От колко упражнения се нуждае кучето всеки ден

куче разходка Снимка: iStock

П равилната и отговорна грижа за куче включва и необходимото количество упражнения. За това и въпросът: „От колко точно движение и физическа активност се нуждае домашният ми любимец?“ е толкова често срещан сред собствениците на четириноги. Истината е, че различните породи имат индивидуални потребности що се отнася до упражненията. В уравнението се намесват и възрастта, както и общото здравословно състояние на животните. Добрата новина е, че знаейки какво е най-доброто за домашния ви любимец, вие ще можете да му помогнете да бъде в най-добрата си форма възможно най-дълго. 

куче разходкаСнимка: iStock

От колко упражнения се нуждае кучето всеки ден?

Без съмнение е, че всички кучета имат различни нужди що се отнася до упражнения и физическа активност. Това е решаващ елемент от тяхното емоционално, психическо и физическо здраве, както и ключова част от това да бъдете добри стопани за своя любимец. Необходимо е да откриете баланс, тъй като твърде много упражнения са също толкова вредни, колкото и недостатъчните. 

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Кученца

От колко упражнения дневно има нужда кученцето често е най-трудно за изчисляване. Добрата новина е, че не е и задължително! При кутретата е добре периодите на активност да се разделят на множество по-кратки епизоди, за да съответстват на техните бурно вариращи енергийни нива. Поради тази причина няма защо да планирате дълги разходки или сложни аеробни упражнения, тъй като животното така или иначе бързо ще се измори. 

Като цяло, кученцата имат нужда от 5 минути активно движение на всеки месец от живота си. Така, например, едно 6-месечно кученца ще се наслади безопасно на 35 минути упражнения и игри. 

куче разходкаСнимка: iStock

 • Зряло куче

След като домашният ви любимец премине през юношеската си фаза и вече се смята за зрял, то можете да очаквате, че животното ще се нуждае някъде между един до четири часа упражнения на ден, в зависимост от породата. Най-често собствениците разделят това време на две 30-минутни разходки, а ако смятате, че животното има още енергия, която има нужда да изразходи, съчетайте ги с по-интензивна игрова сесия у дома. 

куче разходкаСнимка: iStock

 • Възрастно куче

Дори по-възрастните кучета имат нужда от упражнения! Разбира се, те са далеч по-умерени, до един или два часа на ден. Добре е самите разходи да са по-чести и по-кратки, за да не изморяват питомеца ви. 

Всичко това са само насоки, разбира се, и всяко отделно четириного е различно само по себе си. Най-добрият ви план за действие е да следвате сигналите, които домашният ви любимец дава. Ако той е уморен след час в парка, въпреки че „трябва“ да сте там за два, съобразете се с него. 

Как да тренирам кучето си?

Най-доброто упражнение за кучето ви и най-предпочитаното е разходката. Можете да го изведете до близкия парк, около блока, да е преход през гората или нещо съвсем друго. А ето и още няколко идеи как да се раздвижите качествено с четириногия си другар.

куче разходкаСнимка: iStock

 • Бягане или колоездене

Ако разходите ви доскучаят, винаги можете да потичате в парка или да покарате колело в компанията на домашния си любимец. Това е чудесен начин да потренирате – както себе си, така и питомеца си, тъй като му помага да свикне с различни темпове, упражнения, което е отлично за сърдечно-съдовото му здраве. 

 • Игра на донасяне

Много кучета обичат да играят на донасяне и това е чудесен начин да накарате домашния си любимец да потича и да се раздвижи, дори да не можете да си позволите да излезете на обичайната разходка. От топка за тенис до пръчка, за повечето кучета е все едно!

куче разходкаСнимка: iStock

 • Плуване

Някои кучета (не се отнася за всички!) искрено се наслаждават на плуването. Ако домашният ви любимец е сред почитателите му, не пропускайте да му предоставите възможности да поплува. Независимо дали е басейн или езеро обаче, уверете се, че не го оставяте без надзор. 

 • Игри

От дърпане на въже до пъзел със скрито лакомство – има много игри, които успешно ще раздвижат както физически, така и ментално домашния ви любимец. 

Как да тренирате кучето си при лошо време

На повечето стопани им допада и постепенно свикват с ежедневните разходи на кучето, джогинга или карането на колело. Но какво да кажем за онези дни, когато времето навън е лошо? Бъдете спокойни, има някои неща, които можете да направите, дори времето навън да не е особено привлекателно.

куче разходкаСнимка: iStock

 • Сняг

По един или друг начин ще разберете бързо дали кучето ви харесва снега. Повечето четириноги се забавляват в снежните преспи, заравят лапи и нос… Използвайте, че на косматия ви другар му допадат забавленията в снега. Само защото вие предпочитате да сте на топло у дома, а не навън, не означава, че и животното трябва да пропусне! Можете, например, да му хвърляте снежни топки, които да преследва.

 • Дъжд

Да, разходките в дъждовно време не са любими нито на собствениците, нито на кучетата. Или поне – на голяма част от тях. А и миризмата на мокро куче след тях не е никак приятна... Тъй като няма как да тичате или да играете навън при дъжд, най-добрият ви подход е да раздвижите питомеца си у дома. Допълнителните часове за гонене на топка из дома ви ще свършат работа!

 • Пролет

От топенето на снега до цъфтежа на цветята, пролетта има своите възходи и падения. Или поне така би споделил някой, който страда от алергия. Кучетата обичат да изследват „новия“ свят, който се появява след топенето на снега, така че не се колебайте да позволите на питомеца си да се разходи и подуши всичко, което привлече вниманието му. Следете за реакции към различните алергени и при нужда – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

куче разходка дъждСнимка: iStock

 • Лято

През горещите летни дни най-добре е да извеждате кучето си рано сутрин и привечер, когато е по-хладно. 

куче разходкаСнимка: iStock

Колко време след разходка е добре да храним кучето си?

Точно като при хората, добре е да се даде време на кучето да се успокои след тренировка, преди да се нахрани. Докато домашният ви любимец има нужда от нещо за пиене непосредствено след физическа активност, най-добре е да изчакате 30-40 минути, преди да му сервирате вечерята. Това дава време на стомаха му да се успокои, така че да не прехвърли храната си миг по-късно!

Признаците, че кучето ви се нуждае от повече упражнения

Понякога може да бъде известно предизвикателство да определим дали кучето ни получава достатъчно упражнения или не. Това е особено валидно и често срещано за хората, които живеят в апартамент в града или отсъствате цял ден. Ето някои от признаците, че домашният ви любимец има нужда от повече движение. 

куче разходкаСнимка: iStock

 • Той ви лае непрекъснато

Кучетата лаят, за да привлекат вниманието ни. И обикновено, за да ни уведомят, че имат нужда от нещо. Ако забележите, че питомецът ви сякаш е станал по-вокален от преди и не можете да определите какво точно иска, той може би се опитва да ви каже, че има нужда от разходка. Или най-малкото – едно добро 15-минутно дърпане на въже!

 • Той е неспокоен

Кучета, които са физически ограничени, обикновено стават по-неспокойни. Възможно е домашният ви любимец да се скита от стая в стая или да гледа с копнеж през прозореца. 

 • Унищожаване на вещи

Куче, което не получава достатъчно упражнения, може да прояви деструктивно поведение, включващо унищожаване на лични вещи и имущество.

 • Наддава на тегло

Забележимото наддаване на тегло (визуално или при премерване) също е знак, че кучето ви се нуждае от малко повече време навън. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още:

4 начина да разнообразите разходката на кучето си

5 трика как да накарате кучето си да ви слуша

 

Виж още