Червен кунхаунд

Червен кунхаунд Снимка: Istock

Други имена

Редбоун Хаунд, Redbone Coonhound, Redbone Hound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

59 см. 65 см.

Тегло

25 - 30 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

САЩ

История

Кучетата от породата Червен кунхаунд или Редбоун хаунд, се появяват в САЩ някъде през XVIII век. На ловците в Тенеси и Джорджия им бил необходим упорит и последователен помощник, който да бъде настървен като териер и неуморим като Хъски. За целта те кръстосали Фоксхаунди с местни американски гончета, а резултатите надминали очакванията им.

Новата порода притежавала необходимите качества и скоро станала много популярна. Освен за еноти, тези четириноги се използвали и за лов на други четириноги, както и различни диви котки и хищници. Съществуват две хипотези за произхода на името – според едната то идва от фамилията на известен селекционер, а според друга е свързано с типичната окраска на кучето.

Външен вид

Червеният кунхаунд е красиво, здраво и пропорционално куче с великолепно обоняние и звънлив глас. Мъжките представители на породата достигат до 65 см височина и тегло до 30 кг, а женските са високи около 63 см и тежат до 28 кг. Тялото на тези кучета е слабо, с добре оформена мускулатура. Главата има заоблени скули, издължена муцуна и голям нос. Очите са малки, тъмно кафяви и изразителни, а ушите – големи, тънки и висящи. Крайниците са прави и мускулести, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран. Опашката е със средна дължина. 

Козината е къса, достатъчно твърда и плътно прилепнала. Характерната окраска е наситено червена, като се допускат бели петна.

Dogsandcats.bg

Характер

Червеният кунхаунд е енергично, интелигентно, живо, любопитно, приятелски настроено и силно привързано към семейството си куче. Твърде дружелюбни към непознати, тези четириноги по-скоро биха си поиграли с крадците, вместо да ги изгонят от дома ви. Макар да не са добри пазачи обаче, звънкият им, силен и мелодичен лай ще ви предупреждава за всичко, което привлече вниманието им. Тези кучета не понасят добре самотата, за това не ги лишавайте твърде често от присъствието си. Социализацията е важна, за да се изгради кученцето ви като хармоничен и зрял индивид – водете го с вас на оживени места, нека свиква с различни картини, шумове и звуци.

Интелигентни ловни кучета, Редбоуните се поддават лесно на обучение най-вече, защото им е заложено и самите те искат да са полезни на стопаните си. Започнете дресурата още след третия месец на животното, като най-добре тя да е под формата на различни игри, имитиращи лова. Постепенно можете да увеличавате времето и сложността на командите. Никога не бива да подхождате с наказания или физическа сила към тези четириноги – те искат искрено да ви угодят и ще се почувстват засегнати при грубо отношение.

Здраве

Представителите на породата се отличават с добро здраве. Типични за тях са проблемите със ставите, тазобедрена дисплазия, проблеми с очите и ушите, както и хипотиреоидизъм.

Грижа

Червеният Кунхаунд е куче, което има нужда от много движение. Най-добре представителите на породата биха се чувствали ако живеят в къща с двор, където да са навън по цял ден. Те обожават разходките след природата, преходи през гори и планини – всичко, което ги доближава до ловните им корени им доставя удоволствие. Ако ги отглеждате в апартамент, то трябва да им осигурите поне по два часа на ден не само физическо, но и психическо натоварване. Предизвиквайте интелекта им чрез различни игри, намерете начин и кучето да потича без повод поне за малко. 

Късата козина на тези кучета няма нужда от специални грижи. Достатъчно е да я минавате в влажна кърпа или специална ръкавица веднъж на няколко дни, за да я освежите и да отстраните мъртвите косъмчета. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Атлетично и енергично куче, Червеният кунхаунд има нужда от богато на протеини и белтъчини меню, което да поддържа мускулатурата и костната му система във форма. Най-добре е около 70-80% от дневната му дажба да е съставена от месо или местни субпродукти. Можете да му ги набавяте под формата на кучешка храна – суха или от консерва, както и от различни меса като пилешко, пуешко, телешко, заешко, дивеч или агнешко, кокали, дреболии, шийки и хрущяли, задължително преминали термична обработка. Допълвайте с различни зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, варени ориз или елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчва да давате на тези кучета сурово, свинско или овнешко месо, тръбни кокали, солени или пушени колбаси и меса, тестени, солени или сладки храни.

Деца и домашни любимци

Редбоун хаундите се разбират добре с деца, но поради това, че са непохватни и могат да бъдат груби в игрите си, най-добре е да не ги оставяте без надзор около най-малките членове на семейството ви. С други кучета и котки съжителстват добре при условие, че са израснали заедно. Не се препоръчва да ги отглеждате заедно с по-малки животинки заради силния им ловен инстинкт.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още