Омръзва ли им на кучетата да се разхождат по един и същ маршрут всеки ден?

куче разходка Снимка: iStock

А ко имате куче, тогава знаете, че четириногите обичат рутината. Домашните любимци са създания на навика и имат своите малки ритуали, с които е съпътстван ежедневния им график. Предсказуемите часове за хранене, разходка и време за игра карат косматите ни другари да се чувстват спокойно и в безопасност. Но дали някога не им става скучно от тялото това повторение?

Скучаят ли кучетата?

Да, домашните ни любимци също се отегчават. Скуката често води до разрушително поведение като лай, дъвчене на предмети и ровене в боклука. 

куче разходкаСнимка: iStock

Отегчават ли се кучетата от една и съща разходка?

Честно казано, отговорът на този въпрос зависи от кучето. Всяко четириного е различно и няма правилен отговор, който да е общовалиден за всички домашни любимци. Всъщност, въпросът „кучето ми отегчава ли се да се разхожда по един маршрут всеки ден“ не е толкова важен, колкото „дали питомецът ми скучае по време на разходката си?“

Dogsandcats.bg

Някои кучета са щастливи да се разхождат по един и същ маршрут около блока или до близката градинка всяка сутрин и вечер. По-възрастните или нервни домашни любимци също могат да попаднат в тази категория. В общия случай, това са животни, които се нуждаят от стабилност и структура на предсказуема рутина, за да се чувстват в безопасност.

Други четириноги не биха се задоволили със същата добре позната десетминутна разходка около блока. Млади кучета или интелигентни, високоенергийни породи като Коли или Немска овчарка, също попадат в тази категория. Тези животни се нуждаят от умствена стимулация и време за игра.  

куче природаСнимка: iStock

Как да разбера дали кучето ми е отегчено от разходката си?

Точно както всяко куче има различни нужди, така и домашните ни любимци намират своите индивидуални начини да ги изразят. Ако питомецът ви изглежда все още има енергия за изгаряне, макар че точно сте се прибрали от разходка (носи ви любимата си топка, например), той явно не получава достатъчно от нея. Същото се отнася и ако домашният ви любимец има прояви на разрушително поведение, въпреки че има две разходки на ден -това е явна индикация, че неговите физически и психически нужди не са задоволени. И накрая, може би трябва да се замислите – щом задавате въпроса дали кучето ви е отегчено от разходката си, може би всъщност вече знаете отговора! 

Как да разнообразим разходката на кучето си?

Има много начини да внесете разнообразие в разходката на домашния си любимец. Ето някои идеи, чрез които ще стимулирате както ума му, така и ще му осигурите допълнителна физическа активност.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Поемете по различен маршрут

Най-лесният начин да промените разходката си е да поемете по различен маршрут. Понякога дори минималните разлики са достатъчни, за да осигурите доза допълнително вълнение на косматия си спътник. Запомнете: питомецът ви се интересува далеч повече от миризмите и това, което вижда на земята, отколкото от гледките наоколо!

  • Излезте в различни време от деня

Невинаги е възможно да промените времето, в което излизате навън. Работата и семейните ангажименти обикновено определят кога да разхождаме домашния си любимец. Въпреки това, всеки шанс, който имате, за да отделите малко повече време от деня си, за да се помотаете с животното, не само ще бъде от полза, но и ще му се отрази чудесно!

куче лятоСнимка: iStock

  • Работа върху обучението

Обучението не е просто нещо, с което да се занимавате, когато кученцето ви е още малко, а след това да неглижирате. Необходимо е непрекъснато да опреснявате основните умения на питомеца си. Сложете в джоба на якето си малко лакомства и при следващото излизане включете кратка тренировъчна сесия в движение.

  • Играчки

Кучето ви обича да се занимава с любимата си топка? Защо не я включите в следващата си разходка? Поспрете, харесайте си място в парка или близката градинка и поиграйте малко

И така, ако трябва да обобщим дали кучетата се отегчават от една и съща разходка, то отговорът би бил: понякога. Зависи от кучето.

Без значение дали имате колебания или не обаче, от вас зависи да правите всичко възможно, за да сте сигурни, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения – умствени и физически.

куче разходкаСнимка: iStock

Обучението, работата с носа, играчките и различните активности са само част от нещата, които можете да интегрирате в обичайните разходки с домашния си любимец. А като бонус, това са и чудесни начини да се свържете с кучето си! Защото, не е ли това най-важното?

Вижте още: 

Една прекрасна разходка с куче в дъждовен ден

10 начина да направите живота на кучето си по-добър

 

 

Виж още