Опасен ли е хлорът в басейна за кучетата

куче басейн Снимка: iStock

Л ятото е тук и е време за забавления! Хората не сме единствените, които с удоволствие биха се отпуснали в хладен басейн в жежките дни, когато навън е горещо и задушно. Много кучета също с радост била се топнали в басейна – ако им позволите. Но какво да кажем за химикалите, които обичайно се слагат във водата? Вреден ли е хлорът за домашните ни любимци? 

кучеСнимка: iStock

Опасна ли е водата в басейна за кучето ни

Новото на хлор в правилно и редовно поддържан басейн е сравнително ниско. Следователно – като цяло не би следвало водата да е опасна или вредна за кучетата ни, които, със сигурност, ще погълнат малки количества, докато плуват или играят вътре. Басейните със солена вода също съдържат хлор, но тя е в още по-безопасни количества. 

Важно е да знаете, че пиенето на твърде много хлорирана вода от басейна може да раздразни стомашно-чревния тракт на четириногото, а това води до гадене, повръщане и дори – при най-тежките случаи, ерозия на хранопровода. Рисковете се увеличават пропорционално с нивата на хлор във водата. 

Dogsandcats.bg

Ако пускате кучето си да плува в басейн, уверете се, че винаги има наоколо достъпен източник на прясна, чиста питейна вода. Така шансът басейнът да се превърне в негов основен източник за хидратация намалява. 

Опасна ли е водата в басейна за кожата на кучето ни?

Докато кратките плувни сесии обикновено са безвредни, твърде многото излагане на хлор и други химикали в басейна може да раздразни очите, кожата (включително тази на възглавничките на лапите) и козината на домашния ви любимец. Това обикновено се случва, ако животното прекара във водата повече от половин час, без да излиза навън.

кучеСнимка: iStock

Трябва ли да намаля нивото на хлора в моя басейн?

Ако смятате, че намаляването на химикалите в басейна е добро решение, което ще гарантира безопасността на домашния ви любимец, то налага се да помислите отново! Неправилно поддържаното съоръжение и липсата на достатъчно хлор във водата могат да доведат до благоприятна среда за развитие на микроорганизми, включително бактерии, водорасли, гъбички и паразити. Те могат да засегнат и вас, и косматия ви другар чрез случайно поглъщане, вдишване, контакт с кожата и лигавиците. Тези патогени често са много по-вредни от хлора, използван за поддържане на басейна.

По-добри ли са басейните със солена вода?

Поглъщането на солена вода може да причини същите проблеми на четириногите ни другари, както и хлорираната в басейна. Освен това, консумацията на твърде много сол може да доведе до диария или електролитен дисбаланс, състояние, което бързо може да стане животозасрашаващо. 

кучеСнимка: iStock

За щастие, в басейните, пълни със солена вода има много по-малки количества сол, отколкото в морето или океана. Така че, на теория ще е необходим голям обем вода, за да бъде тя опасна за домашния ви любимец. 

Задължително изплакване след плуване

За да предотвратите дразненето на очите на кучето в следствие взаимодействието с хлор, сол или други химикали в басейна, изплакнете кучето си с прясна вода след като излезе от него. 

куче басейнСнимка: iStock

Вижте още: Разхлаждане край басейна – за какво да внимаваме, ако имаме куче
Виж още