помага да разбират какво миришат. Разгонените женски отделят феромони в урината си, а те имат специфична миризма, която предизвиква инстинктивна реакция у мъжкото куче. 

Dogsandcats.bg

куче миризмиСнимка: iStock

Фактори, които влияят доколко далеч едно куче може да подуши друго 

Въпреки че мъжките кучета обикновено могат да усетят разгонена женска, дори тя да се намира на 4-5 км от тях, някои фактори могат да повлияят на това разстояние . Например, ако времето навън е влажно, това увеличава силата на конкретните миризми, докато дъждът, посоката и скоростта на вятъра могат да затруднят животното да ги усети.

Горещото и сухо време прави откриването на миризми по-трудно за четириногите, а с напредването на възрастта някои домашни любимци губят част от обонянието си. Здравословни проблеми като назални тумори също могат да намалят способността на мъжкото куче да усеща миризми на по-далечни разстояния. А някои породи, като хрътките и други ловни кучета, като цяло имат по-добро обоняние спрямо други четириноги. 

куче миризмаСнимка: iStock

Как да разберем, че кучето ни е надушило разгонена женска?

Когато едно мъжко куче надуши разгонена женска, инстинктите му го карат да я търси. За съжаление, това може да го изложи на опасност, особено ако се намирате в града и разхождате питомеца си в близкия парк или градинка. Ваша задача е да вземете някои предпазни мерки, за да гарантирате безопасността на питомеца си, който действа, воден от бушуващите си хормони.

Ето някои признаци, че кучето ви може би надушва разгонена женска:

  • Общо безпокойство
  • Невъзможност да се фокусира върху обичайната си рутина
  • Липса на апетит
  • Необичайна агресия
  • Прекомерно маркиране с урина
  • Опити за бягство

куче разгоненоСнимка: iStock

Ако забележите някой от гореизброените признаци, бъдете нащрек. Вашето обикновено спокойно мъжко приятелче може да се превърне в див артист, който да измисли всевъзможни номера само и само, за да се измъкне, за да търси разгонената женска, чиито аромат е доловил! За това, винаги го дръжте на повод, когато сте навън.

Женските кучета обикновено са разгонени за около 2-3 седмици два пъти в годината. Ако в района, където живеете, има нестерилизирани женски домашни любимци, това е приблизително периода, през който можете да очаквате четириногият ви другар да бъде управляван от хормоните си.

И накрая, най-ефективният начин да избегнете стреса или усложненията от това, че кучето ви е усетило разгонена женска, е да го кастрирате. Тази процедура премахва източника на полови хормони, елиминирайки различни нежелани поведения като маркиране, агресия и опити за бягство. Кастрацията като цяло прави мъжките четириноги по-незаинтересовани от женските, които се намират в период на разгонване, въпреки че не елиминира напълно инстинктивното им поведение.

куче разгоненоСнимка: iStock

Вижте още:

Моногамни ли са кучетата?

Разгонват ли се кучетата през зимата?

 

 

Виж още