Нормално ли е кучето да се храни само веднъж на ден

куче яде Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец яде само веднъж на ден, може би се чудите дали кучето ви получава необходимото количество храна, от което се нуждае. Или, дори по-лошо, дали не е болно. Бързаме да ви успокоим – нямате причина за тревога. Всъщност, този въпрос е по-често срещан, отколкото си мислите!

Нормално ли е кучето да се храни само веднъж на ден?

Факт е, че повечето ветеринарни лекари препоръчват кучетата да имат две хранения на ден, на интервал от приблизително 12 часа. Кутретата трябва да хапват по-често, в идеалния случай – до три пъти на ден. Има обаче още някои особености, свързани с храненето на четириногите, които е добре да имате предвид.

куче хранаСнимка: iStock

Колко често кучето кучетата имат нужда да се хранят?

Като начало, държим да отбележим, че няма правило относно храненето на кучетата. „Идеалното“ време и честота завият от различни фактори, включително порода, размер, тегло, физическо здраве и възраст на животното. Ветеринарният лекар може да ви даде точни насоки относно това колко често е добре да хапва вашият космат другар. Въпреки това, за всеки собственик на четириного е полезно да знае общите правила, когато става въпрос за рутинни режими на хранене при кучетата. Ето какво препоръчват експертите на Американския киноложки клуб:

Dogsandcats.bg
  • Зрели кучета

Зрелите кучета трябва да имат поне две хранения на ден. Закуската и вечерята на домашния ви любимец е добре да се състоят от висококачествена кучешка храна, а диетата на животното да е с подходящите калории и хранителни вещества за поддържане на здравето и енергийните му нива. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Кученца

Средно едно кученце трябва да яде от три до четири пъти на ден. Съдържанието на паничката му следва да е съобразено с възрастта – само така ще сте сигурни, че животното получава всички витамини и минерали, от които кутретата се нуждаят, за да растат здрави и силни. 

Защо едно хранене на ден може да бъде проблем

При малките кученца едно хранене на ден е крайно недостатъчно за поддържане на енергийните им нива и здравословен растеж. Те се нуждаят от повече гориво, отколкото възрастните си събратя, за да се подхранват развиващите се тела.

куче хранаСнимка: iStock

Що се отнася за зрелите и възрастните четириноги, те могат да станат тревожни или раздразнителни, ако се хранят само веднъж на ден. Животните, които имат или само вечеря или само закуска, са по-склонни към прояви на агресия и поведенчески проблеми.

Имайте предвид и, че

едно куче обикновено има нужда да отиде по голяма нужда веднъж на приблизително осем часа. След като това се случи, стомахът му изпраща към мозъка сигнал за глад.

Така лесно може да се стигне до преяждане, което върви ръка за ръка със здравословни проблеми като подуване на стомаха и стомашно-чревни неразположения.

Какво да направим, ако кучето ни яде само веднъж на ден?

Ако сте опитвали да въведете второ хранене в режима на домашния си любимец, но той не изглежда заинтересован, може би се питате дали можете да направите нещо по въпроса. И макар мнозина да смятат това за загубена кауза, бързаме да ви успокоим – не е. Ето няколко съвета, които да опитате. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Изключете възможните здравословни проблеми

Преди да направите каквото и да е било друго, заведете четириногия си другар на ветеринарен лекар за преглед. Целта ви е да изключите възможни здравословни проблеми, които потенциално водят до липса на апетит, каквито са различни инфекции, панкреатит, запушване на червата или рак. Не се притеснявайте, вероятно домашният ви любимец е напълно здрав! Просто е по-добре да проверите, преди да продължите. 

  • Регулирайте времето за хранене 

Ако кучето ви настоява за еднократно хранене, може би е време да преосмислите времето, когато се случва то. Можете да го изместите непосредствено след разходката му. Ако смятате да добавите още едно, сметнете нещата така, че между тях да остават поне 12 часа. В противен случай кучето просто няма да има апетит. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Ограничете времето за хранене

Не е важно само кога кучето ви яде. Времето, което му предоставяте, за да приключи със съдържанието на паничката си, също е фактор. Някои собственици предпочитат да оставят гранули в купичката на питомците си през целия ден. Това обаче възпрепятства възможността за контрол на порциите. По-добрият вариант е да определите времеви рамки за хранене – следете часовника и ограничете времето до около 30 минути. След този момент приберете паничката на животното и изхвърлете това, което не е изядено. 

  • Изпробвайте различна храна

Понякога липсата на интерес на кучето към храната му се свежда до нещо толкова просто колкото вида й. Ако питомецът ви няма апетит, опитайте с друга марка или формула. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Преосмислете своя подход към лакомствата

Ето още една проста и очевидна причина, поради която кучето ви може би няма нито апетит, нито желание за второ хранене в края на деня: твърде многото лакомства! Да, едва ли има четириного, което да не ги обича и несъмнено те са от голяма помощ в дресурата. Лакомствата не бива да заместват пълноценното хранене. Нещо повече, те не бива да съставляват повече от 5 до 10 процента от ежедневната диета на косматия ви другар. 

Кучето ми яде веднъж на ден. Това проблем ли е?

Ако вашият домашен любимец се храни само веднъж на ден, може би имате известна причина да се замислите. Това не е идеален график за хранене и той може да причини проблеми – както поведенчески, така и здравословни. В идеалния случай, едно зряло куче трябва да хапва два пъти на ден (докато кученцата – три до четири пъти).

Добрата новина е, че е във ваша власт да коригирате режима на хранене на питомеца ви. От промяна на времето до ограничаване приема на лакомства през деня – има различни малки и ясни стъпки, които можете да предприемете. 

Вижте още: 

Как кучетата знаят какво е и какво не е храна?

Храните, които могат да причинят диария на кучето ви

Защо кучето мести купичката си при хранене

 

Виж още