Да се погрижим за комфорта на кучето си през зимата

куче сняг Снимка: iStock

С няг, киша, лед и вятър… има за какво да се подготвим, когато става въпрос за зимното време. Точно, както за нас е неприятно, когато температурите навън са под нулата, студът засяга и нашите домашни любимци. За това, предлагаме ви няколко мерки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че на кучето ви ще му е топло, ще се чувства добре, щастливо и здраво през хладните зимни месеци.  

куче снягСнимка: iStock

  • Ограничете времето на кучето навън 

Косматите ни приятели могат да получат измръзване, особено в някои зони, които остават открити като ушите или върха на опашката им. Ако навън е екстремно студено – по-добре е да държите домашния си любимец вътре.

Разбира се, това не важи ако е представител на някоя от северните породи като Сибирско Хъски или Самоед, чиито плътни кожухчета им осигуряват добра защита при ниски температури. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

  • Останете на закрито, когато е възможно 

Дори по-едрите кучета, които живеят на закрито, имат нужда от известно време, за да се аклиматизират към ниските температури. Кратките разходки навън ще помогнат на тялото на вашето куче да свикне с промяната на времето.

куче зимаСнимка: iStock

Междувременно – ангажирайте вниманието на животното с дейности на закрито – новите игри и занимания са забавен начин четириногото да получи както умствени, така и физически упражнения.  

  •  Облечете кучето си 

Да, повечето кучета имат собствено палто. Но едва ли бихте искали да излизате на виелицата навън с леко пролетно яке, нали? Уверете се, че домашният ви любимец, особено ако е представител на малките, деликатни и късокосмести породи, има подходящ зимен гардероб, който включва плътно палтенце или пуловер.  

  • Вземете предвид възрастта на вашето куче 

Що се отнася до климата, възрастта е повече от число. Подобно на хората, много младите и по-възрастните кучета имат трудности с регулирането на телесната си температура. Това значи, че при тях има по-екстремни реакции към промените във времето.

куче снягСнимка: iStock

Продължителните игри или престой в снега могат да дойдат твърде много за по-деликатната им конструкция, за това – по-добре е да ги държите на закрито колкото е възможно повече.  

  •  Защитете лапите на домашния си любимец

Зимата носи със себе си някои опасности за нежните възглавнички на лапите на домашния ви любимец. Освен нараняване, измръзване или ожулвания, по улицата често има разпръснати различни химикали и пясък, който могат да увредят нежната им кожа. 

В зоомагазините можете да откриете различни модели кучешки ботуши или протектори за лапи, които ще помогнат за безопасността на краката на кучето ви.  

куче снягСнимка: iStock

  • Инвестирайте в отопляемо легло за кучета 

Бързаме да направим уточнението – отопляемите легла за кучета са безопасни за домашните ни любимци! Нещо повече – те могат да бъдат чудесен вариант за четириноги, които са склонни към настинки, включително – и за по-възрастните кучета. Има много различни опции за отопляеми кучешки легла, заедно с нагревателни подложки – потърсете ги в близкия зоомагазин. 

  •  Подстрижете стъпалата 

Представителите на дългокосместите породи кучета имат малки косъмчета по лапите - между възглавничките и пръстите на краката им. Ако те не бъдат подстригани, това увеличава риска от образуване и задържане на ледени топки и мръсотия от улицата. За това – погрижете се косъмчетата да са с дължина, равномерна с повърхността на стъпалото на кучето.  

куче снягСнимка: iStock

  •  Почиствайте редовно краката на кучето си 

Както споменахме по-горе, градските улици през зимата са покрити с вещества против лед и замръзване като натриев хлорид (каменна сол) и калциев хлорид. Те правят тротоарите безопасни за пешеходците, но могат да навредят на нежните възглавнички на лапите на кучето ви. За това – уверете се, че почиствате старателно краката на любимеца си след разходка. Използвайте топла вода и проверете между пръстите и възглавничките на краката.  

Други съвети за зимна безопасност: 

  • Избягвайте тънкия лед 

Всеки от нас е чувал истории за кучета, които е трябвало да бъдат спасени от ледените води на някое замръзнало езеро. Може да ви изглежда забавно да се плъзгате по гладката повърхност на блатото в близкия парк през зимата, но ледът лесно може да се напука. А това значи, че и вие, и вашето куче може да пропаднете.  

куче снягСнимка: iStock

  •  Пазете се от антифриз 

Само една чаена лъжичка антифриз може да причини бъбречна недостатъчност на домашния ви любимец. За това – бъдете нащрек за признаците, че кучето ви е погълнало от силно токсичното вещество. Те включват: прекомерно слюноотделяне, повръщане, повишена жажда, задъхване, гърчове, летаргия и „пиян“ вид.  

Ако имате дори и малко подозрение, че четириногото е погълнало антифриз – важно е да не губите време и да отидете на ветеринар възможно най-скоро. Помнете – дори и самите вие да държите антифриза за автомобила си на безопасно място, възможно е кучето ви да влезе в контакт с него на улицата по време на разходка. За това – през зимата е особено важно да наблюдавате къде души и играе косматият ви другар.  

Повече за Отравянето с антифриз при кучетата

 

Виж още