Защо кучето мести купичката си при хранене

куче купичка Снимка: iStock

К учето ви може да мести купата си с храна по същата причина, поради която заравя кости или лакомства в задния двор (или под възглавницата ви!) – инстинкт, който ни води назад до дивите му предци, пишат от Американския киноложки клуб. Вълците често крият храната си на места, където останалите членове на глутницата или други диви животни не могат да я открият, за да хапнат на спокойствие. От друга страна, кучето ви може би търси начин да общува с вас относно съдържанието на паничката си или мястото, където сте я поставили. Нека разгледаме заедно най-често срещаните възможности защо четириногият ви другар мести купичката си при хранене. 

куче купичкаСнимка: iStock

  • Инстинкт за криене на храна

Когато кучето ви мести купичката си, то може да се опитва да прибере храната си някъде, където смята, че е безопасно. Вероятно животното не смята, че вие ще му я откраднете или приберете, а по-скоро следва естествен инстинкт. Дори ако косматият ви другар ви има пълно доверие, това поведение отново може да се прояви. Някои четириноги се отдават на същия инстинкт, носейки гранули от кухнята, където се хранят, в коридора или банята, например. 

куче купичкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви жадува за разнообразие

Понякога кучето ви може да мести паничката си просто, защото предпочита да хапва на друго място. Може да не му допада и начина, по който звучи металната купа на пода с плочки. Или просто предпочита да има опората, която осигурява черга или килим на съда, докато се храни. 

Някои кучета местят паничката си по време на хранене, защото искат да са по-близо до стопаните си. Ако, например, дадете на кучето да яде в кухнята, а след това седнете в съседната стая да гледате телевизия, то може да бутне паничката си по посока вас, защото търси компанията ви.

куче купичкаСнимка: iStock

  • Чувство на несигурност и безпокойство

Кучета, свикнали да се хранят свободно, често искат постоянно да имат нещо в купичката си, независимо дали са гладни или не. Ако вътре има дори шепа гранули, това може да им осигури чувство на сигурност. След като приключат с вечерята, те могат да се разтревожат, виждайки, че купичката им е празна. Бутането и удрянето на съда в стената е начин да привлекат вниманието на стопанина си. Един вид да му кажат, че е време в купичката им отново да се озове нещо за хапване. 

Можем ли да научим кучето си да спре да бута паничката си с храна?

За да спрете това поведение у домашния си любимец, можете да опитате няколко различни стратегии. Ако животното постоянно бута купичката си към едно и също място, опитайте да го нахраните там. Можете да експериментирате, за да видите дали то не предпочита различен тип купа. Ако пък четириногият ви другар крие паничката си, в която все още има храна или я бута от стая в стая, това може да е индикация, че прекалявате с големината на порциите. В този случай даването на по-малки количества и установяването на редовно време на хранене биха помогнали. 

куче купичкаСнимка: iStock

И накрая – поставянето на купата му на повдигната стойка (можете да откриете такава в повечето магазини за домашни любимци), може да направи много по-трудно за него да пренареди мястото си за хранене.

Вижте още:

Хитри начини да спрем кучето да краде храната на котката ни

5 съвета за собственици на злояди кучета

 

Виж още