Разгонват ли се кучетата през зимата?

куче зима Снимка: iStock

А ко сте собственик на некастрирано женско куче, то със сигурност искате да знаете колко често домашният ви любимец се разгонва. И не по-малко същественият въпрос: случва ли се това предимно по едно и също време в годината – през пролетта и лятото, например? 

Типичният цикъл на разгонване при кучето

Повечето кучета се разгонват за първи път, когато достигнат възраст от шест месеца. Въпреки че при по-големите породи, това може да се случи по-късно – при навършване на една, дори две годинки. Действителният цикъл продължава приблизително две до четири седмици, обичайно – два пъти в годината, а средният интервал между периодите на разгонване е около шест месеца (но може да варира от четири до 18 месеца, в зависимост от кучето).

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: Първо разгонване на женското куче

Dogsandcats.bg

Един от най-разпознаваемите признаци, че едно женско куче е разгонено, е кървене от вулвата, което обикновено продължава между четири до 15 дни. 

Има ли значение кое време от годината е?

Цикълът на разгонване (еструсът) при кучетата не се влияе нито от конкретен месец, нито от годишните сезони. Без значение е дали е лято, есен или зима, макар че има някои породи, които обичайно са склонни да се разгонват предимно през пролетта.

куче разгоненоСнимка: iStock

Вариации в периода на разгонване на кучето

Има няколко причини едно куче да се разгонва повече или по-малко от средните интервали от време. Колко пъти годишно ще се случи това, често зависи от размера на животното:

  • Кучетата от дребни породи (Чихуахуа, Малтийска болонка) се разгонват два, дори три пъти годишно.
  • Кучета със среден размер (Американски питбул териер, Лабрадор) се разгонват два пъти годишно. 
  • Големите породи кучета (Немска овчарка, Бернски зененхунд) обикновено се разгонват два пъти на година, но не е изключено това да се случи и еднократно.  
  • При гигантите като Немски дог, например, периодът на разгонване е на всеки 12-18 месеца.

Влиянието на породата върху цикъла на разгонване на кучето

Някои породи се разгонват само веднъж годишно, въпреки размера си. Басенджи, Тибетски мастиф и Аляския маламут, например, го правят само през пролетта. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Безплодни периоди на разгонване

Някои женски кучета се разгонват на всеки четири месеца или приблизително четири пъти годишно. Макар че това се случва рядко, то със сигурност поне един от тези цикли обикновено е безплоден. Това означава, че овулация не настъпва, дори ако животното дава всички признаци, че е готово за размножаване.

В още по-редки случаи, някои женски могат да влязат в период на разгонване, който приключва преждевременно. Тогава собственикът установява, че питомецът му е отново разгонен след по-малко от два месеца. 

Този модел на нередовно разгонване понякога се нарича „раздвоен цикъл“ и не е необичайно явление при по-младите четириноги. 

Как се случва разгонването при по-възрастните кучета

При женските кучета не настъпва менопауза, така че на практика те имат периоди на разгонване през целия си живот (за разлика от хората). Нормално е обаче, с напредването на годините, циклите на разгонване при четириногите да се раздалечават във времето. 

куче зимаСнимка: iStock

Кога е добре да посетим ветеринарен лекар?

Ако домашният ви любимец е с добре установен модел на разгонване и внезапно пропусне един или два цикъла, добра предпазна мярка е да уведомите за това ветеринарния си лекар. Понякога определено физическо заболяване може да повлияе на това колко често женската се разгонва, за това винаги е по-добре да се консултирате със специалист. А понякога дори нещо наглед по-безобидно като стрес или хранителен дефицит може да забави цикъла на разгонване на животното. 

Справяне с периодите на разгонване на кучето 

Ако нямате намерение да стерилизирате домашния си любимец, важно е да сте наясно кога животното е в период на разгонване, за да можете да се грижите за него правилно. 

Вижте още: 

Да кастрираме или не кучето си

Как да храним кучето си по време на бременност

 

Виж още