10 oт най-добрите породи кучета за лов

куче лов Снимка: iStock

Л овните кучета са страхотни спътници на семейството на и извън терена. Исторически погледнато, тези четириноги са били отглеждани, за да бъдат в помощ на ловците при изпълнение на различни задачи, включително предупреждение за наличието на плячка и извличане. Тъй като ловните кучета изпълняват различни задачи, важно е да изберете правилната порода за вашите нужди. 

куче ловСнимка: iStock

Основни характеристики на ловните кучета

Характеристиките на ловните кучета могат да варират в зависимост от специфичните задачи, които породата изпълнява. Въпреки това, всички ловни четириноги се отличават със силен хищнически инстинкт и са мотивирани да помагат на хората. Ловните породи са много податливи на обучение, което се основава на комбинация от инстинкти и човешко взаимодействие. По-голямата част от тях са с по-къса козина и по-дълги опашки, което улеснява преминаването през гористи или храстовидни райони. Ловните породи имат изострени сетива, като мощно обоняние и остро зрение. Ето и 10 от най-добрите породи кучета за лов.

куче ловСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Симпатичните Лабрадор ретривъри са една от най-известните ловни породи. Създадени да помагат при извличането на плячка, както подсказва и името им, тези четириноги се чувстват като у дома си на полето... и на дивана ви! Те са страхотни семейни домашни любимци поради спокойния си, кротък и дружелюбен нрав.

куче ловСнимка: iStock

Братовчеди на Лабрадорите, Голдъните имат подобни характеристики, но се отличават с дългата си златиста козина. Те споделят генетична история с шпаньолите, а извън лова често се използват като служебни животни поради лесното им обучение.

куче ловСнимка: iStock

Класическият, енергичен Немски късокосмест птичар (пойнтер) е пример за ловно куче. Ако сте виждали исторически картини на куче в емблематична поза с една вдигната лапа във въздуха, то вероятно се сещате коя е тази порода! Истината е, че тези четириноги имат дълга история, датираща от 1600 г.

куче ловСнимка: iStock

Бигълите са отлични другари на полето и у дома. Тези кучета печелят все по-голяма популярност като предпочитани домашни любимци. Техните меки, висящи уши и трицветна козина ги правят просто очарователни! Но Бигълите се нуждаят от много упражнения, в противен случай е вероятно да се стигне до разрушително поведение.

куче ловСнимка: iStock
 

Друго типично ловно куче, отглеждано за извличане на плячка, Английският спрингер е симпатично четириного, а името му „Springer” идва от целта, с която е развъждано – да „вади“ птици от скривалищата им. 

куче ловСнимка: iStock

Емблематичното куче за търсене и спасяване, Блъдхаундът няма конкуренция, когато става въпрос за проследяване на миризма. Тези кучета, подобно на много други хрътки, имат изключително мощно обоняние и са способни да последват определена миризма почти навсякъде! Блъдхаунд е и популярна полицейска порода, използвана за проследяване на изчезнали хора. 

БлъдхаундСнимка: iStock

Подобно на другите ретривъри, Чесапийк Бей или „Чеси“ е порода, произхождаща от Северна Америка. Те са отлични водни кучета, еднакво щастливи да извличат отстреляни водолюбиви птици или да се излежават на палубата на някоя лодка. Чеси са известни и със своята очарователна „усмивка“ – знак, че се чувстват щастливи да ви видят!

куче ловСнимка: iStock

  • Английски сетер

Порода с дълга история, Английският сетер изпълнява подобна на пойнтерите функция – вместо да сочи, породата „засяда“ или ляга близо до мястото, където се намира плячката. Това е полезно за ловци, които използват мрежи, тъй като позволява на кучето да не се заплита в тях.

куче ловСнимка: iStock

Братовчед на Английския, Ирландският сетер е известен със своята жива и красива червена козина. Породата е селектирана, за да бъде универсално работно куче, способно да издържа и на по-суров климат.

куче ловСнимка: iStock

С подобен на другите хрътки външен вид, Блутик Кунхаунд е порода, подходяща за проследяване, особено през нощта. Тези кучета обичат да ловуват и с радост следват конкретна следа. В допълнение към ловните им способности, те са много дружелюбни четириноги, което ги превръща в подходящи семейни спътници.

куче ловСнимка: iStock

 

Виж още