Да подготвим кучето за топлото време

куче Снимка: iStock

Л ятото е времето от годината, когато можем да прекарваме най-много време на открито в компанията на домашния си любимец. Различните активности, игри и забавления, съчетани с дългите вечерни или сутрешни разходки, когато е още приятно хладно и свежо, са любими на много стопани на четириноги. А дойде ли уикенда – по-активните собственици нямат търпение за планински преходи, пикник извън града и други приключения!

куче лятоСнимка: iStock

Звучи чудесно, но е важно да подготвите домашните си любимци за различните активности, които идват с по-топлото време.

Преходът между сезоните трябва да е лек и приятен не само за вас, но и за кучето ви. За да може то да е пълноценен участник във всички предизвикателства и приключения, които лятото предлага!

Dogsandcats.bg

Бавно повишете нивата на активност

Този съвет може би ви изглежда очевиден, но често пъти забравяме да го приложим на практика. Грешка е да разчитаме, че след като породата и общото поведение на домашния ни любимец предполагат висока енергичност, то месеците на по-застоял начин на живот не са се отразили на неговата издръжливост. 

За да не се претовари и измори още по средата на прехода в планината, например, започнете да увеличавате натоварването постепенно. В началото – по-кратки разходки, които малко по-малко стават по-дълги, съчетани с по-интензивни дейности, упражнения и физическо натоварване. Не забравяйте да наблюдавате кучето си, за да сте сигурни, че се чувства добре. Ако забележите, че освен обичайното за горещите месеци задъхване (нека не забравяме, че така кучето ни се охлажда – линк), четириногият ви приятел е дезориентиран, лисва му координация, езикът му е яркочервен и има повишено слюноотделяне, значи може да се касае за топлинен удар. В този случай не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Препоръчително е през по-горещите месеци разходките да са сутрин и вечер, когато е по-хладно – не забравяйте, че кучето стъпва директно върху горещия асфалт.

Повече обучение на открито

Тренировките са чудесен начин да прекарате качествено време с домашния си любимец, да го научите на нови умения или да затвърдите стари команди. Съсредоточете усилията си в това да научите кучето си да ви слуша, да върви до вас без повод или обратно – ако ще го водите на каишка в планината, нека свикне с нея без да ви дърпа. Има стръмни спускания и опасни зони, където е особено важно да сте уверени, че косматият ви приятел ще ви послуша, за да избегнете инциденти. 

кучеСнимка: iStock

Грижа за козината

Преди да откриете сезона на летните активности, уверете се, че сте подготвили и външния вид на домашния си любимец. Това включва подстригване на козината и посещение в груминг салон - задължително ако породата го изисква. Не забравяйте да поддържате ноктите на кучето си къси, за да избегнете закачане или счупване. Подстрижете косъмчетата от долната част на лапите (ако се налага), за да не му пречат да върви. Не забравяйте – никога не бръснете кучето си у дома, сами и напълно. По този начин му отнемате защитния слой козина, който го предпазва от слънчево изгаряне през летните месеци и помага за регулиране на температурата на тялото му.

кучеСнимка: iStock

Подготовката за летните месеци, когато прекарваме повече време с кучето си навън, извън града, сред природата или в планината, е важна в името на безопасността на четириногия ви приятел. Не забравяйте винаги да имате под ръка бутилка с вода, за да го държите хидратиран през жарките месеци. Добра идея е да си подготвите куфарче за първа помощ, което ще ви е от полза при спешни случаи. 

И не на последно място - наслаждавайте се на топлото време в заедно с домашния си любимец колкото се може по-често!

 

 

Вижте още:

10 съвета за безопасен и забавен пикник с кучето ви

Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Виж още