Разхлаждане край басейна – за какво да внимаваме, ако имаме куче

куче Снимка: iStock

П рез горещите месеци мнозина стопани на кучета търсят прохлада за себе си и за домашните си любимци край басейна. И макар да ви изглежда, че няма нищо страшно или притеснително – все пак няма вълни, течения и тн., оказва се, че според последни проучвания басейните са най-често срещаните места, свързани с инциденти с удавяния на малки животни. 

Много стопани подценяват опасността и надценяват възможностите на кучето да плува, защото - противно на общоприетото схващане, кученцата не винаги се раждат с това умение.

Вижте още: Всички кучета ли умеят да плуват 

Dogsandcats.bg

За това – ако планирате да прекарате спокойно, приятно и разхлаждащо време край басейна в компанията на четириногия си приятел, вижте някои съвети за безопасност.

кучеСнимка: iStock

  • Заградете басейна

Това правило важи с пълна сила ако кучето ви е още бебе. Според експертите бариера – като ограда около басейна ще попречи на домашния ви любимец да влезе във водата без надзор. Така ще сте спокойни, че няма да се случат инциденти, когато не сте наоколо. Каква да е оградата зависи от басейна и бюджета, който сте готови да отделите. Дори и обикновена телена мрежа (в краен случай) върши работа – посетете близкия строителен магазин и ще откриете точната алтернатива за вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Тренирайте кучето да излиза от басейна

Може да ви се струва невероятно, но има случаи, при които кученца се давят в басейни, пълни с хора, които си мислят, че животното се забавлява. Много малки животни нямат силата да доплуват до края на басейна или сами да излязат на сушата. Ето защо първият ви урок трябва да бъде да им покажете изхода от водата. Можете да го обозначите с нещо, което да привлече вниманието на животното като голямо растение или знаме. Похвалете или наградете с лакомство косматия си приятел щом успее да излезе сам – така той ще запомни къде е изхода от басейна по-лесно. 

кучеСнимка: iStock

  • Купете кучешка спасителна жилетка

Според AKC, всички кучета трябва да носят спасителна жилетка, докато се учат да плуват, дори ако в ДНК-то им е заложена любовта към водата подобно на Голдън ретривърите, например. 

Спасителните жилетки за домашни любимци стават все по-популярни през последните години, така че няма да ви бъде трудно да откриете точния размер, който да приляга на вашето куче. Най-добрите модели пък, имат допълнително уплътнение под гърдите или корема, което дава допълнителен тласък във водата. Дори и да не я използвате всеки път, когато животното плува, винаги е добре да имате такава жилетка под ръка.

кучеСнимка: iStock

  • Определете време 

Кучето ви не може да прецени само колко време е подходящо да стои в басейна и кога е време да излезе. Често животните така се забавляват във водата, че времето минава без да усетите. А нека не забравяме, че все пак в басейна има хлор и други недотам полезни химикали (ако сте в обществен, например). Определете време, достатъчно кучето ви да се разхлади, поплува и поиграе и след това му помогнете да излезе от басейна.

Подгответе се как се оказва първа помощ на куче

Често от стопанина и неговите бързи реакции може да зависи живота на куче в беда. Поинтересувайте се, ако имате възможност– проверете и посетете специализирани класове за оказване на първа помощ на домашни любимци - вашият ветеринарен лекар може да ви насочи. 

кучеСнимка: iStock

Следвайки тези съвети ще сте максимално подготвени за всичко, което може да се случи около басейна и ще си гарантирате едно спокойно прекарване с домашния си любимец, на което и вие, и животното ще се наслаждавате спокойно на водата. 

 

Вижте още: 

5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

Защо някои кучета отказват да се къпят в морето

Виж още