Колко често трябва да се къпе кучето?

куче баня Снимка: iStock

В ъпрос: Колко често трябва да се къпе кучето?

Повечето кучета могат да се къпят веднъж месечно, но има някои важни фактори или ситуации, които могат да наложат по-често или по-рядко къпане. Зависи индивидуално от домашния ви любимец. 

Въпреки че няма универсален отговор на въпроса колко често трябва да къпем кучето си, добре е собствениците да знаят, че редовните бани помагат не само за поддържане на външния вид на животното, но и могат да бъдат полезни при мониторинга на здравето му. По-конкретно, къпането премахва мръсотията и мъртвите косми, елиминира лошите миризми, но и предпазва кожата от инфекции и бактерии. 

куче баняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да преценим колко често да къпем кучето си?

Всяко куче има индивидуални характеристики, които влияят кога е най-подходящо да се изкъпе. Някои от факторите, които следва да се имат предвид, са:

  • Дължина и текстура на козината

Средно и дългокосместите кучета обикновено се нуждаят от по-често къпане. При тях козината по-бързо става по-мръсна, възможни са и сплъстявания (за това се препоръчва да се четкат редовно между баните). Помислете за къпане ако не всеки месец, то веднъж на няколко месеца.

Късокосместите породи може да се нуждаят само от къпане на всеки един до три месеца.

Кучета с козина с мек косъм (която задържа повече мръсотия и прах), както и тези с по-мазна козина може да имат нужда от по-чести бани.

куче баняСнимка: iStock

Породи с по-гъста козина (като Бернски зененхунд, например) се нуждаят от по-малко къпане, защото линеят редовно (регулярното отделяне на излишните косми естествено премахва мъртвите кожни клетки и бактериите).

  • Здравето на кожата на вашето куче

Алергиите са една от най-честите причини за влошено здраве на кожата при кучетата. Често те причиняват силен сърбеж, който води до разчесване и раздразнена кожа. Ако домашният ви любимец има алергия, възпаление или друго кожно заболяване, то ветеринарният ви лекар ще препоръча лечебен или хипоалергичен шампоан, който да използвате при къпане. Следвайте указанията на продукта – вероятно ще се наложи да прилагате шампоана по-често от обичайното къпане.

  • Ниво на активност на вашето куче

По-активните кучета или тези, които прекарват повече време навън, имат нужда от по-чести бани, отколкото домашните любимци, които водят по-заседнал начин на живот. Това се отнася особено за тези от тях, които обичат да плуват, да се търкалят в тревата или като цяло са склонни да се цапат повече навън.

куче баняСнимка: iStock

Може ли честото къпане да навреди на кучето ни?

Ако прекалявате с къпането, рискувате да премахнете естествените мазнини и масла от кожата на кучето си. Когато процедурите са равномерно разпределени, това не е проблем. В излишък обаче, честите бани могат да раздразнят кожата. 

Колко често трябва да се къпе дългокосместо куче?

Дългата козина при кучетата изисква повече поддръжка от късата. Тези животни са по-податливи на заплитане, образуване на възли, тъй като козината им естествено привлича и задържа мръсотия и прах. Ако имате съмнения или не сте сигурни – посещение при професионален грумър ще ви даде насоки относно персоналните нужди на вашето куче. 

куче баняСнимка: iStock

Колко често трябва да къпя моето късокосместо куче?

Обикновено при кучета със средна и къса козина поддръжката е по-лесна, особено ако не са особено активни. Така че, например, ако имате Бигъл, къпете го веднъж на всеки един до три месеца. 

Колко време след третиране срещу бълхи да не къпем кучето си?

Третирането на кучетата срещу бълхи е ефективен начин да се предотврати развитието на заразата и потенциалната алергична реакция, която се отключва при някои животни. Ако лечението е локално, консултирайте се с ветеринарния си лекар или прочетете инструкциите, отбелязани на опаковката на самия препарат, преди да изкъпете кучето си. Най-често трябва да изчакате поне 48 часа, за да се абсорбира лекарството.

куче къпанеСнимка: iStock

Вижте още: 

Нуждае ли се кучето от по-често къпане през лятото

Можем ли да къпем кучето с човешки шампоан

Виж още