Нормално ли е кучето да ръмжи по време на игра

куче игра Снимка: iStock

С викнали сме да мислим, че ръмженето при кучетата никога не води до нищо добро. И в повечето случаи това действително е така. Но ако това е общовалидно правило, то какво да кажем за случаите, когато любимото ни четириного другарче започне да ръмжи по време на игра? Ако се случва и на вас, то далеч не сте единствените, които се чудят:

Нормално ли е кучето ни да ръмжи по време на игра?

Истината е, че кучетата комуникират чрез ръмженето си и то има различно значение спрямо контекста на конкретната ситуация и цялостния език на тялото на животното. Ако вашият високоенергиен домашен любимец започне да ръмжи, докато играете на дърпане на въже или докато го гоните из двора, обикновено това поведение не е причина за тревога. Четириногите имат едно специфично „ръмжене при игра“, както го наричат сертифицираните треньори, което е техният начин да ви кажат, че се забавляват. 

куче играСнимка: iStock

Вижте още: 5 ползи от игрите за вашето куче

Dogsandcats.bg

Кучетата може и да са различен вид от хората, но имаме доста сходства помежду си. Ние, например, често крещим, говорим с по-висок и екзалтиран тон, когато си прекарваме добре, нали? Е, домашните ни любимци също искат да изразят, че се чувстват добре с нас и с това, което правим! Спортните фенове викат, за да надъхат или аплодират отбора си, децата крещят от радост в междучасията, а

ръмженето при игра е начинът на домашния ви любимец да покаже своя ентусиазъм. Чрез него питомецът ви каза, че си прекарва добре и иска да продължите със забавлението!

Фините разлики са от значение

Понякога може да е трудно да доловим кога ръмженето е признак на дружелюбност и игра, и кога е по-скоро сигнал, че домашният ни любимец се чувства заплашен от друго куче и е време да се намесим. Когато се намирате в парка, например, и чуете някое куче да ръмжи, не си правете прибързани заключения. Вместо това се заслушайте по-внимателно. Защото, според проучване от 2010 г., публикувано в списанието Animal Behavior, ръмженето при игра е по-кратко и по-високо спрямо предупредителното. Да, човешкото ухо не е толкова чувствително, за да усети винаги тази фина разлика, но тя е там.

куче играСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата кихат, докато играят

Ако ръмженето на кучето ви звучи еднакво и не сте в състояние да прецените кога то е израз на задоволство и кога – че нещо не е наред, използвайте контекстни улики и се ориентирайте по езика на тялото на питомеца си, за да дешифрирате посланието, което ви отправя. Погледнете, например, гърба му и вижте – има ли наежване на козината зад врата? Хвърлете и един поглед надолу по тялото му – каква е позицията на опашката му? Ако животното я размахва настрани, това обикновено е добър знак, но ако положението й е статично, това може да означава проблеми. Ако домашният ви любимец изглежда прекалено развълнуван или сериозно фокусиран върху вас или друго куче, с което си играе, време е да си вземете почивка и да го изведете от ситуацията.

куче играСнимка: iStock

Предотвратяване на ескалация

Въпреки че ръмженето по време на игра се счита за нормално за дружелюбните кучета, дори и най-добросърдечните четириноги могат да се увлекат. Често основна част от играта с домашния ни любимец е съсредоточена около неговата хищническа природа. Замислете се: теглене на въже, преследване, борба. Да, в контролирана среда това са съвсем безобидни занимания. 

За това и от вас зависи да предотвратите ескалирането на играта или, както гласи популярният у нас израз „от играчка да не стане плачка“. С други думи, ако ръмженето на вашето куче стане по-дълбоко и по-интензивно, направете кратка почивка. Пуснете играчката, спрете да се движите и привлечете вниманието му. С ясен глас задайте команда да „седне“ или да „легне“, за да успокои поведението си и да пренасочи ентусиазма си. Ако питомецът ви успее да се събере и успокои емоциите си – продължете игрите. 

куче играСнимка: iStock

Важно: Ако срещу вас стои непознато куче, което ръмжи, без значение дали ви се струва, че е дружелюбно или не, отстъпете. Макар невинаги ръмженето да индикира потенциална опасност, няма как да сте сигурни какво влага в него четириного, което не познавате. 

Що се отнася до собствения ви домашен любимец – ако по време на игра той ръмжи от време на време, считайте го за нещо нормално. Това означава, че животното си прекарва добре и му харесват заниманията с вас. 

Вижте още: 

Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

4 забавни занимания с кучето на открито

 

Виж още