Блутик Кунхаунд

Блутик Кунхаунд Снимка: Istock

Други имена

Bluetick Coonhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

51 см. 69 см.

Тегло

20 - 36 кг.

Живот

11 - 13 г.

Произход

САЩ

История

Родината на Блутик Кунхаунда е САЩ. Породата е кръстоска между американски и европейски хрътки, позната е от преди няколко века, използвана за лов на миещи мечки. Освен като ловно куче, може да се отглежда и като домашен пазач, тъй като освен развитото си обоняние, това куче е интелигентно, наблюдателно и със силно изразени защитнически инстинкти. 

Външен вид

Блутик Кунхаунд е средно по размер куче, с квадратна муцуна, голяма глава, черна на цвят. Очите му са кръгли, ушите – висящи. На височина мъжките достигат до 69 см. Теглото е между 20-36 кг. Козината на тези кучета е къса, като окраската е шарена – черно-бяла със сини оттенъци.

Характер

Приветлив, приключенски настроен, независим и смел, Блутик Кунхаунда е спокоен и послушен пазач, който обаче не би се поколебал да последва диря и да остане глух за виковете на стопаните си, ако го извеждате без повод. Интелигентно куче, лесно се подава на дресировка, стига да започнете тренировките още, докато е на няколко месеца. В никакъв случай не използвайте физическо насилие или не го нагрубявайте – това би могло да има обратен ефект.

Здраве

Като цяло здрави кучета, Блутик Кунхаундът е предразположен към дисплазия на тазобедрената става, проблеми с щитовидната жлеза и очите.

Dogsandcats.bg

Грижа

Интелигентно и наблюдателно куче, Кунхаундът би се чувствал най-добре в къща с двор, където ще е навън по цял ден. Въпреки това не бива да го превръщате в дворно куче – добре е да спи вътре при стопаните си през нощта. В никакъв случай не го връзвайте – така е възможно да пречупите духа му и това ще се отрази на характера му. Ако се отглежда в апартамент, ще са необходими дълги разходки – поне по две на ден, минимум час навън, като на кучето е добре да се даде възможност да потича на воля.

Козината на тези кучета е къса за това не се нуждае от ежедневно разресване. Веднъж седмично би било достатъчно. Ушите и очите трябва да се провяряват редовно, за да се избегнат инфекции.

Хранене

Сравнително едри кучета, Кунхаундите имат нужда от богато меню, за да поддържат мускулатурата и костната си система в най-добрата възможна форма. Ако давате на любимеца си кучешка храна – суха или на консерва, допълвайте я с месо – пилешко, пуешко, телешко или заешко, в никакъв случай – свинско или овнешко. Можете да давате на тези кучета различни големи кокали, но без пилешки тръбни.

Деца и домашни любимци

Подозрителен, но не и агресивен към непознати, Блутик Кунхаунда се разбира добре с по-големи, дисциплинирани деца. Съжителства добре с други кучета и котки, стига да е израснал с тях. 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още