8 предимства от ежедневните разходки с кучето ви

Брадато коли Снимка: iStock

П осещението на близката градинка, кучешки парк, преходът по пешеходната пътека или просто обиколка на квартала е позната рутина за всеки стопанин на куче. На всеки се случва да загуби мотивация (особено през студените месеци), за това е добре да си припомним, че разходките с косматия ни другар носят ползи – не само за нас, но и за психическото, както и за физическото благополучие на домашния ни любимец. Излизанията в компанията на кучето са и един от най-добрите начини да изградим връзка с питомеца си, да имаме „нашето си време“, в което да се разведрим от работните и личните си ангажименти. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме тези 8 предимства на ежедневните разходки с вашето куче. Особено подходящи за дните, когато всичко, което искате да направите, е да си стоите у дома, уютно сгушени на топло!

  • Разходките осигуряват на кучето ви така необходимата социализация

Социализацията от ранна възраст е жизненоважна за кучетата. Благодарение на нея четириногите в зряла възраст са склонни да бъдат по-малко тревожни и да проявяват основана на страх агресия. Куче, което редовно е извеждано на разходка още след завършване на ваксинационния си курс, е много по-вероятно да се чувства комфортно в заобикалящата го среда и като цяло – да се усеща по-щастливо. За това – разхождайте питомеца си всеки ден, за да му дадете възможност да усъвършенства социалните си умения!

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • Облекчават стреса и безпокойството на домашния ви любимец

Не е тайна, че кучетата могат да изпитват безпокойство. Ситуацията се усложнява допълнително, ако животното води заседнал начин на живот, стои по цял ден само и няма възможност да изразходва енергията си. Предотвратете скуката и разрушителните тенденции, като излезете с косматия си другар на дълга обиколка из квартала. Не забравяйте да го оставите да изследва и подуши всичко, което привлече вниманието му. 

  • Предоставят чудесна възможност за обучение

Обучението на домашния ви любимец е изключително важно и няма по-добро време да практикувате нови умения от разходката. С много отвличане на вниманието от нови шумове и миризми, това е чудесен момент да проверите дали косматият ви приятел действително е усвоил новите трикове. От прости команди до „седни“ до идване при повикване, включването на малко дресура никога не е излишно!

кучеСнимка: iStock

  • Дават на кучето здравословна доза умствена стимулация

Разхождането на кучето ви е отлично физическо упражнения, но обикалянето на големи тревни площи, полета и тичането по хълмове осигурява и някои допълнителни умствени ползи. Вашият най-добър приятел безспорно процъфтява от вашето внимание и обич, но добрата тренировка на мозъка е от съществено значение, за да го поддържате здрав и щастлив. А дори едно следване на аромат може да стимулира ума на четириногото!

  • Предотвратяват затлъстяването, ставните проблеми и други заболявания

Редовните разходки са най-добрият начин едно куче да бъде в добра форма. Те помагат на животното да регулира теглото си и поддържат ставите му в отлично състояние. Рутинните упражнения могат да предотвратят развитието на някои често срещани заболявания като артрит и тазобедрена дисплазия. Ходенето насърчава здравето на сърцето и дори може да помогне за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми на съдечно-съдовата система. 

кучеСнимка: iStock

  • Чрез разходките създавате връзка

Връзката между вас и домашният ви любимец идва естествено, когато прекарвате качествено време заедно, наслаждавайки се на движението на открито. Разходката дава възможност да останете насаме с косматия си другар в нова среда, създавайки трайни спомени за вас и питомеца ви. Освен това, сблъсъкът с нови ситуации ще ви помогне да разберете по-добре същността на косматия си другар. 

  • Разходките намаляват рисковете от някои заболявания и при хората

Редовните разходки с кучето са от полза не само за четириногите, но и за стопаните им! Движението може да помогне за понижаване на кръвното налягане и холестерола, както и да намали шансовете за развитие на заболявания като диабет тип 2. Стопаните на домашни любимци са по-малко склонни да страдат от затлъстяване, а според последни проучвания – посещават лекар по-малко пъти годишно и е по-малко вероятно да приемат лекарства за сърце или сънотворни.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Подобряват вашето психично здраве

Разхождането на кучето може да подобри психическото здраве на човек, облекчавайки симптомите на депресия, стрес и дори да бъде от полза на хора с посттравматично стресово разстройство. 

И не на последно място – излизането в компанията на четириногия ви другар като цяло ще подобри настроението ви, тъй като упражненията и физическата активност освобождават серотонин и допамин. 

Омръзва ли им на кучетата да се разхождат по един и същи маршрут?

Краткият отговор на този въпрос е да, най-вероятно кучетата в даден момент се уморяват да вървят по един и същи маршрут. Но това далеч не означава, че трябва да търсите нови пътечки всеки ден. Домашните ни любимци намират комфорт в ходенето през един и същи зони, тъй като свикват да разпознават ароматите и звуците на околната среда. Четириногите обичат рутината, за това и минаването по един и същ маршрут в определено време от деня ги кара да се чувстват спокойни. 

куче разходкаСнимка: iStock

В същото време, кучетата се наслаждават на нови гледки и миризми, така че промяната на обичайния маршрут е важна, за да се предотврати скуката. Можете да опитате нещо съвсем просто като промяна на посоката или да отскочите до съседния парк или квартал. 

Вижте още:

Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

4 съвета за разхождане на куче в града

 

 

Виж още