Подходящи ли са Голдън ретривърите за кучета-пазачи?

Голдън ретривър Снимка: iStock

К огато си взимат домашен любимец, много хора търсят в негово лице както добър другар и спътник, така и верен защитник на дома и семейството си. По същество, това е куче-пазач. Но мнозина не се замислят, че не всички четириноги са подходящи за тази роля, пишат от Американския киноложки клуб.

Подходящи ли са Голдън ретривърите за кучета-пазачи?

Голдън ретривърите са едни от най-популярните кучета по цял свят. Макар че са по-скоро дружелюбни и нежни спътници, те са послушни и лоялни по природа, което означава, че могат да защитят вас и семейството ви с минимално обучение. Те могат да бъдат добри пазачи, но е по-вероятно да лаят, за да ви предупредят за потенциален натрапник, отколкото да го нападнат.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Какви са качествата, които правят едно куче добър пазач?

Може да се окаже известно предизвикателство да разберете дали Голдън ретривъра ви се вписва в описанието за куче-пазач. За да ви е по-лесно, предлагаме ви някои от чертите, които едно четириного трябва да притежава, за да бъде добър защитник на семейството и дома си.

Dogsandcats.bg
  • Респектиращ външен вид

Има причини защо Чихуахуата не е подходящо куче-пазач. Разбира се, тези смели дребосъци могат да бъдат доста шумни и дори нападателни, но лесно можете да се справите с тях, като ги хванете под ръка, например. 

За да има смисъл от кучето-пазач, то трябва да е достатъчно голямо, за да е трудно за задържане, а също и достатъчно респектиращо, така че в комбинация с подходящо обучение да е плашещо, за да възпира потенциални заплахи.

  • То трябва да бъде безстрашно 

Едно куче-пазач не трябва да се страхува. В противен случай то просто няма да бъде ефективно. Необходимо е животното да е смело, дори когато е изправено пред друго агресивно четириного или човек с оръжие.

Голдън ретривърСнимка: iStock

  • То трябва да е лоялно и защитно

Повечето кучета са лоялни и готови да защитят стопанина и семейството си. Защитният инстинкт е водещ при четириногите, използвани за охрана, тъй като това е, което ще ги подтикне към действие и ще ги държи фокусирани.

  • Трябва да бъде бдителен и винаги нащрек

Ако домашният ви любимец предпочита да си дремва и е разсеян, той няма да бъде особено фокусиран и следователно – не е подходящ за надежден защитник. Кучето-пазач трябва да може да игнорира разсейването и винаги да бъде ще бъде нащрек за всичко, което се случва. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

Кое прави Голдън ретривърите подходящи кучета-пазачи?

Ако искате да тренирате вашия Голдън за пазач, то е добре да знаете, че представителите на породата имат някои черти, които можете да използвате за основа, като например:

  • Те са невероятно лоялни и съсредоточени върху семейството си

Една от най-впечатляващите черти на Голдъните е, че те са верни семейни спътници, които обичат стопаните си повече от всичко на света и няма да се спрат пред нищо, за да бъдат до вас. Тази им отдаденост ги прави толкова надеждни, когато наоколо има потенциална заплаха. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

  • Умни, послушни и бдителни

Голдъните са много умни и наблюдателни кучета. Те обичат да бъдат част от всичко, което се случва и са прословути с послушанието си - можете да бъдете сигурни, че домашният ви любимец ще изпълни всички команди, които му давате. Тези черти означават, че вашето бдително и интелигентно куче ще бъде нащрек и ще реагира в случай на нужда. 

  • Голдъните са енергични и гъвкави

Тази прекрасна порода кучета е и много енергична. Представителите й са изключително подвижни, като се има предвид размера им! Това означава, че животното ще реагира своевременно, ако го атакува директен нарушител.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Защо Голдъните може би не са идеални за кучета-пазачи?

Всички гореизброени черти на породата са страхотни, но има и някои потенциални недостатъци на тази семейно ориентирана порода, които правят представителите й по-скоро неподходящи за пазачи. Голдъните могат да бъдат:

  • Подкупени чрез лакомства

Знаем, че Голдън ретривърите са особено мотивирани от храна, така че ако крадец влезе в вкусни лакомства от говеждо месо, то може да отклони бързо вниманието на животното. Особено ако използва приятен, весел или спокоен глас!

Голдън ретривърСнимка: iStock

  • Едва ли ще се стигне до ухапване

Биологично погледнато, Голдъните имат много слаба захапка. За това и те са развили други защитни механизми като ръмжене или лай. В комбинация с това, тези ретривъри са склонни да станат покорни, ако натрапник или по-агресивно четириного се приближи към тях. 

Защитни ли са Голдън ретривърите?

Тези кучета не се отглеждат, за да бъдат особено защитни. Голдъните са добре известни със своето приятелско и нежно отношение. Те често се използват като терапевтични кучета поради успокояващото присъствие, което носят. Популярни семейни домашни любимци, които могат да бъдат верни и предани защитници с необходимото обучение. Въпреки че не са най-агресивната порода, размерът и силата им могат да бъдат плашещи за натрапниците. Ако усетят, че някой от семейството им е в опасност, те могат да бъдат яростно лоялни и ще направят всичко необходимо, за да го защитят.

Голдън ретривърСнимка: iStock

В заключение, въпреки че Голдън ретривърите са умни, послушни, лоялни и любящи, техният темперамент не е най-подходящият за куче-пазач. 

 

 

Виж още