Ползите от разходките сред природата за кучетата

куче природа Снимка: iStock

З а никого не е тайна, нито представлява особена изненада, че кучетата се нуждаят от ежедневната си доза упражнения. Това е едно от най-хубавите неща в живота на всяко четириного – да изследва, да души, да си взаимодейства със света по начините, по които само то може! Що се отнася до домашните ни любимци обаче, не всяка физическа активност е еднаква. 

Да речем, например, че живеете в града. И всеки ден извеждате косматия си другар по два пъти до близката градинка или парк в квартала, в който живеете. Несъмнено кучето ви оценява това, но разходката по тротоара на повод носи на четириногото далеч по-малко стимулация, в сравнение, например, с лудуването по някоя еко пътека. Разходките сред природата са полезни за четириногите ни другари както психически, така и физически.

куче природаСнимка: iStock

Какво отличава разходките сред природата

Все по-често чуваме за една нова тенденция, наречена „декомпресионни разходки“, която, най-общо казано, връща кучетата в природата. Идеята е да извадите домашния си любимец от хаоса на градската среда и да му позволите спокойно да се наслади на стимули, с които неговите предци са се сблъсквали в ежедневието си. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Разходките сред природата не са за време. И не бива да се претупват. Ако, например, имате само 25 минути на разположение, преди да отидете на работа, запазете приключенията за уикенда. На животното трябва да се позволи да подуши всички интересни предмети по пътя си, без значение дали са камъни, паднали клонки или куп с прясно окосена трева. И за да има смисъл всичко, това трябва да се случва с неговото собствено темпо. 

Въпросът тук не е да изминете с най-бързото възможно темпо най-голямо разстояние, а в това да позволите на животното да оцени средата и да я изследва, както пожелае. 

куче природаСнимка: iStock

Някои смятат, че дестресиращият аспект на разходките сред природата може да помогне за намаляване на реактивността и проявите на деструктивно поведение на домашните любимци. Това превръща този тип раздвижване в подходящ инструмент за управление на кучета, които страдат от тревожност или други поведенчески проблеми. 

Разходките сред природата са особено подходящи и за високоенергийни и/или работни породи като Бордър коли или Астралийска овчарка. Това им дава възможност да упражняват мозъка си по начини, които обикновено не могат.

Ползи за здравето от разходките сред природата

Разбира се, логично е, че разходка без стреса и шума на градския живот се отразява добре на психичното здраве на кучето. Но какво да кажем за чисто физическите ползи? Раздвижването на открито в близката гора или планина може да подпомогне като цяло здравето на питомеца ви. При това – в дългосрочен план.

куче разходкаСнимка: iStock

Ходенето дори само за 30 минути всеки ден, повишава вашата сърдечно-съдова форма, укрепва костите, намалява телесните мазнини, повишава мускулната сила и издръжливост. Всички тези предимства се отнасят и за домашния ви любимец.

Вижте още: 4 ползи за вашето здраве от разходката на кучето ви

Като цяло, куче, което често е навън със своите собственици и спортува активно, е по-вероятно да се радва на добро здраве, в сравнение с четириного, чието единствено обогатяване на открито се състои в това да се забавлява в задния двор.

Прекарването на време сред природата може да предотврати появата на здравословни проблеми при възрастните четириноги (като диабет или сърдечни заболявания). А качественото раздвижване е и най-сигурният начин да поддържате формата му и теглото в норма. 

Излизане сред природата с кучето ви

За съжаление, разходките сред природата могат да са недостъпни за някои стопани на четириноги. Все пак, някои от нас просто нямат лукса да живеят в район с много туристически пътеки или други възможности за упражнения навън. Това обаче не бива да ви спира! Дори и в града можете да постигнете гореописания ефект – просто трябва да позволите на питомеца си по-голяма свобода и избор при разходката му. Оставете животното само да реши накъде да поеме, нека то насочва излизането ви. Или отделете малко допълнително време, за да го оставите да подуши на воля всичко, което привлече интереса му, в близкия парк, например. Отново – с неговото темпо. 

куче природаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата винаги са готови за разходка

8 предимства от ежедневните разходки с кучето ви

 

 

Виж още