От колко сън се нуждаят кучетата?

куче спи Снимка: iStock

О т колко сън се нуждаят кучетата? Това е въпрос, който може би си задавате, когато видите домашния си любимец са се свива на дивана за пореден път. Или може би е нещо, върху което се замисляте, когато се събуждате със студения нос на питомеца ви, опрян в лицето ви рано сутрин?

куче спиСнимка: iStock

От колко сън се нуждаят средно кучетата?

Като цяло кучетата спят някъде между 12 до 14 часа на ден, а по-голямата част от времето си четириногите прекарват в излежаване, извършване на спокойни дейности като груминг или опити да ви убедят да го почешете зад ушите!

Така че, ако ви изглежда, че домашният ви любимец е мързелив, това не означава непременно, че нещо с него не е наред. Всъщност косматите ни другари действително имат нужда от почивка, това е част от естествения цикъл на живота им. Според някои проучвания,

Dogsandcats.bg

сънят е от решаващо значение за четириногите, за да могат те да консолидират спомените си.

Без качествена почивка, четириногият ви другар няма да може да си спомни новия трик, на който го научихте вчера. 

куче спиСнимка: iStock

От колко сън се нуждаят кучетата в различните етапи от живота си?

Може би сте се досетили: кученцата и възрастните четириноги се нуждаят от различно количество сън. Да вземем например кутретата. Отнема много енергия, за да растеш толкова бързо, като в същото време да си толкова очарователен! Ето защо е обичайно малките кученца да спят някъде между 18 до 20 часа на ден. 

Що се отнася до възрастните кучета, няма вероятност те да дремват по 20 часа на ден, но може да забележите, че питомецът ви си почива повече, отколкото когато е бил на възраст под 7 години. По-старите четириноги обичат да се излежават през деня, без това да означава, че са напълно заспали, а просто, че се наслаждават на спокойствието и тишината със затворени очи. 

куче спиСнимка: iStock

Начин на живот и връзката му със съня при кучетата

Кучетата, които прекарват по-голямата част от времето си в работа, ангажирани с високоенергийни дейности или по друг начин живеят пълноценен живот, се нуждаят от повече възстановяващ сън. 

И не само упражненията могат да изморят кученцето. Умствената стимулация също може да бъде основен фактор за това от колко сън се нуждае едно четириного.

куче спиСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме колко спи кучето ни?

Ако кучето ви спи някъде между 12 и 15 часа на ден, можете да сте сигурни, че е щастливо и здраво. Но ако домашният ви любимец изведнъж започне да дремва повече от обикновено или ви изглежда летаргичен, това може да е знак, че нещо не е наред. 

Стресът, промените в диетата и здравословното състояние могат да бъдат причината за внезапната промяна в цикъла на съня на домашния ви любимец. 

Как да се уверите, че кучето ви си почива качествено

След като научихме някои от отговорите на въпроса „от колко сън се нуждаят кучетата?“, може да предприемете някои действия, за да сте сигурни, че домашният ви любимец си почива качествено. 

куче спиСнимка: iStock

Ето няколко съвета за добър нощен сън за домашния ви любимец: 

  • Уверете се, че получава достатъчно упражнения

Малко са нещата, които са толкова приятни за кучето ви, колкото това да се свие на дивана до вас след дълъг ден, прекаран в разходки, игри или дълъг джогинг.

  • Планирайте време за игри

Умствената стимулация като игри или тренировки е отличен начин да изморите кучето си. Домашният ви любимец ще хареса качествено прекараното време с вас, а вие ще харесате колко сладко изглежда сгушено в леглото. 

куче спиСнимка: iStock

  • Висококачествената диета е плюс

Може да забележите, че колкото по-здравословен е начинът ви на живот, толкова по-добре спите през нощта. Същото важи и за домашния ви любимец. Когато получава качествени упражнения и питателна храна, сънят му ще бъде дълбок и подмладяващ.

  • Придържайте се към рутината

Кучетата се адаптират към рутината за почивка на собствениците си. Поддържайте нещата предвидими и домашният ви любимец е по-вероятно да спи добре през нощта.

Вижте още: 

Нормално ли е кучето ми да спи по цял ден

Как поведението на кучето се променя с възрастта

 

Виж още