Основни съвети при пътуване с куче

куче пътуване кола Снимка: iStock

С подходящи за домашните ни любимци хотели, курорти и къмпинги, пътуването с най-добрия ни приятел никога не е било по-лесно! Въпреки че да вземете косматия си другар с вас на почивка или екскурзия звучи примамливо, важно е да отчетете и предизвикателствата, свързани със самото пътуване. За да преминат нещата максимално приятно и комфортно за двама ви, предлагаме ви няколко съвета за пътуване с домашни любимци. 

куче пътуванеСнимка: iStock

Предварителната подготовка – ключ към успеха

Без значение с какво начинание се захващате, всеки знае, че практиката е това, което води до перфектни резултати. Вашият домашен любимец, който иначе е кротко ангелче у дома, може лесно да се превърне в дявол по време на път, ако не сте се подготвили добре. 

Аклиматизирайте кучето си към клетката или гнездото, в който му предстои да прекара време по време на път. Можете да го внесете от колата в дома си, за да свикне животното с него и да започне да го приема като нещо нормално. 

Dogsandcats.bg

куче пътуванеСнимка: iStock

Отначало се придържайте към еднодневни екскурзии. Това е особено полезно за четириноги, които не са се отдалечавали от дома си. Тези кратки пътувания до непознато място могат да помогнат на косматия ви другар да свикне да изследва нов терен и да се среща с нови хора. След това – опитайте пътуване за една нощ. А след като домашният ви любимец свикне с кратките пътувания, организирайте нощувка с приятел или роднина. Това ще изложи питомецът ви на различни ситуации, някои от които – потенциално предизвикващи безпокойство. Животното ще се упражни да спи на ново място, да се срещне с непознати и да се справи със странните шумове, идващи от другото домакинство или хотела. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

Подгответе кучето си за по-дълго пътуване

Независимо дали ви предстои екскурзия със самолет или ще пътувате с автомобил, влак или автобус, преди да тръгнете с домашния си любимец е добре да: 

  • Посетите ветеринарния си лекар

Уверете се, че кучето ви е в добро здраве, има всички актуални ваксини и достатъчно от всички необходими лекарства (ако приема такива) за целия период на пътуването. В зависимост от дестинацията, ветеринарният ви лекар може да предложи допълнителни ваксинации. Например, ако пътуването включва туризъм в гората, ваксина за лаймска болест би била полезна. 

  • Извадете здравен сертификат

Здравен сертификат или паспорт, където са вписани всички ваксини на домашния ви любимец – това са все документи, които потвърждават, че кучето ви е в добро общо здраве. Този тип удостоверения могат да се изискват от някои авиокомпании, хотели или места за дневна грижа. 

куче пътуване колаСнимка: iStock

  • Обсъдете възможностите за прием на успокоителни

Успокоителните са важни, ако домашният ви любимец страда от тревожност при пътуване. Можете да ги използвате като предпазна мярка в случай на нужда. 

  • Ако домашният ви любимец няма микрочип, поставете му такъв като предпазна мярка срещу загубата му на непознато място. 
  • Проучете предварително маршрутите за разходка

Не забравяйте, че кучетата са създания на рутината и вашият космат другар ще се нуждае от ежедневните си разходки, независимо къде отивате. Освен това, би се насладил искрено на приключение на ново място!

куче пътуванеСнимка: iStock

Щастието, че можем да пътуваме дори до по-далечни дестинации с домашния си любимец, безспорно е голямо. Но различните изисквания и разпоредби означават, че е изключително важно първо да планирате всички подробности. Поставете основите предварително, за да се насладите на максимално на пътуването с косматия си другар.

Вижте още: 

Важни документи, които всяко куче трябва да има

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

Виж още