Полезни съвети, които ще направят походите в планината с кучето ви още по-приятни!

куче планина Снимка: iStock

С настъпването на слънчевите и топли пролетни дни идва и времето, което много от нас с нетърпение очакваха: възможността да прекараме повече време на открито в компанията на домашния си любимец! Туризмът е популярно забавление, което ни позволява да се раздвижим, да подишаме чист въздух и да разчупим рутината на кучето си. Нещо повече – дори кратък поход в планината помага на животното не само да се раздвижи (и измори качествено!), но стимулира и сетивата му. И, разбира се, ви дава възможността да прекарате време заедно в различна обстановка – нещо, което влияе благотворно на изграждането на връзката между вас и четириногия ви другар!

куче планинаСнимка: iStock

Ако сте решили да излезете и да се насладите на красотата на близкия природен пейзаж, то има някои неща, които е добре да имате предвид. За да бъде по-безопасен и по-приятен похода с косматия ви другар!

Етикет за планински туризъм за кучета (и стопаните им!)

  • Изберете пътека, удобна за кучета

Има различни еко пътеки и маршрути, на които вие и кучето ви можете да се насладите. Проучете предварително кои са най-добрите опции за вас спрямо собствените си възможности и нивото на умения на четириногия ви спътник. Уверете се, че пътеката е подходяща за домашни любимци (а ако през нея минава и река, още по-добре!).

Dogsandcats.bg
  • Следвайте правилата

Ако на някои места видите знаци, които ви задължават да водите кучето си на повод – не ги пренебрегвайте, има си причина те да са там. Най-често това се налага в по-стръмни зони с цел осигуряване на безопасност и комфорт на другите туристи и домашните им любимци. 

кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че колкото и добре да е тренирано и възпитано кучето ви, новата среда сама по себе си е разсейваща. А това може да затрудни животното да реагира на командите ви. Особено ако срещне и друг домашен любимец по пътя си. От друга страна, разходката на повод ще ви позволи да имате повече контрол и да реагирате в подобни потенциално опасни ситуации.

  • Бъдете наясно със заобикалящата среда

Докато се разхождате, обръщайте внимание на заобикалящата ви среда и преценявайте възможните рискове. Докато се наслаждавате на времето си на открито, бъдете подготвени за всякакви потенциални опасности, включително диви животни. Избягвайте да гледате в телефона си, независимо дали става въпрос за изпращане на съобщения или публикуване на снимка в социалните медии, тъй като това ви разсейва.

куче планинаСнимка: iStock

  • Отстъпване на правото на път

Когато се приближавате към други туристи, хора, които правят джогинг или велосипедисти, уверете се, че оставяте достатъчно разстояние, за да могат другите да минат лесно. Това обикновено означава да държите кученцето си извън „обхвата на подушване“ на минувачите.

  • Придържайте се към пътеката

Следвайте маркерите на пътеката, която сте избрали за разходката си и се придържайте към нея. Това не само е важно за безопасността ви, но помага и за опазване на дивата природа.

куче планинаСнимка: iStock

  • Поискайте разрешение, преди да се приближите до друго куче

Не забравяйте да поискате разрешение от другите собственици с кучета, преди да позволите на кучето си да ги поздрави. Домашният ви любимец трябва да бъде добре социализиран за срещи и поздрави. В противен случай – по-добре е да бъде на каишка, за да са максимално приятни и контролирани тези взаимодействия. 

  • Не оставяйте следи

Стремете се да оставите всичко около себе си точно такова, каквото сте го намерили. За да сведете до минимум „доказателствата“ за присъствието си, задължително съберете отпадъците – своите и на четириногия си другар. За да не се налага да носите торбичката с изпражненията му през цялото време, прекарайте известно време с началото на пътеката, за да дадете време на питомеца ви да свърши работите си. 

А сега, въоръжени със знания и добро настроение, време е да поемате към планината, за да се насладите на една чудесна разходка в компанията на четириногия си другар!

 

 

Виж още