Полезни съвети как кучето да заобича разходките в студеното време

куче сняг Снимка: iStock

А ко не сте сред почитателите на дългите разходки на открито през зимата, то със сигурност не сте единствени. Въпреки че някои кучета имат дебели палта, които идеално ги предпазват в мразовитите дни, голяма част от домашните любимци предпочитат да останат вътре, където е приятно и топло. 

По-малките кучета, четириногите с къса козина, по-възрастните и домашните любимци със заболявания като диабет, артрит и проблеми с кръвообращението може да се чувстват неудобно да излизат навън, когато температурите са ниски.

куче снягСнимка: iStock

За съжаление обаче, косматите ни другари имат нужда да свършат нуждите си навън. А, когато тоалетната им, е покрита с лед и сняг, мотивацията им да я използват може значително да намалее.

Dogsandcats.bg

Ако и вашето космато приятелче мрази да излиза навън при студено време или го прави с видима неприязън – ето някои съвети как да го научите да харесва поне малко излизанията през зимата. 

  • Загрейте предварително

Освен нежеланието да излиза навън, обикновено можете да разберете кога на кучето му е студено, като наблюдавате езика на тялото му. Ако едно четириного не се чувства комфортно, то видимо ще трепери, скимти, може да стане летаргично и да се движи по-бавно.

В случай, че домашният ви любимец проявява някой от тези симптоми, опитайте се да го накарате да се чувства по-удобно, като му купите палто или пуловер, който да носи, когато го извеждате навън. При избора на дрешка не забравяйте да проверите таблицата за размери на производителя, за да пасне на четириногия ви другар. Когато се съмнявате – купете по-големия размер. 

куче снягСнимка: iStock

  • Пазете лапите на кучето

В допълнение към топлия пуловер или палто, можете да инвестирате и в комплект ботуши. Студеното и снежно време може да доведе до напукване на възглавничките на лапите на животното, както и да причини суха, сърбяща кожа. Най-малкото, самото неприятно усещане, може да накара животното да се почувства още по-дискомфортно, отколкото обикновено.

Можете да разберете дали студът дразни лапите на кучето ви по реакциите му, когато излиза навън. Ако забележите, че то често вдига някоя от лапичките си или ги разкаща, за да премахне дъжд или сняг, кучешките обувки може да са добра инвестиция. 

Заложете на водоустойчив модел с добър протектор, гъвкави подметки и регулируеми велкро ленти.

куче снягСнимка: iStock

  • Вървете с него

Да, знаем, че навън е студено! Но, както се казва, нещастието обича компания! Не забравяйте, че домашният ви любимец използва носа си, за да открие правилното място, където да се облекчи. За това – облечете се подходящо, за да можете да останете навън толкова дълго, колкото е необходимо, за да му дадете възможност да го намери.

  • Примамете го с лакомства

Ако кучето ви е мотивирано от храна, помислете дали да не поставите някои от любимите му лакомства в джоба си, когато излизате на разходка през зимата. Дайте му едно, когато излизате навън, второ – веднага след като отиде по малка/голяма нужда. За протокола – този метод работи само, ако животното получи лакомството в момента, в който свърши работите си. За целта е необходимо да стоите наблизо, в противен случай четириногото няма да разбере връзката между изхождането и получаването на наградата.

куче снягСнимка: iStock

И не забравяйте похвалите. Без значение колко много кучето ви обича лакомства, знанието, че е направило нещо, което да зарадва любимия му човек, е толкова възнаграждаващо!

  • Изчистете му пространство

Независимо дали имате заден двор или споделено пространство, опитайте се да намерите покрито, чисто място, където вашият домашен любимец да може спокойно да отиде, за да свърши работите си. Това може да означава да почистите пътека през снега или малък участък в някой ъгъл.

Да научите кучето си да има желание да излезе навън въпреки ниската температура и мразовит вятър, не е просто въпрос на поддържане на добра хигиена. Това може да прерасне в здравословен проблем. Четириногите, които задържат урината си твърде дълго или не изпразват напълно пикочния си мехур по време на разходка, са изложени на развитие на инфекция на пикочните пътища, което може да доведе до поява на камъни в пикочния мехур и увреждане на бъбреците.

куче снягСнимка: iStock

Вашето куче може никога да не стане отявлен любител на зимното време, но с известно усилие и малко положително подкрепление от неговия човек, то поне ще има желание да свърши работите си навън своевременно. А след това и двамата ще можете да се сгушите удобно до печката, мечтаейки за идващите по-топли дни.

Вижте още: 

Да се погрижим за комфорта на кучето си през зимата

Предизвикателствата да разхождате кучето си през зимата

Виж още