Защо кучетата кихат, докато играят

куче Снимка: iStock

К учетата кихат по различни причини. И в повечето случаи нещата да са точно такива, каквито изглеждат – домашният ви любимец има алергия, усеща силна миризма или нещо просто е попаднало в носа му. И всичко това води до интензивно кихане или няколко силни „кихания“ едно след друго.

Забелязали ли сте, че някои кучета кихат, докато играят? Тази интересна поведенческа черта може да бъде сигнал, че косматият ви приятел се чувства добре, комфортно и спокойно, а може и да иска да уведоми всички наоколо, че просто си играе. 

Вижте още: Защо кихат кучетата

Dogsandcats.bg

Кучетата обичат да играят, нали?

Едно от нещата, които дори стопани без опит в отглеждането на четириноги бързо осъзнават е, че кучетата обичат да си играят. Всъщност, най-вероятно ако зависеше от тях, това щеше да се превърне в основно занимание, заедно с гушкането и всички форми на внимание, които стопанинът им отделя. Да, определено всички бихме могли да се съгласим с твърдението, че четириногите обичат да си играят – както с любимите си хора и членове на семейството си така и с други себеподобни в близкия парк. 

куче си играе с чорапиСнимка: iStock

Рядко се замисляме или се вглеждаме, но е факт, че голяма част от игрите на кучетата са свързани с тяхното диво, вълче минало. Макар да са опитомени от човека преди хиляди години, у животните все още има залегнали някои инстинкти за бягане и лов, както и желанието да се усещат част от глутницата. Замислете се – любимите занимания на вашия четириног приятел често са свързани с дърпане на въже, преследване на топка/пръчка и разбира се – борба с други кучета. 

Как кучетата общуват?

Кучетата ни са много изразителни и социални животни, които владеят напълно езика на тялото. Това е основен начин на домашните любимци да комуникират със стопаните си. От това колко добре познавате питомеца си и реакциите му в различните ситуации, пряко зависи до колко ще съумеете да извлечете информация за това какво той иска да ви каже. 

Основните инструменти на комуникация, които кучетата използват са лапите, опашката, раменете, носовете и главите си, а що се отнася до вербалните сигнали – няма как да сбъркате ръмженето, воя или лая им. Всичко това е част от езика на тялото, чрез който косматият ви другар се опитва да сигнализира на вас и на другите кучета наоколо как се чувства в дадена ситуация. 

малко кучеСнимка: iStock

Кихането е един неочакван, но много важен метод за комуникация, който също влиза в употреба със същата цел. 

Какво означава кихането на кучето по време на игра

Кихането на домашния ви любимец може да бъде разбирано като сигнал за хората и другите кучета наоколо, че животното е приятелски настроено. Този успокояващ жест често се разбира и възприема бързо от останалите четириноги, служейки им за напомняне, че срещу тях стои дружелюбно животно. 

Когато две или повече кучета се боричкат и играта започне да става агресивна, едното от четириногите може да спре за секунда и да кихне, като по този начин дава сигнал, че всичко е наред и няма опасност забавлението да прерасне в нещо друго.

Успокояващите сигнали, термин, въведен от норвежкия специалист по кучешко поведение Турид Ругаас, служат на животното, за да преработи стреса, както и му позволяват да овладее превъзбудата си, за да се избегне потенциално опасна ситуация. Кихането е един такъв сигнал, чрез който четириногите успокояват не само себе си, но и тези, с които играят. 

кучеСнимка: iStock

Всички кучета ли кихат по време на игра?

В повечето случаи кихането по време на игра е почти изцяло запазена марка на малките породи четириноги. Макар че на теория всяко куче може да го направи, при това няма значение дали се забавлява в компанията на стопанина си или на други себеподобни. Ако забележите, че косматият ви другар киха, когато играете конкретна игра, например – дърпане на въже, възможно е животното да иска да ви увери (а и себе си), че сте на „една и съща страница“. Или с други думи – че всичкото ръмжене и теглене са само за забавление, а не са с цел доминиране. 

Кога кихането е причина за безпокойство?

Брахицефалните кучета (с къси муцуни) като Мопсове, Булдози или Бостън териери, са по-податливи на кихане, тъй като носните им проходи донякъде са притиснати -  поради специфичната форма на черепа им. Ако отглеждате представител на някоя от тези породи и ви направи впечатление, че кучето киха повече от нормалното, важно е да го вземете под внимание. 

Понякога кихането може да се дължи на временно дразнение, но може да бъде и знак, че има нещо, което перманентно смущава дишането на домашния ви любимец. Честото и многократно кихане може да е признак на алергия ли инфекция – особено ако продължава няколко дни. 

 

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Как да научим кучето си да носи предмети

 

Виж още