Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

кучета Снимка: iStock

К учешкият бой е едно от най-страшните неща, на които един собственик на домашен любимец може да стане свидетел. 

Много стопани имат проблем да определят кога две животни си играят и кога са на косъм от момента, в който ще се сбият. 

Това е ключово, защото ако не правите разликата няма да знаете кога да реагирате и да предотвратите битката. А това може да доведе до нежелани инциденти. 

Dogsandcats.bg

Кучешката игра често прилича на бой

Понякога, когато две кучета си играят и ги погледнете от страни, може да ви изглежда сякаш се бият. Трябва да знаете, че всяка „игрова сесия“ може да ескалира до битка, но това е по-малко вероятно, когато в нея участват две добре социализирани четириноги. Ако към тях се включи трето (или повече) кучета, това увеличава вероятността да се сбият. 

кучетаСнимка: iStock

Колкото повече знаете за историята на животните, толкова по-подготвени можете да сте относно това дали те ще се разберат или не. Защото ако само едно от тях не е добре социализирано или е преживяло вид агресия в миналото си – вероятността невинната игра да прерасне в битка се увеличава.

Как да разпознаем сигналите?

За нетренираното око може да се окаже известно предизвикателство да определи точно в кой момент играта се превръща в битка. Доброто разбиране на „кучешкия език“ – сигналите и позицията на телата на животните, е от съществено значение. За това – винаги наблюдавайте внимателно играта на две кучета.

кучетаСнимка: iStock

Повечето кучешки игри започват с нещо като „игра на лък“. Ще забележите, че кучето сякаш се „покланя“ с предните си крака, почти допира гърдите си близо до земята, докато задните му крака остават изправени, а кръста е във въздуха. Това е покана за игра, често съпровождана с определена вокализация. Подканящият лай не бива да се бърка с агресия. Всъщност, най-лошите битки между кучета са тихи и бързи, много рядко са шумни. 

Когато домашните любимци искат да си играят, те сменят местата си, въртят се едно край друго, често се подушват, хапят се по врата и главата – но леко и без да се нараняват. Като цяло поведението им е по-скоро разпуснато и хаотично. И макар да реагират на гледки и звуци около тях, нарочно ги игнорират увлечени в заниманията си. 

Когато кучетата започнат да се бият, те се стягат и стават по-фокусирани – дори обсебени едно от друго. Позата им става твърда, застиват и двете животни застават така, сякаш се опитват да изглеждат по-големи. Ще забележите „наежване“ на козината по-гърба, както и съзнателно търсене на зрителен контакт. Независимо от това кое четириного действа повече като агресор – двете ще се фиксират през по-голямата част от времето. В този момент вие трябва да се намесите, защото битката е на път да ескалира.

кучетаСнимка: iStock

Защо кучетата се бият

Има много причини, които предшестват бой между две или повече кучета. По-грубата игра е само един от възможните сценарии. Когато едно четириного атакува друго, то винаги е подтиквано от нещо. Понякога атаката е заради храна, подялба на играчки или територия. Друг път може да се касае за пренасочена агресия – едното куче усеща заплаха и напада първо, за да се почувства в безопасност. Тези ситуации често се срещат в домакинства с повече от един домашен любимец. Защото две кучета може и да са най-добри приятели, но има ситуации, при които инстинктът надделява. 

кучетаСнимка: iStock

Алтернативно, две кучета, живеещи в един и същи дом, може да не се разбират добре като цяло. Тази ситуация е като тиктакаща бомба със закъснител, защото дори и най-малката ситуация може да „отключи“ агресия в някое от животните. 

Често срещано е и две четириноги да се бият за вниманието на стопанина си или едното да атакува другото в опит да го „защити“. 

Важно е да знаете, че кървавите, сериозни битки, след които има тежки инциденти, се случват по-често, когато в тях участват повече от две кучета. Освен това – животни от един и същи пол е много по-вероятно да се сбият помежду си, особено ако са кастрирани/стерилизирани. И накрая – всяко четириного, което е слабо социализирано е по-вероятно да започне битка. 

кучетаСнимка: pixabay.com

 

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

Виж още