Защо някои кучета побеляват по-рано от други

куче Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец и той е започнал да побелява, то сигурно смятате, че това е нещо, съвсем нормално и свързано с възрастта на косматия ви спътник. Както ще кажете обаче, ако ви споделим, че има домашни любимци, които посивяват с навършването едва на три или четири години? 

Може да не ви се вярва, но е факт, че някои четириноги побеляват по-рано, отколкото други. Това ни кара да се запитаме – дали всичко е свързано с напредването на годините? Дали само генетиката играе роля? Отразява ли им се стреса? 

Защо кучетата посивяват рано?

Точно както и при хората, има няколко причини защо някои кучета посивяват и побеляват по-рано, отколкото други. А при някои четириноги възрастта дори не се отразява.

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Основните фактори са два – стрес и генетика. Установено е, че четириногите ни спътници, при които се наблюдават по-високи нива на тревожност, побеляват по-рано. А клетъчният стрес, който води до появата на сиви косми, има генетичен компонент при четириногите.

Средно, 

повечето кучета започват да посивяват на около 5-годишна възраст. Въпреки това, не е рядкост при някои домашни любимци този процес стартира още преди навършване на 2 години. Макар побеляването да може да се появи навсякъде, има тенденция то да е най-видимо на муцунката на животното.

Гериатрично срещу прогресивно побеляване при кучетата      

Преждевременното побеляване, наричано понякога гериатрично, обикновено започва в областта около муцуната на кучето. То е свързано с процеса на стареене - точно, както е и при хората.

Има и друг вид побеляване, през което преминават определени породи, наречено прогресивно. То се причинява от ген, който кара козината на животното постепенно да придобива сребристи нотки. Учените приписват прогресивното побеляване на хромозома 25, въпреки че самият ген все още не е открит. 

Някои породи като Пудел и Коли, имат гена за посивяване, който кара цялата им козина да стане сивкава. А тъй като прогресивният ген е доминиращ, той се наблюдава най-вече при смесените породи, както и при териерите. 

Какво причинява преждевременното побеляване при кучета?

Въпреки че специфичният ген, който причинява преждевременното побеляване, все още не е открит, експертите са на мнение, че клетъчният стрес е това, което води до появата на сиви косми при домашните ни любимци.

кучеСнимка: iStock

С течение на времето организмът на животното произвежда все по-малкомеланин – черният или кафяв пигмент, който се среща в косата, кожата и очите както на хората, така и на животните.

Влиянието на генетиката върху посивяването

Генетиката оказва голямо влияние върху преждевременното посивяване – и при домашните любимци, и при техните стопани. Пигментните клетки, отговорни за цвета на косата ни, са подложени на нива на клетъчен стрес, които водят до побеляване. Когато те умрат или се развият в грешната част на космения фоликул, косата ни естествено посивява. 

Влиянието на стреса при преждевременното побеляване при кучета

Всички сме чували, че стресът може да причини преждевременно побеляване. Но дали може да се каже същото за нашите кучешки спътници? Макар все още да не е установено с абсолютна категоричност, на този етап изследванията сочат, че отговорът е по-скоро положителен. 

Скорошно проучване, проведено сред собственици на над 400 кучета на възраст между 1-4 години, е показало, че психологическият стрес и тревожност на стопаните, прехвърлени на домашните им любимци действително играят роля в преждевременното побеляване на младите четириноги. 

кучеСнимка: iStock

По-често преждевременното побеляване се среща при кучета, които проявяват тревожно поведение у дома. Сред неговите признаци са:

  • Страх от шумове
  • Страх от непознати хора или животни
  • Скачане върху хора (за поздрав)

Учените са категорични, че няма връзка между преждевременното побеляване и размера, пола или това дали четириногото е кастрирано или не. 

Могат ли медицински проблеми да причинят побеляване?

В някои случаи ранното посивяване на кучето може да бъде причинено от медицински проблем. Ако подозирате, че домашният ви любимец изпитва болка или имате подозрения за определен здравословен проблем – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Един от основните симптоми на хипотиреоидизъм са промени в цвета на козината, които включват: активен косопад, загрубяване, тъмна пигментация на кожата и преждевременно побеляване на муцуната.

кучеСнимка: iStock

Сивата муцуна не е запазена само за възрастни кучета

Поради всички променливи, свързани с цветовете на козината, сивата муцуна на кучето невинаги е точен начин за оценка на възрастта му. Четириного, което е едва на 2 години, например, може да има сиви косми около муцунката и веждите, макар и по-често това да се свързва с животни в по-напреднала възраст. 

Състоянието на зъбите на домашния любимец обикновено може да бъде по-точен индикатор за възрастта му. Оценката би могъл да направи специалист на база количество натрупан зъбен камък и степен на износване на резците. 

кучетаСнимка: pixabay.com

И така, кога кучето обикновено побелява?

Средната възраст е около 5 години, но тя варира значително. За това, когато става въпрос за посивяване, кучетата са точно като нас. Някои побеляват по-рано, други – никога, но повечето са някъде по средата. Преждевременното побеляване е просто естетически странно нещо, но рядко е причина за безпокойство.

 

Вижте още:

Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

7 причини да осиновите възрастно куче

Виж още