Голдън ретривър

Голдън ретривър Снимка: Istock

Други имена

Golden Retriever, Yellow Retriever

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 100 см.

Тегло

25 - 37 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Великобритания

История

Може би най-популярната и обичана порода семейно куче в света, за създател на Голдън ретривъра се смята шотландският лорд Туидмаут. Според легендите, в началото на XIX век лордът активно се занимавал със селекция на кучета, като за кръстоските си използвал ретривъри, лабрароди и ирландски сетери. Години наред той стриктно водел записки за всяко кученце, родено от неговите селекции, като умишлено оставял само тези в златист цвят. 

В началото Голдъните, както са известни днес, се използвали главно за лов, но с течение на времето се превърнали в кучета-компаньони, заради веселия си нрав и мил характер. През 2013 година е основан и първият клуб на собствениците на тези кучета, изключително популярни и обичани от малки и големи днес.

Външен вид

Красиво и пропорционално куче, Голдън ретривърът достига до 61 см височина (при мъжките екземпляри) и тегло между 25 до 37 кг. Главата на тези кучета е широка, със заострена муцуна, кафяв и голям нос, тъмни очи и средни, висящи уши. Шията на Голдъна е силна, крайниците – мускулести, гръдният кош – мощен. Опашката е дълга. Представителите на породата се славят с така наречената „мека уста“ – могат да захапят и носят дори яйца, без да ги счупят. Козината е права или съвсем леко къдрава, с гъст и мек подкосъм. Около главата тя е по-дълга и при някои екземпляри прилича на грива. Както показва името им, цвета на козината най-често е златист, по-светло или по-тъмно. С остаряването на кучето е възможно да стане по-тъмна или по-светла. 

Характер

Сладък, миловиден и спокоен – такъв е Голдън ретривърът. Това куче е подходящо и за по-неопитни стопани, защото нравът му е толкова хармоничен, а желанието му да бъде във вашата компания и да ви показва колко ви обича – постоянно! Ранната социализация и обучение са важни за тези кучета, за да разкрият пълния потенциал на характера си. Те се поддават лесно на дресура – за това и са най-честите водачи на слепи или деца с аутизъм

Dogsandcats.bg

Голдънът е много умно животно, което иска през цялото време да е полезно на стопанина си. Има светкавични реакции и може да предвиди потенциална опасност дори и преди самите вие да го направите! Има много случаи, при които тези кучета спасяват давещи се хора, влизат в горящи сгради. Голдъните помагат и при откриване на наркотици, както и от затиснати след земетресения хора.

Здраве

Здрави и силни кучета, Голдън ретривърите са склонни към някои заболявания сред които усукване на стомаха, тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътната става. Могат да страдат и от епилепсия, хранителни алергии, кожни екземи, катаракта и усуквания на клепача. Възможни са и ушни инфекции.

Грижа

Енергичен и винаги готов за игри, Голдън ретривъра има нужда от физическа активност, за да изразходва енергията си. Освен дълги, качествени разходки, тези кучета се нуждаят от много игри със стопанина си – само тогава ще са истински щастливи! Златистата им козина се нуждае от ежедневно разресване, за да е винаги така красива и лъскава. През пролетта, когато сменя козината си, е добре да го решите по 2-3 пъти на ден, за да отстраните мъртвите косъмчета. Редовно проверявайте ушите и очите на любимеца си за натрупване на нечистотии.

Хранене

Голдън ретривърът е доста лакомо куче, което има навик да яде бързо, а това може да доведе до подуване и усукване на стомаха. На пазара в момента има различни купички и приспособления, чрез които да забавите темпото на хранене на любимеца си – набавете си някое от тях. Менюто на Голдъна трябва да е съставено от еднакви части кучешка храна, премиум клас, гранули или консерви, смесени с натурални продукти – различни видове месо (без свинско). Не се препоръчва да му давате сурово или пушено месо, макаронени изделия, бял хляб, бобови култури, картофи или прекалено солена храна.

Деца и домашни любимци

Единодушно можем да кажем, че Голдън ретривъра е най-добродушното куче, за което можете да се сетите! Пръв приятел в игрите на малки и големи, с това куче доброто настроение на всички е гарантирано.Голдънът се разбира много добре с други кучета, домашни животни, котки и дори зайчета. Към непознати също е изключително добре настроен, което го прави неподходящ за пазач.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още