Имат ли кучетата нужда от слънцезащитни продукти?

куче слънце Снимка: iStock

С настъпването на по-топлите дни, както хората, така и кучетата увеличават времето, прекарано на открито. Естественият инстинкт на повечето от нас ни подсказва, че е добре да се запасим със слънцезащитен крем, преди да излезем навън, но замисляли ли сте се, че и домашният ви любимец може би има нужда от допълнителен щит срещу силните слънчеви лъчи?

В общия случай не се препоръчва да се слага слънцезащитен крем върху куче, освен ако стопанинът му не е посъветват за това от неговия ветеринарен лекар. Така или иначе обаче, има някои неща, които е добре да имате предвид.

куче лятоСнимка: iStock

Могат ли кучетата да изгорят на слънце?

‌Всички кучета могат да получат слънчеви изгаряния – точно, както хората. И те могат да бъдат също толкова болезнени - не само по отношение на физическия дискомфорт, но и да причинят дълготрайно увреждане на кожата им. 

Dogsandcats.bg

Кучетата, които са най-застрашени от слънчево изгаряне, са тези с къса и светла козина, четириногите със светъл нос и/или други малки участъци с розова кожа.

Те могат да бъдат и по-податливи на развитие на определени видове рак на кожата, като злокачествен меланом и плоскоклетъчен карцином.

Кои породи кучета са по-склонни да изгарят?

Както споменахме, някои породи са по-предразположени към слънчево изгаряне поради физическите си характеристики. Въпреки това, винаги е добре да наблюдавате питомеца си, ако прекарва дълго време на пряка слънчева светлина.

Повишено внимание и мерки срещу силните слънчеви лъчи следва да вземат стопаните на:

Това включва и кучета с бяла или тънка козина, като например:

куче слънцеСнимка: iStock

И накрая – домашни любимци с лека пигментация на или близо до носа, ушите или клепачите, като:

Как да защитим домашния си любимец от силното слънце и горещината през лятото

Важно е собствениците на кучета да помнят, че домашните им любимци се нуждаят от повече вода през горещите летни месеци. Добре е да имат възможност да се хидратират по всяко време на деня. Някои други съвети включват:

  • Вместо да използвате слънцезащитни продукти, помислете за ограничаване на времето на слънце, особено през пиковите часове на деня. Така ще предотвратите дехидратация и прегряване.
  • Не забравяйте за лапите на кучето. Ходенето по гореща настилка, дори за няколко минути, може да изгори чувствителните възглавнички и да причини дискомфорт на животното.

куче слънцеСнимка: iStock

Черните кучета имат ли нужда от слънцезащита?

‌Въпреки че не е препоръчително за черните кучета да ползват слънцезащитен крем, все пак е важно и тези четириноги да получат защита срещу силното слънце. При домашните любимци с черна козина това е особено важно, тъй като специфичния цвят на палтенцето им абсорбира повече слънчева топлина и ултравиолетови лъчи. Това може да доведе до бързо повишаване на температурата на кожата на животните, което да доведе до болезнени изгаряния. 

Вместо да използвате слънцезащитен крем, помислете за други възможности, свързани с комфорта на питомеца си, които можете да предприемете. Основните от тях са осигуряването на сянка и прясна вода.

Безопасен ли е слънцезащитният крем за кученца?

‌Не се препоръчва използването на слънцезащитен крем върху малки кученца.‌ Ако се вгледате в някой от етикетите на този тип продукти, то ще видите, че те се препоръчват само за възрастни четириноги. За да предпазите кутрето си от вредните слънчеви лъчи, пазете го от пряка слънчева светлина и му осигурете сянка.

куче слънцеСнимка: iStock

Ако трябва да обобщим: да, кучетата се нуждаят от слънцезащита, за да се предотврати изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата им. При горещо време и наличие на пряка слънчева светлина, собствениците на домашни любимци следва да вземат същите предпазни мерки за питомците си, каквито предприемат и за собствения си комфорт. С тази разлика, че слънцезащитният крем трябва да се използва върху кучета само, когато е препоръчан от ветеринарния им лекар. 

Със или без слънцезащитни продукти, кучетата трябва да разполагат с много сянка и прясна вода, за да бъдат в безопасност през горещите дни.

Вижте още: 

Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Появяват ли им се на кучетата старчески петна

Виж още