От каква защита имат нужда градските кучета, които през лятото прекарват време на село?

куче Снимка: iStock

В ъпрос от читател: Имам Белгийска овчарка на 6 м. Свободното пусната на двора. Забелязах, че има кърлежи, въпреки че е третирана с капчица. Препоръчвайте ми нещо ефективно за всякакви паразити.

Въпрос от читател: Здравейте, имам женски Джак Ръсел. Кой продукт е най-ефикасен за предотвратяване на заразяването с бълхи? 

Въпрос от читател: Здравейте, какво е необходимо да направим за превенция от заболявания на куче, което лятото прекарва време както в апартамент, така и в къща на село? Изключваме превенцията от кърлежи и бълхи.

През лятото кучетата трябва да се третират за вътрешни паразити (кръгли червеи, тении, дирофилария (сърдечен червей) и тн.), както и за външни паразити (бълхи, кърлежи, комари и тн.)

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За вътрешни паразити се препоръчва обезпаразитяване на два месеца с препарати съдържащи празиквантел и пирантел (Бихелдон, Цестал, Дронтал). 

За външни паразити, могат да се прилагат препарати, съдържащи фипронил (Фронтлайн, Фиприст) или Адвантикс (предпазва и от ухапвания). 

На пазара има и комбинирани препарати, които са едновременно и за външно, и за вътрешно обезпаразитяване, които предпазват и от заразяване с дирофилария. Те най-често са под формата на таблетки (Нексгард спектра, Симпарика, както и като пипети – Адвокейт).

куче бълхиСнимка: iStock

Що се отнася до каишките – по-скоро не бива да се разчита изцяло на тях, а да се комбинират с други препарати за външно обезпаразитяване. Това е така, защото в някои случаи самата каишка може да не е достатъчно близо до кучето, да се намокри, да й премине действието – хората често забравят да я сменят. 

За да се ограничи максимално достъпа на външните паразити до домашния ви любимец (бълхите могат да са особено упорити), е желателно освен самото животно, да обезпаразитите и двора си. Можете да направите това с препарати, съдържащи циперметрин (Ектомин, Циперметрин фарма или комбо и др.). Те се разреждат с вода и така се пръска помещението/двора. 

куче бълхиСнимка: iStock

 

Виж още