На светло или на тъмно е по-добре да спят кучетата

куче спи Снимка: iStock

Н евероятно е колко по-приятен и ефективен ден може да има човек само с един страхотен сън (или малко кафе!). Е, при кучетата важи същото. Въпреки че, разбира се, те не се нуждаят от кофеин нито рано сутрин, нито през деня. 

Ако сте сред хората, които предпочитат да спят на тъмно, то знаете колко добра е почивката в мрак – тя насърчава естествения ни циркаден ритъм и ни позволява да потънем пълноценно и качествено в нашия REM цикъл! И докато хората обичайно предпочитаме да спим през нощта (с някоя открадната следобедна дрямка), то нашите четириноги спътници функционират по малко по-различен начин. 

куче спиСнимка: iStock

Кучетата ни спят дълбоко няколко пъти през деня и нощта, което може да ни накара да се зачудим: На светло или на тъмно предпочитат да спят кучетата?

Dogsandcats.bg

Истината е, че може да бъде трудно да се отговори на този въпрос еднозначно. Дори и на база проведени научни изследвания, всяко куче е уникално за себе си и се нуждае от индивидуална настройка за дрямка, която работи за него. 

Обичат ли кучетата да спят на тъмно?

Нашите домашни любимци все още споделят много общи неща с техните диви предци вълците. Това, че често си лягат, когато и ние го правим обаче, е по-скоро доказателство колко добре са се нагодили спрямо човешкия график за сън.

куче спиСнимка: iStock

Кучетата обаче спят повече от хората. И тъй като част от този сън се случва през деня, логично е да се запитаме – дали четириногите изобщо обръщат внимание дали навън е тъмно или не? 

Дали кучетата спят по-добре на тъмно?

Всички животни имат естествени, вътрешен 24-часов часовник, известен като циркаден ритъм, който се настройва спрямо околната среда. Той регулира цикъла сън-събуждане. 

И въпреки че до голяма степен са привикнали към нашите ден и нощ, скорошни изследвания са установили, че четириногите действително спят по-добре на тъмно. Учените са открили, че нощният сън има по-голяма ефективност при четириногите, отколкото дрямката през деня, като най-добрата почивка се случва между 21:00 и 6:00 сутринта. 

куче спиСнимка: iStock

Способността на домашния ви любимец да изпадне в дълбок REM сън през нощта силно зависи от това дали се чувства в безопасност, къде е легнал и дали взаимодействията му преди заспиване са били положителни или стресиращи. Съществуват доказателства, че кучетата може би подремват по-добре на тъмно поради естественото освобождаване на мелатонин, което се случва след като падне нощта. Този хормон се произвежда от повечето бозайници и помага за регулиране на циркадните цикли, като насърчава релаксацията. Тъй като тялото не сигнализира за освобождаване на мелатонин, когато навън е светло, вашият домашен любимец дремва, но далеч не толкова ефективно що се отнася до възстановяване на енергийните му нива. 

Трудно ли ви е да заспите, ако има включена лампа? Е, при домашните ни любимци нещата стоят по същия начин – някои предпочитат малко фоново осветление, а други се въртят и сякаш не могат да се наместят в леглото си в светла стая. 

куче лапиСнимка: iStock

Подобно на хората, повечето кучета спят по-добре на тъмно вероятно и, защото това е свързано с липсата на светлинна стимулация. Успокояващата среда, лишена от ярка светлина, за тях е нещо като сигнал, че е време за лягане. 

Трябва ли задължително да е тъмно, за да се наспи едно куче?

Не забравяйте, че кучетата ни могат да спят между 10 и 16 часа на ден, в зависимост от възрастта, размера, породата и здравословното си състояние. Това е твърде дълго време на неактивност при хората, които имаме максимум между 10 и 12 часа сън. 

Няма изискване, което да гласи, че е важно помещението, където спи кучето ви да е абсолютно тъмно. Домашните ни любимци могат да дремват добре и в леко осветени стаи, а тъмнината е само препоръка за насърчаване на естествения циркаден цикъл на питомеца ви. 

куче лапиСнимка: iStock

В крайна сметка всичко се свежда до индивидуалните предпочитания на вашето кученце – те трябва да ви водят при избора дали да държите включена нощната лампа или не. 

Кучетата ни са социални спящи, които са се приспособили към графика на сън на своите стопани. За наше щастие, това означава, че домашният ни любимец (обикновено) ще дремва дълбоко през нощта, въпреки че това не го спира да се наслади и на един хубав и зареждащ следобеден сън на дивана. 

Вижте още: 

От колко часа сън се нуждае кучето

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

 

Виж още