От какви грижи има нужда кучето за дълъг и щастлив живот

куче човек щастие Снимка: iStock

В секи отговорен стопанин на домашен любимец иска да осигури най-доброто за питомеца си – в това не се съмняваме!

Повечето четириноги имат средна продължителност на живота от около 14 години. Тя варира в зависимост от породата и други фактори, които могат да удължат или да съкратят тази приблизителна възраст.

И тъй като на всички ни се иска косматият ни другар да е колкото се може по-дълго време с нас, ето няколко съвета как можете да осигурите на четириногото подходяща грижа, за да му помогнете да живее по-дълго. И разбира се, щастливо, редом до вас, любимия му човек! 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Здравословна диета

Затлъстяването е основен здравословен проблем при кучетата, а заедно с него идват и някои заболявания, които могат да скъсят живота на питомеца ви. За да бъде във форма и да се радва на добро здраве, четириногото ви приятелче се нуждае от добре балансирана диета. Осигурявайте му и прясна питейна вода по всяко време, за да може животното да е добре хидратирано през целия ден. Комбинирайте здравословното меню с упражнения – кучетата са най-добрите приятели на хората, а физическата активност в компанията на стопаните им заздравява връзката помежду ви. 

куче човекСнимка: iStock

  • Редовни посещения при ветеринар

Точно като нас, кучетата се нуждаят от рутинни прегледи – поне веднъж годишно. С оценката на здравословното състояние на животното, хроничните заболявания могат да бъдат предотвратени, а някои сериозни медицински състояния –забелязани още в зародиш. 

Планирайте необходимите срещи за ваксиниране на кучето ви, следете за вътрешното и външното обезпаразитяване и при нужда – не се колебайте да потърсите съвет от ветеринарния си лекар относно подходящата диета, упражнения и лекарства.

куче човекСнимка: iStock

  • Комфортна среда на живот

Заобикалящата среда на кучето оказва значително влияние върху здравето му. Ваша задача като собственик на домашен любимец е да му осигурите удобно жилище. Мястото за почивка трябва да е чисто, сухо, тихо и обезопасено. 

  • Редовни грижи за външния вид

Добрата хигиена е от съществено значение за здравословния живот на домашните ни любимци. Дори и кучето ви да не се нуждае от посещения при специалист (грумър), редовно четкайте козината му с подходящ инструмент, не пренебрегвайте грижата за зъбите и подрязването на ноктите. Куче, което се къпе често, има по-рядко бълхи или кърлежи. С уговорката винаги да използвате продукти, предназначени за четириноги, разбира се. 

куче човекСнимка: iStock

  • Социализиране

Позволете на питомеца си да се среща с други хора и кучета в контролирана от вас среда или такава с нисък риск. Общуването помага за развитието на взаимоотношенията и намалява безпокойството и страха на животното от хора, други четириноги и непознати места. 

Добрата социализация свежда до минимум появата на сериозни поведенчески проблеми като агресия, страх и напрежение при срещи с непознати четириноги. 

  • Идентификация

Ако кучето ви е оставено без надзор в двора, понякога може да намери пролука и да излезе, а вие дори да не разберете как това се е случило. Можете да намалите тревогите си, като му поставите микрочип. Това ще увеличи шансовете косматият ви другар да бъде върнат ако избяга или се загуби. Уверете се, че информацията за контакт е актуална. 

куче обичСнимка: iStock

Отглеждането на куче може да изглежда като сложна задача, но задоволяването на нуждите на животното чрез полагате на подходящи грижи, гарантира основа за здравословен живот. А това е, което всички искаме – повече време в компанията на любимото ни куче, нали?

Вижте още:

Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

7 причини защо кучето обича да дремва върху вас

Виж още