Нуждае ли се кучето от повече калории през зимата

куче Снимка: iStock

П рез зимата дните стават все по-кратки, а въздуха – хладен и мразовит. Ниските температури навън могат да причинят дискомфорт на домашните ни любимци, а дори и да ги облечем с удобно палто, често можем да забележим, че четириногите треперят по време на разходка.

Треперенето е един от начините, чрез които косматите ни приятели се топлят, но и води до изгаряне на допълнителни калории. За това и много собственици на домашни любимци си задават въпроса дали трябва да променят диетата на животното си през зимните месеци? Необходимо ли е четириногите да приемат допълнителни калории, когато навън е студено и дали това им е от полза?

Краткият отговор на тези въпроси гласи: по-скоро не. 

Въпреки че кучетата живеят заедно с хората, техните инстинкти, наследени от дивите им предци все още ги карат да се подготвят естествено за по-хладните месеци дни, преди те да настъпят. Това поведение се дължи на хормонални промени, наричани още „ген за пестеливост“, което най-общо казано значи: яж повече, пести енергия, остани жив. За това и промяната при домашния ви любимец започва автоматично – още щом дните започнат да стават по-кратки и да се стъмва по-рано. 

Dogsandcats.bg

Трябва ли да променим диетата на кучето си през зимата?

Макар на теория натрупаните запаси да са били това, което е помагало на дивите животни да преживеят студените месеци, при домашните кучета ситуацията е почти обратната. 

Четириного, което прекарва по-голямата част от времето си на закрито, всъщност няма реална нужда да приема повече калории. Типично за повечето кучета е, че метаболизмът през зимата се забавя. А това, в комбинация с липсата на достатъчно движение, упражнения и физическа активност кара организмът на животното да гори и по-малко калории.

Ако междувременно вие увеличите приемът им, това автоматично ще допринесе за ненужно и потенциално нездравословно наддаване на тегло. И точно, както при хората – с настъпването на пролетта ще се окаже, че не само вие, но и домашният ви любимец се налага да отслабва.

кучеСнимка: iStock

Помислете кое е най-доброто за вашето куче?

Обичате да прекарвате мразовитите зимни месеци уютно сгушени на кресло до огъня, с книга в ръка и вашият домашен любимец, свит на кравайче в краката ви? Или пък сте активни и поддържате форма, като водите кучето с вас на лов или разходки в планината?

Ако сте дейни през снежните месеци и косматият ви другар прекарва по-голямата част от времето си с вас на открито, увеличаването на калорийния прием може да бъде от полза. Но отново – не е задължително.

Посетете вашия ветеринарен лекар

Обикновено всеки преглед при ветеринарния ви лекар включва и проверка на теглото на четириногия ви другар. И тъй като при всички кучета „идеалното тегло“ се определя от различни фактори, най-добре е да се допитате до специалист, който да ви помогне да разберете дали домашният ви любимец е в норма. 

кучеСнимка: iStock

Някои от признаците, че вашето куче е с идеално тегло, включват:

  • Дефинирана талия: когато гледате отгоре кучето, талията му трябва да е по-тънка от ребрата и таза;
  • Изпъване на корема: когато гледате кучето си отстрани, трябва да има извивка нагоре зад ребрата;
  • Ребрата не бива да се „броят“, но трябва да можете да ги усетите през кожата;
  • Не бива да има излишна мазнина, която да покрива ребрата щом ги докоснете;

Как да избегнем наддаване на тегло

Въпреки че навън е по-студено и по-тъмно, да останете активни е важно – както за вас, така и за домашния ви любимец. Чрез ежедневните разходки не само помагате на четириногото да е във форма, но и укрепвате връзката, която имате с животното. Ако нямате възможност (или желание) да излизате навън, за да се раздвижите, помислете за игри на закрито, с които да поддържате кучето активно като носене на топка или дърпане на въже. 

куче зимаСнимка: iStock

Как да храним кучето си през зимата, за да не наддаде на тегло?

Освен редовните упражнения и игри, предлагаме ви и няколко съвета, чрез които да поддържате теглото на любимеца си с в норма през зимата.

  • Гледайте етикетите на храната

Макар че на повечето пакети с кучешка храна има указания относно препоръчителния размер на порциите, имайте предвид, че той е ориентировъчен и често компанията производител препоръчва по-голяма порция, отколкото е необходимо и здравословно за кучето ви. 

  • Използвайте мерителна чаша

Вместо да пълните паничката на кучето си „на око“, по-добре е да използвате мерителна чаша, за да сте сигурни, че гранулите са в точното количество, препоръчано от ветеринарния ви лекар и съобразено с индивидуалните нужди на вашето куче. 

Голям брой собственици на домашни любимци прехранват кучетата си, без дори да осъзнават това. Не забравяйте, че и лакомствата също се отчитат към дневния прием калории. 

кучеСнимка: iStock

  • Помислете за здравословни алтернативи на лакомствата

Можете да замените кучешките бисквити с други лакомства, които са по-здравословни и с по-малко калории. Сред вариантите са зелен фасул, нарязани на лентички ябълки или моркови, както и боровинки. 

 

Вижте още: 

Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

 

Виж още