По-добри заедно: как кучетата и хората си помагат взаимно

куче човек щастие Снимка: iStock

В сички сме чували фразата „най-добър приятел на човека“ по адрес на кучетата, но замисляли ли сте се кога се е появила тя? Макар учените да нямат точен отговор, знаем, че четириногите са редом до хората от дълго време – от около 30 хиляди години. Тогава взаимната ни дружба се е родила от необходимост. И хората, и кучетата са се опитвали да оцелеят, а част от това е включвала лов, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче човекСнимка: iStock

Кучета тогава и сега

С проницателни очи и остро обоняние, четириногите били отлични помощници в лова на хората през онези години. И дори, когато на преден план се появяват нови нужди, а животът се е превърнал в нещо повече от просто оцеляване, хората продължили да развиват инстинктите на кучетата, създавайки нови породи, които да работят заедно с тях в различни сфери. Например, преди около 8000 години, когато хората започнали да отглеждат добитък, кучетата заели мястото си като пастири и пазачи на стадата. Помислете – така се появяват някои от най-обичаните домашни любимци, които познаваме днес – овчарските кучета и Бордър коли, например. Териерите пък били отговорни за поддържането на хамбарите свободни от гризачи. 

След това, в края на 18 век, притежаването на домашен любимец се превърнало в право, запазено главно за представителите на средната класа. Можем да сме благодарни на викторианците в Англия, за създаването на голяма част от породите семейни домашни любимци, които познаваме и обичаме днес. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

И докато някои хора все още отглеждат домашни любимци, които да им помагат с прехраната, повечето четириноги вече са вярна и неразделна част от семейството! И мнозина от нас не могат да си представят живота без тях. 

Чудесно време да си куче

Всъщност, не би било пресилено да кажем, че кучетата едва ли някога са се чувствали по-добре. Домашните ни любимци са като деца – обсипваме ги с обич, подаръци, грижим се за тях... Глезим ги с вкусни лакомства, стремим се да им осигурим добре балансирана диета, упражнения, социализация и дресура. Кучетата си дремват в нашите легла и получават часове, посветени на разтриване зад ушите и по коремчетата. Чудесно време да си куче!

куче човекСнимка: iStock

Какво ни дават кучетата

И докато няма съмнение, че кучетата определено се чувстват добре, нашите четириноги приятели правят живота ни по-добър, отколкото някога сме могли да си представим! Да бъдем собственици на домашен любимец – това ни дава цел, осигурява ни рутина и структура. Нашите кучешки спътници ни предлагат безусловна обич и подкрепа, което ни помага да се чувстваме по-малко самотни. 

Кучетата ни дават причина да станем и да се раздвижим! Независимо дали водите най-добрия си приятел на разходка из квартала или изследвате заедно нова пътека, това допълнително движение може да има положително въздействие върху физическото ви здраве. 

Косматите ни спътници могат да ни помогнат и да бъдем по-социални, да открием нови приятели и просто да завържем неангажиращ разговор, който да ни свърже с останалите. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Съвсем просто е: Кучетата и хората просто са по-добре заедно.

Виж още