Основни груминг съвети за начинаещи стопани на кучета

куче груминг Снимка: iStock

Г румингът е важна част от отглеждането на домашен любимец. Поддържането на външния вид на четириногия ви другар не само го кара да изглежда добре – то е и съществена част от грижата за здравето и благополучието му. Освен чисто физическите аспекти, грумингът помага за изграждане на по-силна връзка между вас и домашния ви любимец. Ритуалите като четкане на козината, намаляват стреса и безпокойството, като същевременно поддържат кученцето ви в добро състояние на духа. И в крайна сметка, 

инвестирането на време в груминг допринася за щастието и благополучието на косматия ви другар.

Защо грумингът има значение

Липсата на груминг грижи може да засегне здравето на кучето ви по различни начини. Израсналите нокти, засегнатите анални жлези и лошата дентална хигиена могат да причинят болка, дискомфорт и в някои случаи – да доведат до по-сериозни и животозастрашаващи заболявания.

Dogsandcats.bg

куче грумингСнимка: iStock

Редовното миене на зъбите на домашния ви любимец предотвратява всякакви неприятни здравословни проблеми, които нямат общо с лошия дъх – като сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

Подрязването на ноктите позволява на питомеца ви да се движи удобно и му дава стабилност, докато дългите, израснали нокти могат да бъдат много болезнени.

Подстригването на косъмчетата, които попадат в очите на кучето ви може да предотврати дразнене, а ако са в ушите – да предотврати развитие на ушни инфекции. 

И накрая – къпането помага да поддържате дома си чист, но и е добър начин за контрол на паразити като бълхи и кърлежи. 

куче грумингСнимка: iStock

Задължителни инструменти за груминг на кучетата

Можете да откриете повечето от тези основни инструменти за груминг във всеки зоомагазин. 

  • Четка: Уверете се, че сте взели правилния вид, подходящ за козината на вашето куче. Може да имате нужда от повече от една. 
  • Нокторезачка: Не взимайте от най-евтините!
  • Органичен шампоан против бълхи: Ще ви помогне да държите вредителите далеч от деликатната кожа на кучето си.
  • Кучешка паста за зъби и четка: Никога не използвайте човешка паста за зъби.
  • Кърпа: Знаете какво обичат да правят мокрите кучета, нали?

куче грумингСнимка: iStock

Ако не сте сигурни кои инструменти са най-добри за индивидуалните нужди на домашния ви любимец, консултация с ветеринарния ви лекар може да ви даде необходимите насоки, които да ви помогнат в избора. 

Консултирайте се с професионалистите!

Ако грумингът на кучето ви се откаже твърде трудна задача или просто не разполагате с времето, за да се справите, не се колебайте да отскочите до близкия до вас груминг салон, където да оставите професионалистите да се погрижат за четириногия ви другар. 

куче грумингСнимка: iStock

Вижте още:

Да подготвим кучето за топлото време

7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

Виж още