Колко дълго живеят бълхите без гостоприемник

куче бълхи Снимка: iStock

Е дна бълха преминава през четири етапа, за да се превърне в кръвосмучещия паразит, който ние познаваме. Целият цикъл може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от условията на околната среда. Специалистите от PetMD заявяват, че идеалните условия за размножаване на бълхите са при температури, вариращи между 21 и 29 градуса по Целзий и около 70 процента влажност. Една възрастна бълха може да живее до две седмици без гостоприемник.

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още: 10 ежедневни съвета в борбата с бълхи и кърлежи при кучетата

Яйца: Първи етап

Женската бълха трябва да се захрани с кръв от своя гостоприемник – вашата котка или куче, преди да може да снесе яйцата си. Тя е продуктивен паразит и може да снесе до 40 яйца на ден. При това го прави там, където се храни – в козината на домашния ви любимец. Яйцата, без значение дали се намират върху домашния ви любимец или са паднали от козината му на земята в дома ви, могат да се излюпят за два дни или за две седмици – в зависимост от околната среда. Излюпват се по-бързо, ако е топло и по-влажно.

Dogsandcats.bg

куче бълхиСнимка: iStock

Ларви: Втори етап

Когато яйцата се излюпят, слепите ларви се появяват и оцеляват, като се хранят с органичен материал като мъртва кожа, черупки от яйца на други бълхи, изпражнения и други остатъци. Ларвите предпочитат по-тъмни места и едва ли ще оцелеят на открити, слънчеви площи, като на някоя поляна, например. Вместо това те се нуждаят от хладно убежище, като сенчеста зона, перваз на прозорец или под килима в хола ви. 

Развитието им зависи от температурата и влажността. Обикновено една бълха може да прекара между 5 и 20 дни в състояние на ларва. 

Какавиди: Трети етап

Ларвите няма да стигнат до състояние на какавида, ако влажността на въздуха е под 50 процента или температурата надвишава 35 градуса по Целзий. В противен случай възрастната бълха остава в пашкула си в очакване да се появят подходящи условия. 

куче бълхиСнимка: iStock

В благоприятна среда бълхата може да излезе от етапа на какавида и да се появи в рамките на дни или, в зависимост от вида, може да изчака седмици или почти година, за да се появи. Когато покрай нея премине потенциален гостоприемник, като например човек, куче или котка, бълхите улавят близостта му чрез вибрации, топлина на тялото и повишен въглероден диоксид. В този момент паразитът може да се появи за секунди, за да скочи върху потенциалния си гостоприемник.

Възрастни: Последен етап

Обикновено възрастните кучешки бълхи са тези, които хапят хора, но не се хранят от тях, освен ако не са от видовете човешки бълхи. Във всички случаи, бълхата трябва да смуче от гостоприемника си в рамките на няколко часа, ако иска да оцелее. 

В случай, че не се закрепи към подходящ гостоприемник или се измести и падне от него, тя може да оцелее от няколко дни до няколко седмици. Ключово е колко бързо ще открие друг организъм, от когото да се храни. Женската бълха започва да снася яйца около 24 часа след като се наслади на първото си хранене. Обикновено един възрастен индивид живее два или три месеца, като през това време прекарва времето си в приемане на храна, размножаване и снасяне на яйца. 

куче бълхиСнимка: iStock

Елиминиране на бълхите - мисия възможна!

Бълхите са нещо повече от дразнещи кръвосмучещи паразити, те могат да причинят алергии, тения и да предадат различни заболявания на домашния ви любимец. Разбирането за жизнения цикъл на бълхите ви дава възможност да реагирате, за да предпазите себе си и домашния си любимец от тях. Разнообразието от превантивни продукти срещу тях ще ви осигури контрол в различните етапи от жизнения им цикъл. 

Вижте още: Защо е трудно да се отървем от бълхите при кучето

Редовното пране и миене на постелките на кучето ви с гореща вода ще елиминира яйцата, ларвите и какавидите, а многократното, цялостно почистване с прахосмукачката на килимите, мебелите, възглавниците, леглата и всички места, където животното обича да прекарва времето си, ще премахне допълнително неприятните гости – без значение в каква фаза от цикъла си се намират. 

куче бълхиСнимка: iStock

И макар добрата хигиена и редовно почистване на дома ви да е важен момент в борбата с бълхите, да гарантирате (чрез обезпаразитяване), че вашият космат другар не е гостоприемна среда, е най-добрата защита срещу неприятните паразити. 

Вижте още: 

Колко време след обезпаразитяване да изкъпем кучето си

Как да проверим кучето си за бълхи у дома

 

Виж още