Предизвикателствата да разхождате кучето си през зимата

куче зима Снимка: iStock

П ървият сняг е вече факт, а с него идват и редица предизвикателства. Едно от тях е поддържането на рутинните упражнения на домашните ни любимци – нещо, което усложнената зимна обстановка навън безспорно затруднява. 

Ниските температури, снегът, по-късите и мразовити дни... Всичко това може да направи разходките с кучето ни не само по-трудни (и за нас, и за животното), но и потенциално опасни. Следването на някои основни съвети за безопасност може да ви бъде от полза за намаляване на рисковете, но да облекчи всички трудности. Е, ако отглеждате домашен любимец, то знаете, че това е невъзможно...

куче сол зимаСнимка: iStock

Разходките с кучето ни през зимата: Кога идеята не е чак толкова добра?

Зимното време може да създаде редица опасности и предизвикателства за домашните ни любимци. От една страна, кутретата и по-възрастните четириноги са по-податливи на екстремните температури и са изложени на по-висок риск от заболявания, свързани със студеното време – като измръзване и хипотермия, напомнят от Асоциацията на професионалните треньори на кучета (APDT).

Dogsandcats.bg

Кучета с определени медицински състояние, като заболявания на щитовидната жлеза и хронични белодробни проблеми, също не бива да прекарват твърде дълго време навън, изложени на студения въздух. 

Ниските температури обаче, са само един от рисковете, когато разхождаме питомеца си през зимата. 

Антифризът има сладък вкус, който привлича домашните любимци, но може да бъде фатален за тях при поглъщане. И докато да държите кучето си далеч от този токсичен химикал може да изглежда лесно, истинската опасност идва, когато животното мине покрай място, където има разлят антифриз и след това оближе лапите си. 

куче лапиСнимка: iStock

Вижте още: Отравяне с антифриз при кучетата

Солта и други химикали, използвани за топене на лед, могат да раздразнят кожата на домашния ви любимец. Добавете към това по-кратките дни и увеличената вероятност да се наложи да разхождате кучето си, след като се стъмни, което крие собствен набор от рискове, свързани с безопасността му. 

Съвети за безопасност за домашни любимци през зимата

Въпреки опасностите, излизането навън все пак си остава основна и чудесна форма за поддържане на ежедневната активност на четириногите ни другари. Много кучета обичат снега и нямат проблем с ниските температури. С правилните предпазни мерки зимните разходки могат да станат приятни и най-вече – безопасни, както за вас, така и за домашния ви любимец. Ето някои насоки, към които е добре да се придържате, за да се случи това:

  • Защитете кучето си с подходяща дрешка

И преди сме споменавали, но освен кутретата и по-възрастните кучета, по-дребните четириноги, тези с къса козина и/или ниско съдържание на телесни мазнини, се нуждаят от водоустойчива дрешка илипуловер.

куче палтоСнимка: iStock

Вижте още: Нуждае ли се кучето ми от зимна дрешка?

  • Защитете лапите от сол и други дразнители

Токсичните химикали и соли, които се разпръскват по улици и тротоари през зимата, могат да увредят възглавничките на лапите на домашния ви любимец. За да ги защитите, заложете на обувки, специално направени за кучета. В случай, че косматият ви другар не понася да носи нещо на краката си, мажете лапичките му със защитен крем/балсам на основата на восък. Можете да закупите такъв от близкия зоомагазин или да си направите сами. 

куче зимаСнимка: iStock

Не забравяйте винаги да бършете старателно лапите на домашния си любимец, преди да влезе у дома, за да премахнете всичко, което е залепнало по долната част на краката му.

Вижте още: Как да направите сами балсам за кучешки лапи

  • Дръжте вашето кученце на каишка, когато сте на открито 

Колкото и изкушаващо да е да оставите домашния си любимец да се скита необезпокоявано през снежните преспи, натрупалият сняг може да крие редица потенциални опасности. За това – винаги се стремете да ходите по почистени тротоари (когато можете, разбира се), за да намалите потенциалния риск да стъпите върху нещо, скрито под снежната покривна.

  • Внимавайте с яденето на сняг

Има много кучета, които обичат да похапват сняг. И да, може да е много забавно (знаем!) да си играете с домашния любимец със снежни топки, например, но внимавайте с количествата сняг, които попадат в устата на животното. Това не само може да понижи опасно телесната му температура, но и нямате гаранция, че в самия сняг няма химикали, ледени късчета, боклуци или скрити предмети, които могат да го наранят.

куче зимаСнимка: iStock

  • Ограничете времето за разходки

Сигурни сме, че домашните ни любимци биха казали „не харесвам това“, стига да можеха. Истината обаче е, че през зимните месеци се налага да ограничим времето, което кучето ни прекарва на открито, за да предотвратим хипотермия или измръзване. 

Вижте още: Разпознаване на опасните признаци на хипотермия при кучетата

В дните, когато навън е твърде студено или времето е прекалено лошо, за да излизате с домашния си любимец на открито, ето няколко идеи как да му осигурите необходимата физическа активност и стимулация – без да напускате пределите на топлия си дом!

куче зимаСнимка: iStock

  • Игра на донасяне

Дълъг коридор или голяма стая е достатъчно, за да можете да направите няколко курса на тази любима на домашните любимци по целия свят игра.

  • Нагоре-надолу по стълбите

Ако кучето ви е здраво, няма проблеми със ставите и има много енергия в запас, може да си направите състезание по слизане/изкачване на стълбите. Няколко обиколки нагоре, а след това надолу могат да бъдат чудесно упражнение. А като допълнителен бонус – ще ускорите собствения си пулс!

  • Играйте на преследване

Ако домът ви е достатъчно голям, накарайте вашето кученце да ви гони, докато тичате от стая в стая. Използвайте лакомства или любима играчка, за да го примамите, ако има нужда от мотивация да се движи.

  • Играйте на криеница

Скрийте лакомства или играчки из къщата и насърчете вашето кученце да ги търси.

куче зимаСнимка: iStock

Въпреки че разходките на кучетата ни през зимата крият някои предизвикателства, със сигурност е възможно да ги превърнем в безопасни и приятни часове, прекарани с косматия ни другар навън. Обръщането на внимание на нуждите и комфорта на домашния ви любимец, съчетано с подготовка и здрав разум – всичко това ще ви помогне по-лесно да извървите дългия път към осигуряването на зареждащи, безопасни и забавни разходки с кучето ви през зимата!

 

Виж още